Allehanda

Det blev som det blev

Förra helgen när jag besökte Umeå träffade jag också en ung dam som åkte samma färja, ida y vuelta. Jag kände henne något från tidigare och hon var lättpratad så på färden blev det givande samtal.

Trots att hon var så mycket yngre visade sig att vi hade flera gemensamma intressen, bl.a. samerna och deras kultur. Hon studerar till dramapedagog och hon har gjort praktik på Giron sámi teáhter i Kiruna där hon också kommit i kontakt med Katarina Barruks musik. Det är inte ofta som jag träffar personer med likartade intressen. Att jag också väckte hennes intresse för Urkult gör inte saken sämre. Jag berättade entusiastiskt om mina intryck och uppleverler av Urkult och hon skulle göra egen research på nätet och undrade varför hon inte hört talas om Urkult tidigare. Ja, det undrar jag också. Tyvärr är kulturutbytet mellan Österbotten och mellersta Norrland inte vad det borde vara! Idag finns en mängd intressanta kulturella aktiviteteter och nöjen i mellersta Norrland som också borde locka Österbotten!

Dramapedagog, vad är det, funderade jag? En utbildning som dramapedagog kan ge arbete inom skola, kultur och fortbildning, konstnärligt arbete, hälsa och vård, personalvård, teater och privata näringslivet. Intressant tycker jag. Lärande och kultur inom samma paket.

Denna tid på året finns det mängder med annonser om utbildningar i tidningarna. Som ett stort smörgåsbord för ungdomarna att välja från, beroende på betyg, förutsättningar och intressen. Visserligen kan det vara svårt att välja rätt och många är de som går två olika utbildningar därför att den första visade sig vara en miss eller inte fullt ut det som förväntades. Lite avis är jag på de möjligheter som finns idag jämfört vad jag minns att det fanns den tiden när jag var ung.

När jag en gång i tiden skulle göra yrkesval var det inte lätt. Sista året i mellanskolan fick vi någon slags vägledning i yrkesval men svetsare var inget för mig, däremot tyckte jag sjömansyrket verkade spännande, något som jag fick prova på senare i livet. Yrkesvägledningen var skral den tiden och det slutade med att jag började jobba som 16-åring och gled in på textilbranschen inom vilken jag också utbildade mig, vilket senare visade sig vara en tillfällig lösning.

Idag skulle jag gjort ett annat yrkesval. För 10-15 år sedan, när jag skaffade mig grundläggande utbildning inom IT var detta område självklart. Fortfarande är IT mycket intressant men de senaste 5 åren har det kulturella/konstnärliga blivit mycket mera intressant och idag skulle jag mycket väl kunna tänka mig en utbildning inom den kulturella sektorn. Låt vara att det är en tuff bransch men man bör göra det hjärtat kallar.

Något nytt yrkesval för mig är inte aktuellt, nu gäller det att löpa linan ut, men skulle jag idag vara ung och välja utbildning skulle det i första hand bli inom litteratur, skrivkonst eller media av ett eller annat slag. Eller inom IT som andra alternativ. Tänk att det skall ta så lång tid att äntligen hitta yrkesområden som jag helhjärtat skulle kunna tänka mig att satsa på. Nog är livet bra konstigt ändå.

Å andra sidan är det aldrig för sent att skriva, skapa och söka nya domäner, nya äventyr, nya kryddor! Så länge det finns liv finns det hopp!


Följande video spelade jag in på Umefolk med Katarina Barruk som jojkade Umeälven. Jag uppfattade inte titeln på umesamiska varför jag skrev till henne och bad om den. Samiska är inte det lättaste språket men ändå intressant. Några ord kan jag. Min vän från färjan hade också fått agera på scenen i Kiruna med samiska som språk. Det gick bra så länge handlingen följde manus men när det gällde att improvisera var det strax mycket svårare.

[youtube=https://youtu.be/B4T__iX52Q8]

2016-02-27 Umeå 007-1
Gångtunneln Lev vid centralstationen i Umeå. Hit går jag varje gång jag är i Umeå för att läsa Sara Lidmans citat på väggarna. Eller för att rycka på knapparna för att höra hennes klocka ticka eller höra hennes röst.

 

0 kommentarer

 • kicki53

  Man kan ”fuska” lite i många branscher på hobbynivå. Det behövs lite balans i livet och att bara nörda in sig på en sak är inte helt bra. Själv är jag både teoretiskt och praktiskt intresserad, jobbar gärna med mina händer i trädgård och vid symaskinen. Mitt ekonomiska intresse har fått mig att syssla med aktieinvestering i liten skala.Där finns otroligt mycket att studera och lära sig.

  • PJ

   Visst, jag tror också det är viktigt att pröva på många olika saker, behålla det som känns roligt och meningsfullt på en eller annan nivå, som hobby eller yrke. Jag tror också olika saker kan intressera under olika skeden i livet.
   Ekonomi, och framför allt aktiehandel, är inte bara siffror utan också i högsta grad psykologi.

 • Ulla Maria

  Så trevligt det är att göra nya bekantskaper och finna att man har många gemensamma intressen.
  Har själv bytt riktning flera gånger under livet och trots stigande ålder haft svårt att veta vad jag skulle bli när jag blev stor. Med lite mer av facit i hand kan konstateras att dessa irrfärder gett mig en hel del och kanske inte var så tokiga. Hade jag börjat om igen med yrkesval hade jag säkert valt annorlunda. Men frågan är om jag hade haft vett att göra något vettigt av det utan de erfarenheter jag har idag. 🙂

  • PJ

   Ja, en resa som annars kan vara ganska långtråkig går mycket fortare om man har någon att prata med och speciellt om likartade intressen finns. Sen kan det också var fint att få sitta i sina egna tankar en stund och bara blicka ut över havet. Eller läsa något, eller lyssna på musik eller en pod.

   Det skulle va intressant att få göra en omstart och se vart man då hamnar. Får man då ta med sig den förmodade klokskap man tycker sig förvärvat under ett liv borde det ju bli bättre. Det finns ju de som tror på reinkarnation men jag vet inte. Kanske lite för avancerat för min värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »