Livet på landet,  Upplevelser

På besök i Karvat

Närturism har alltmera kommit i ropet och det är väl inte så dåligt. Kanske en kort biltur eller ännu hellre en cykeltur kan vara nog så upplevelsevärd. Själv brukar jag fina sommarkvällar, ofta en lördag, ta en stilla tur genom landskapet med Bettan och bara njuta av helgdagsfriden som lagt sig över vägar och bygd. Lite trafik och alla verkar ha gått till sängs, kanske de är ute på sina villor och sommarstugor? Ett sant nöje att glida runt och lyssna på musik i bilstereon, stanna till vid något fint ställe och kanske ta en bild här och var.

I lördags gjorde jag en sådan tur till grannbyn Karvat och deras pärla Kastminnet eller ännu hellre Kassminne som byborna säger. Vi gled genom en fridfull by med ansade gräsmattor och fina hus. Något intressant ödehus fanns också men inte många. Vi körde genom en skog som stod rak och fin, inga kalhyggen här, och kom så ut till sjön och Kassminne, en liten hamn norrut från byn. Ingen svårighet att hitta dit: rakt genom byn och sedan ca. 1,5 km genom skogen.

Kassminne är något av det som kallas Karvat lugnet, och lugnt var det. Utifrån sjön hördes svagt motorvrål men annars lugnt och stilla. En grillplats finns också för den som känner för att grilla samt ett vindskydd modell större där det mycket väl går att övernatta i sovsäck och liggunderlag om man blir trött och nannig på sena kvällen.

Simbrygga finns också och något så exklusivt som en bokbytarkoja. Där finns böcker som man kan byta till sig. Man lämnar en bok och tar en annan. Så skulle inte den dalande solen i väster räcka till så läser man något kapitel i en bok.

Detta ställe är nog inte lämpat för massturism utan mera för lokalbefolkningen och denna bloggs läsare men en pärla är det utan vidare.

Vi stannade också till vid byns festplats där bord stod utplacerade och majstången från midsommar ännu ståtade, om än något torkad i blomsterskruden. Här går det mycket väl att ta en fika och för barnen finns klätterställning. Knappa kilometern från riksåttan. Perfekt för den som vill avvika en stund från riksvägen under sin cykeltur.

Nära till riksåttan och en by som har sina historiska anor. Bl.a. har furirboställets storstuga vid slagfältet i Oravais hämtats från denna by och Bengters-gubben (Häradsdomare Mårten Lassus) hade här sin hemvist. Han är bl.a. berömd för sin skrift ”De gamlas berättelser” från 1852. Han är också upphovsman till fattiggubben vid Vörå kyrka.

Annars känner jag ganska dåligt till Karvat trots att det är en grannby. Så vet du något mera sevärt och intressant om Karvat (ca. 43 km nordväst om Vasa längs med riksväg E8) så kom gärna med en kommentar och dela med dig!

Så är vi framme vid Kassminne i Karvat.

Ett ställe att slappna av på

Läs och begrunda! Annars också i livet.

En fin badbrygga finns att tillgå och därute ligger Kvarkens skärgård.

Mera bilder finns på min Facebook.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »