Allehanda

Lite politik i valtider

Så har jag då varit och röstat. Jag visste länge på förhand vem jag skulle rösta på men det har ändå varit intressant att till viss del följa debatten framför allt på tidningarnas insändarsidor. Det är märkligt hur mycket det plötsligt måste skrivas om allt möjligt som sedan verkar falla i glömska.

En sak som fallit i glömska är vägförbättringen söderut mot provinshuvudstaden. Var det inte 2011 som den sträckan skulle grundförbättras och rätas ut? Vad har det blivit av det? Det finns inga pengar verkar standardsvaret vara så fort man reser ett berättigat krav. Precis som ett mantra som upprepas tills alla tror det. Men är det så? Visst finns det pengar men de har delats ut till diverse ”behövande” som redan har det gott ställt. Skattesänkningar utlovas i valtider för att muta godtrogna väljare men när det sedan behöver göras något i samhällets tjänst tutar man i oss ”det finns inga pengar”. Som om det vore en förklaring och ursäkt för att låta bli att göra förbättringar och behålla en anständig servicenivå. Nähepp, det köper jag inte!

Andra frågor som är viktiga för mig är svenska språket, att vi har ett öppet och tolerant samhälle, att EU-samarbetet utvecklas, att vi inte är främlingsfientliga utan ser möjligheter och inte bara svårigheter när det gäller invandrare av olika slag och andra nationer. Kort sagt, bete oss som folk.

Samtidigt förstår jag att många röstar på Sannfinländarna. Inkomstklyftorna har ökat i samhället och det finns de som har det dåligt ställt och inte ser någon utväg ur sina problem. Då är det lätt att svälja sannfinländarnas budskap som till stor del går ut på att hitta syndabockar. Det måste kännas skönt att äntligen få svaret på varför just jag känner mig missnöjd och orättvist behandlad. Det låter så enkelt; renodla det finska, ut men invandrarna, bort med svenskan, utträde ur EU och vips skall det bli bättre för alla som mår dåligt.

En annan fråga som gör att Sannfinländarna har stora framgångar är den centraliseringshysteri som präglat republiken de senast 10 åren eller så. Det skall skapas stora enheter, det småskaliga skall bort, allt skall koncentreras till några stora orter. T.ex. alla dessa kommunsammanslagningar som gjorts. Är de alla nödvändiga och rusar man inte bara på för att få någon miljon av statens lockbete? Jag tror att i långa loppet vill man ha bort glesbygden. Det skall inte finnas små byar och gårdsgrupper utan alla skall bo i någon centralort och landsbygden skall ägas av storbönder och i övrigt vara rekreationsområde för stadsborna.

En annan sak som förargar mig är att de avskaffade de gamla länen. Till vilken nytta gjordes det? Först försvann gamla Vasa Län och vi slogs ihop med Västra Finlands län. Plötsligt skulle det inte alls vara något län överhuvudtaget. Istället har vi något som kallas centraler och landskap som vi skall förlika oss med. Och många s.k. reformer hinner inte ens genomföras innan de börjar spekulera om nya förändringar inom samma område. Ett typiskt exempel är räddningsverket. Det är nog så att många politiker är alltför klåfingriga  och  kan inte låta någonting vara ifred.

Ett annat fenomen är alla dessa anonyma arbetsgrupper på olika ministerier som kommer med än det ena, än det andra förslaget. Vem är det som har makten och initiativet i dem? Vilka är egentligen arkitekterna bakom alla dessa ibland huvudlösa förslag? Jag skulle gärna se att det blev bättre genomlysning av dessa grupper och deras arbete.

Jag tror att folk känner sig vilsna när gamla kända strukturer inte mera finns utan istället blir det något anonymt tjänstemannavälde. En landshövding visste man vad det var men en landskapsdirektör, eller vad de nu kallas, vad är det? Därför tror jag att Sannfinländarna ikväll är något av vinnare  vid rösträkningen inte minst p.g.a. det storhetsvansinne som ställvis råder i republiken.

Jag har talat och lagt min röst i riksdagsvalet.

En grå fjärd men blå himmel i väster så visst det finns hopp.

0 kommentarer

 • Monica Lindhe

  Väl talad analys av läget tycket jag, som även inser att mycket är det samma i Kungariket.
  Lite typiskt är att den mest främlingfientlige partiledaren här gläds med Sannfinländarnas framgångar. Hans geografiska kunskaper verkar lika begränsade som hans andra. Sölvesborg ligger inte i Finland.

  • Chorizo

   Man kan verkligen fundera över hur det blev som det blev. Jag tror att till stor del beror främlingsfientlighet på okunskap och generalisering. Det är liksom lättare att bunta ihop folk från andra länder och dra alla över en kam istället för att våga bekanta sig och upptäcka individer.

   Sölvesborg torde förvisso fortfarande ligga i Blekinge om jag inte missminner mig helt. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »