Allehanda

Frågesport och Zoom för första gången

När jag igår körde söderut för att bland annat handla i köpladan så lyssnade jag på P4 Västerbotten i bildradion. Västerbotten kommer snart att få en ny landshövding i länet vid namn Helen Hellmark Knutsson och hon blev intervjuad i radion. Som slutknorr på intervjun skulle hon svara på några kluriga frågor om Västerbotten.

Jag deltog naturligtvis helhjärtat och fick nästan alla svaren rätt förutom en riktig slamkrypare där också kommande landshövding kom till korta. Det var den enda frågan jag missade men alla andra kunde jag.

Hur många orörda älvar finns det i länet? En visste både jag och Helen, nämligen Vindelälven. I vilken kommun denna älv har sin start visste jag också, Ammarnäs, men det visste inte Helen. Ha, där snodde jag ett poäng.

Vilken är länets minsta kommun? Bjurholm, japp.

Hur många kommuner finns det i länet? Lätt, 15 stycken. Jag kan namnet på dem alla. Förresten kan jag skryta med att jag kan namnet på alla 36 kommuner i övre Norrland (Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland). Det är inte så svårt som det låter om man bara tittar på en karta och memorerar lite. Bra för minnesförmågan.

Nämn tre författare från Västerbotten! Också lätt, Sara Lidman, Torgny Lindgren och PO Enqvist. Där snubblade Helen på en. Det finns fler, även av nyare årgång

Hur många orter i Västerbotten slutar på -träsk? Det var slamkryparen för det svaret på den frågan hade inte ens redaktionen. Men många är det.

Duktigt eller hur? ?

Ni är förstås nyfiken på vilken föreläsning jag deltog i på torsdagskvällen via appen Zoom. Zoom har ju blivit riktigt inne nu under pandemin. Första gången jag använde och deltog i en aktivitet med denna app. Fungerade perfekt.

Jo, det var Elin Anna Labba som berättade om sin nya bok ”Herrarna satte oss hit” via Medborgarskolan i Lycksele. Boken handlar om tvångsförflyttningen av samer från norra Sverige söderut när Norge som nybildad nation på början av 1900-talet inte ville veta av samernas uråldriga vandringar med sina renhjordar över då nybildade nationsgränser. Föga hänsyn togs till samernas naturliga land, traditioner och levnadsvillkor utan svenska staten ansåg sig tvungen att flytta en del ”svenska” samer söderut till marker där de inte hörde hemma och ofta också var ovälkomna. Mycket elände och tragedi blev resultatet.

Jag tycker också tvångsförflyttningen av samerna är intressant ur en annan synvinkel, nämligen hur nationer uppstår och hur minoriteter behandlas i samband med detta. Många, kanske de flesta nationer har bildats genom våld och krig, anfall eller försvar, och mången människa har fått lämna sin fädernejord för kartritare någon annanstans som drar streck utan att ta hänsyn till människorna.

En intressant föreläsning och boken är beställd. Jag ville, när föreläsningen var gratis, bekanta mig närmare med boken innan jag beställde den. Man kunde bland annat chatta och jag gav mig tillkänna som österbottning norr om Vasa. Då blev jag speciellt välkomnad vilket var kul. Det var begränsat till 100 uppkopplingar och jag fick en.

Jag tror att vi österbottningar i allmänhet har dåliga eller till och med mycket dåliga kunskaper om samernas historia, kultur och nuläge. De är, liksom vi finlandssvenskar, en minoritet som måste förhålla sig till en majoritet och tvärtom. Dock tror jag att vi finlandssvenskar har en bättre situation än samerna trots att svenska språket är på tillbakagång i Finland och vi får utstå mycket åsidosättande på grund av språket.

Mitt intresse för samerna i Sverige kommer från att de allra flesta samer i Sverige pratar svenska och jag därför kan ta del av mycket material. Även den modernare samiska musiken har inverkat.  Vi kan ta artister som Sofia Jannok, Katarina Barruk, Elin Kåven, Marie Boine och många fler. Vi kan lyssna på en rykande färsk konsert med Marie Boine från igår kväll på Riddu Riddu-festivalen. Streaming eftersom även den festivalen är inställd i år. Också en festival jag skulle vilja besöka någon gång.


Herrarna satte oss hit – Adlibris. Några korta recensioner finns

Från det ena till det andra, nutidens höbärgning. Så här såg det ut på torsdagskvällen.

Och så här såg det ut mindre än 24 timmar senare. Snabba ryck i bärningen av årets skörd.
Själva höll vi på i veckovis när det begav sig en gång i tiden.

Konserten med Mari Boine startar 9 minuter in i videon.

6 kommentarer

 • annepauline

  Imponerande vad du kan om Västerbotten! Samernas historia är intressant. Jag tycker inte om att samerna används som ”exotiska” utställningsföremål i olika sammanhang. Kanske tjänar de en extra slant på det själva genom att ”visa upp sig”, jag tycker att det känns bara konstigt. Det är en minoritet som får kämpa i motvind.

  Dagens höbärgning, det är långt ifrån den höbärgning en annan var med om. Man har vant sig med de där vita plastbollarna som ligger på fälten men nog kändes det märkligt i början när den tekniken kom. Höet doftar inte gott i balarna heller, jag tycker det luktar ruttet.

  Värmen fortsätter här idag men jag hoppas verkligen att den är över i morgon som väderprognoserna lovat. Regn hoppas jag också på, nu börjar gräsmattorna bli bruna så en rejäl rotblöta är mer än välkommen.

  • Per

   Jo lite kan jag om Västerbotten och det kommer sig av att jag rest runt och planerat resor i Västerbotten. Jag är också prenumerant på Sveriges Lokalnyheter där ett 40-tal lokala tidningar finns med, bl.a. Västerbottens-Kuriren och Öviks Allehanda som jag kollar dagligen.

   Lustigt är att jag idag svarade på en rad frågor i Vasabladet om Österbotten och fick bara ihop 5/10. Bl.a. svarade jag fel på hur många kommuner som finns i Österbotten. ha, ha… 15 st lär de vara. Aja baja… Borde plugga lite mera Österbotten.

   Jo, samerna kan riskera att bli utställningsföremål. Jag tror bland annat att samernas medverkan när Umeå blev europeisk kulturhuvudstad 2014 hade en avgörande betydelse när staden fick godkänt. På Jokkmokks vintermarknad finns också familjen Kuhmunen med sin renrajd men där känns det mera genuint eftersom Jokkmokk är en viktig del av Sápmi. På tal om Sápmi, kan du beskriva samiska flaggan ur minnet? Det kan jag, ha, ha, bror duktig igen. Inte en helt lätt uppgift. Sällan jag får glänsa med den kunskapen. 😉

   Vi fick lite regn igår men det var inte mycket, två små och en liten. Knappt så det syntes i regnmätaren

 • annepauline

  Jag kan färgerna på den samiska flaggan men jag kan inte beskriva utseendet. Däremot kan jag både färger och beskriva utseendet på zigenarnas flagga med kärrhjulet. Haha, värdelöst vetande? Kanske, men rätt kul ändå!

  Fy fasen, jag har cyklat åtta kilometer i 33 gradig värme ( säkert 43 grader eller mer i solen ) och svettades som om jag varit i värsta bastun…hoppas innerligt på rejält med åska och regn nu.

  • Per

   Romernas flagga har jag inte ens tänkt på. Så lite vet man… Egentligen ganska lätt att minnas, grönt nedtill för jorden, blått upptill för himlen. Sedan gäller det också att komma ihåg det röda hjulet. Skall försöka.
   Oj, akta dig för värmesting! Det minns jag en kusin fick när vi var barn. Han bara slockna rakt av.
   Försök med regndans, kanske det hjälper?

 • Erik Forsling

  Romernas flagga är mycket vacker, och värdelöst vetande är det knappast att känna till den. Nu ska jag bara sträcka ut mig några minuter innan jag promenerar till Tierps fantastiska lilla Banna Thai Restaurang. Supergod mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »