Allehanda

Urkult – Musiken

Redan när jag lämnade Östersund hade jag en pirrande känsla i magen. Jag var på väg till sommarens stora händelse och Maja Ivarssons version av ”Norrlänska präriens gudinna” kändes rätt i bilstereon. Texten är som en hyllning till Urkult.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pGLuH7O9gEk]

För att få fullt utbyte av Urkult bör man tycka om åtminstone en del av musiken. Det hade jag inga svårigheter med eftersom jag är allätare vad gäller musik. Musikstilen är världsmusik och det ger ett brett musikval samtidigt som den är speciell. Urkult är inte popfestival, inte spelmansstämma, inte hårdrock lir, inte en renodlad visfestival, inte specialiserad på reggae, inte dansbandsgala. Urkult är Urkult, en mix av världens musik.

För den som vill fördjupa sig något i begreppet världsmusik finns en länk till Wikipedia. Ett annat sätt för den som är bosatt i republiken är att lyssnat till det utmärkta programmet Café Continental som sänds i Radio Vega. Där spelas en del musik som skulle passa på Urkult.

Visserligen var mycket av musiken som spelades okänd för mig men genom att förhandslyssna på Spotify och Tuben fick jag ändå en uppfattning om musiken. Väl på plats kunde jag konstatera att jag kunde lyssna på nästan allt. Tyvärr satte tiden och orken stopp för det och ibland stod jag som åsnan mellan hötapparna. Tre scener fanns förutom kyrkan. Som om det inte räckte så förekom spontanspelningar lite här och var av både artister och besökare. Säkert förekom även en hel del musikaliska övningar på de olika campingplatserna.

Skall jag plocka ut några av mina favoriter från årets upplaga av Urkult så är Algot, Crash Nomada, Kolonien, April Verch Band, Värttinä givna. Men det fanns också sådant jag missade och gärna velat höra, se och uppleva: Hang Massiv, LUR, Passione Taranta, Helt Off, Svenska Akademien, Prego m.fl. Jag träffade några av medlemmarna ur Prego och de var hur trevliga hos helst och ville gärna prata. De berättade så entusiastiskt om sin musik att det grämer mig djupt att jag inte kom att lyssna på deras framträdande i Danslogen. Tyvärr var det så fullproppat med folk att jag inte orkade tränga mig in i människomassan och missade därför kanske en av höjdpunkterna på Urkult.

Algot är en duo från Ångermanland som spelade fiol och cittern/bouzouki på Solscenen. Magdalena spelar fiol och hon spelar med hela kroppen, Mattias ger bra samklang och är en kontrast till Magdalanas energiska person. Crash Nomada gav fullt ös och som gammal diggare av Dag Vag och Ebba Grön var det ingen svårighet att förlika sig med deras musik. Dragspelet var ett av bandets drivande instrument. April Verch var helst fantastisk på sin fiol och något fel på apostlahästarna var det inte heller som hon steppade. Värttina är en finsk grupp som verklige gav järnet på Stora  Scenen. Synd bara att det inte var mera folk än så som lyssnade när de spelade. Samma var det för Gregory Boyd. Kanske det var för varmt på eftermiddagen och alltför många badade i älven eller bara slöade i skuggan.

Med så mycket bra musik fanns det ofta folk som dansade och rörde sig i takt. Ingen stelhet och blyghet här. Alla rörde sig och själv är jag en bra stampare och handklappare. Jodå, jag tog också ett och annat danssteg; det gick inte att värja sig för rytmen, stämningen. Det var härliga uppträdanden och spelglädjen var det inte att ta miste på. Enbart dansen var rolig att se; så många stilar det finns och långdans drog ibland fram genom människomassan, bara att haka på.

Volymen tyckte jag var på acceptabel nivå även om Gnučči dunkade på med basen så den kändes i märg och ben. Det var kanske det som var meningen? Hur som helst så är jag mycket nöjd med musiken på denna bästa festival.

För att få en uppfattning om musiken har jag sammanställt ett urval på en spellista av de artister som spelade (klicka på ”Spela upp alla”): Musik för Urkult 2013

Algot URKULT2013
Algot
kolonien URKULT2013
Kolonien
april verch band URKULT2013
April Verch Band
crash nomada URKULT2013
Crash Nomada
värttinä URKULT2013
Värttinä

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ett tips bara. Du var ju personligen på plats på urkultfestivalen, men här kan jag rekommendera ett program (SR P2 Live) som jag lyssnade på i lördags. Kan även påpeka att det i ingressen talas om att ha druckit älgörtssaft! Om du minns den historien.

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4427&artikel=5607476&grupp=18804

  Tror att du skulle kunna uppskatta detta program, även om du kanske själv fortfarande är yr i bollen efter ditt egna besök. Jag hade i alla fall utbyte av det i Gamla Hembygden.

  • PJN

   Tack för tipset, jag skall lyssna men nu är det sena natten och bingen kallar.
   Jo, jag köpte faktiskt med mig en flaska älgörtssaft från Urkult som fanns till försäljning där. Inte så stark smak men nyttig lär den vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »