Allehanda

Skolminnen

Ofta brukar minnen från militärtjänstgöring och skolgång väckas till livs när gamla bekanta möts efter lång tid. Minns du det och det, och vad hette den och den? Sådana hågkomster kan räcka en hel kväll att förnöja sig med.

På Facebook finns en dialektgrupp som jag är medlem i och där diskuteras just nu ett gammalt gruppfoto av lärare i socknens samskola på 1960-talet. Jag hann också ha en del av dem som lärare, andra var före min tid. De flesta minnen av dessa lärare är fina och allmänt kan sägas att vi hade bra lärare också den tiden. Själv hade jag ingen direkt dispyt med någon lärare men vissa var mera populära än andra, så är ju livet i stort också.

En av lärarinnorna hette Maria men kallades för Majken. Märkligt nog så verkar hon vara en av dem som folk minns mest fast jag tyckte inte hon var så märkvärdig den tiden. Det fanns andra lärare som var mera färgstarka. Vad jag minns så hade vi henne i religionsundervisningen, jo, sådan fanns den tiden. Som sig bör var Majken lite kyrklig av sig och kom ibland på kollisionskurs med en annan lärare som hade konverterat till judendomen. Han ville också hålla någon morgonbön innan undervisningen, som det plägades varje morgon i skolans gymnastiksal. Han på sitt sätt. Det var inga högtravande ceremonier men gemensam morgonsamling hörde till. Något annat som hörde till var att med jämna mellanrum så svimmade någon av de kanske klenare eleverna därför att stunden i salen blev för lång ståendes. En duns hördes, någon lärare rusade till för att undsätta den som rasat ihop på golvet och morgonsamlingen avslutades kanske i förtid. Nåja, de flesta höll sig nog ståendes den stund det tog; inte föll vi som käglor till höger och vänster om nu någon trodde det. Nej då, vi hade råg i ryggen och fisk i benen; uppväxta både i skärgård och i bondbyar.

Här tänkte jag från de i nuläget 125 FB-komentarerna samla några citat som tillskrivs Majken:

”Ni gäspar så stort att jag skulle kunna kasta in hela psalmboken”

”Inte ska ni tro att betygen kommer som manna från himlen”

”Ni skall sikta på himlen så kommer ni åtminstone till trädtopparna”

”Man känner sina får på gången”

”Ni är fulla av de dödas ben”

”Jag ser en rävsvans bakom öronen på vissa pojkar”

”Att åka till månen är som att försöka peta Gud i näsan” (Det var nog vid tiden för Apollo-färderna till månen)

”Pojkar, pojkar, ni ska akta er för flickor”

”…. blivande riksdagmän och -kvinnor…”

Det första och sista citatet bjöd jag på. Nog hade hon Majken något hon for efter, speciellt det sista, för en av hennes elever blev både riksdagskvinna och minister.

brygga
Någons vinda brygga som fått utstå både vind och våg för att inte tala om is. Minnen kan vara som denna brygga: från början raka och fina men med åren får de en annan form. Ibland pittoreska.

11 kommentarer

 • Erik Forsling

  Så välbekant ditt första stycke, en fullträff – men jag känner numera att de där samtalen snarast blir tragiskt dementa. Varför ska vi älta det där? Samtidigt som jag blir jätteglad över att någon nämner ett namn som är fullständigt utraderat ur minnet. Vem var det nu igen. Eller reaktionen när man får tillgång till det där fotografiet på ”nån jävel” som man så väl känner igen, men inte minns vem det är. Eller när man spatserar i sin gamla hembygd och bara känner igen ett fåtal – vilka är alla människorna, och vilka av dem är mina kamraters vuxna barn med småbarnsfamiljer. Redan!? Redan känns det som att man tänker, … men det är inte redan. Redan var för länge sedan. Såväl det mentala redan som det genealogiska.

  När du berättar om din Maria, Majken kallad, så associerar jag oavkortat till en gentleman på fabriken jag lämnade vid årsskiftet. Han har såklart också ett dopnamn, liksom ett rotsaksliknande smeknamn som slutar på -en. (Känns plötsligt som att jag skrivit om honom tidigare, här eller någon annanstans – hoppas att skrönorna går ihop!).

  Han är en storvuxen eldfängd man i min ålder. Ett favorituttryck är: ”Är du dum i HELA huv´et, eller!?” Till mig skrek han en gång, när jag kommit med en antydning: ”Det är väl för fan det jag INTE är! Är du dum i huv´et masjävel. Ska jag slå dig på käften!?” Det var där och då som han blev något av min favorit, för jag visste att vi har något gemensamt, och att han inte skulle kröka ett hår på mitt huvud,

  Men han är hetsig, het, … och hygglig. Bullerkungen dock. Långt innan min enkla tillvaro på den medelstora fabriken tog sin början var han berömd. Jag har fått berättelsen om hans fyrtioårspresent verifierad ett antal gånger. Operatörerna hade under åren samlat hans famösa utsagor/utgjutelser i citatböcker, som sammanställdes till en födelsedagsbok.

  Din Majken verkar trots citaten har varit hyggligt jordnära i sin utlåtanden!

  • PJN

   Du verkar också ha stött på ett original på sitt sätt. De är lätta att minnas. De snälla och menlösa försvinner i glömskans djungel. Om de inte varit ovanligt mycket menlösa vill säga.
   En variant av ”dum i hela huvudet” är ”är du dum på riktigt”.

  • Erik Forsling

   Undrar om han inte kör med det där senare också; ”är du dum på riktigt”. Det klingar väldigt bekant, nu när du påpekar det. Eller har du kanske skrivit om det tidigare?

   • PJN

    Din sista kommentar hamnade visst lite fel men, den skulle ha vart som ett svar på min kommentar om just detta ”är du dum på riktigt”. Njaee, inte vad jag minns.

 • kicki

  Det enda citatet som jag minns Majken fällde var det om de dödas ben, men hon kan mycket väl ha myntat flera. Det som jag minns av henne var gymastiklektionerna, då vi brukade kasta korgboll i korridoren ståendes i en kö…
  Det där med manna från himlen tror jag bestämt var en annan lärare, men hon lever ännu så vi låter det vara osagt vem det är. Hennes smeknamn började på G.

  Dialektgruppen på Facebook låter intressant, men jag har inte gått med på FB – av princip.

 • kicki

  kim

  Jag bloggar inte av princip, utan för att jag tycker det är kul. Tror bestämt att vi haft facebookdiskussionen förut på bloggen. Min blogg handlar inte om det dagliga livet direkt, så det är inte på samma sätt som FB. Säkert finns det fördelar också med FB, men nackdelarna överväger såvitt jag kan se. Och nu börjar FB-hypen småningom avta och något annat kommer i stället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »