Allehanda

Vad gör de i banken efter klockan åtta?

Ibland blir jag irriterad. Som idag när jag ringde banken. Jag administrerar ett konto som inte har Internetbank (inte mitt personliga konto). Jag hade ett enklare ärende och ringde därför deras servicenummer. Ett nummer som börjar på 0102 och kostar därmed 8,35 cent per samtal samt 16,62 cent per minut. Fullständigt urdumt. Varför skall vi kunder betala för att ringa upp? Den kostnaden borde ingå i företagets/myndighetens påslag i priset för varan eller tjänsten.

Det är samma med faktureringsavgift för utskick av räkningar som många företag sportar med. Samma där, varför ingår inte den kostnaden i varans/tjänstens pris? Som jag avskyr dessa extra avgifter som prackas på en. Även om de är små så är det en principiellt viktig sak. Jag tror helt säkert att företaget/myndigheten redan har kalkylerat med dessa kostnader men så vill de ha ytterligare en liten sidoinkomst som vi kunder skall stå för.

Snart får man väl också betala för att andas luften om och när man kommer in i banklokalen. Det är inte alls säkert att det finns något bankkontor i framtiden.

Naturligtvis hamnade jag i kö. Väntade med ointressant hissmusik i luren och tjatiga meddelanden en gång i halvminuten. Så plötsligt, efter 6-7 minuter meddelar maskintanten i luren att jag betalar för att stå i kö. Så galen jag blev! Jag som hade trott att det var först när jag kom fram och fick prata med en människa som 16,62 cent i minuten skulle ticka på. Hade jag haft en gammaldags telefonlur hade jag slängt den på klykan med en rejäl smäll. Istället kastade jag mobilen i golvet. Nåja, där skarvade jag en smula, men jag kände så och det jag känner är verklighet. Åtminstone påstår vissa det. Mobilen klarade sig med ett rejält nyp.

Här kan alltså snikna företag skapa kö och mjölka folk på pengar utan att vi får någonting tillbaka. Låt dem stå i kö i minst tio minuter, så får vi en extrainkomst, sedan kan vi eventuellt behaga svara. Sådana fulingar!

Aldrig mer jag ringer ett 0102-nummer! Så ja, nu känns det strax mycket bättre när jag rensat luften!

Hade jag varit på plats hade jag rest mig upp läxat upp banken!
Bilden är från Edvinstigen. Bra att ha när jag inte hittar något mera lämpligt bildmaterial.

 

 

6 kommentarer

  • Per

   Jag har inte tittat På spåret de senaste gångerna men som tur är finns de på SvtPlay och där går det också att spela på Duo om man vill. Jag får ta en titt!

 • Erika

  Du vet väl om att den lilla människan i samhället ska betala för sig i tid och otid. Något jag stör mig på kopiöst på är bankernas avgifter. Vi kunder ska betala var tredje månad. Tar man den summan, addera den med ett antal betalande kunder får banken in astronomiska summor. Det är inte så svårt att få samman hur bankerna går med vinst, bonus och annat som gynnar dom själva. För inte så länge sedan kom jag inte längre än till själva inloggningen när jag skulle betala räkningar. För att komma vidare skulle jag besvara en hel del frågor bl.a. om penningtvätt. Där höll hela mitt innanmäte i huvudet far iväg åt alla håll och kanter.

  Penningtvätt era j…la tänkte jag. Dom som själva för inte så länge sedan fick just den stämpeln på sig. Bara
  att och mota bort mig direkt från att komma in på min sida, fick mig att se rött. Förmynderi är bara första bokstaven i det ordet. Anser att besvarande av deras skitfrågor skulle jag göra när det så passade mig, inte under deras bestämmande. Där var en fråga som jag inte minns direkt just nu men har i åtanke att den var onekligen en fråga som jag tog anstöt av.

  Alla dessa frågor handlade enbart om penningtvätt. Kanske denna bank skulle som det så vackert heter ser över sina egna rutiner. Men de roffar åt sig från sina kunder så mycket de bara hinner och orkar med. Vad skulle ex. en bank göra om alla deras kunder avslutade sitt?

  Som sagt, inget är gratis längre förutom lottolappar osv. Allt annat ska vi betala för och, som du skrev, snart för luften vi andas också. Amen!

  • Per

   En gång var tredje månad eller varje månad men betalas skall det. Eftersom räntan är noll så betalar vi för att ha våra pengar på banken. Vi får bara hålla tummarna så att inte avgifterna höjs. Eller jo, det kommer de att göra.

   Frågorna om penningtvätt har jag också fått besvara. Som om det skulle hindra de verkliga penningtvättarna. De ler nog i mjugg åt sådana metoder. Som du skriver är det mest till besvär för oss vanliga bankkunder. Jag tror jag vet vilken bank du avser som själv var ute i blåsväder ifjol. Och hade de inte blivit avslöjade hade säkert fortsatt än idag. Eller jo, det gör de. Vi bara inte vet hur. Det finns andra metoder.

   Det jag är ute efter i inlägget är alla dessa extra avgifter som vi kunder får. Jag menar att är man kund hos ett företag så betalar man för en vara eller tjänst och där skall också service och kontakt med personalen vara inbakad i priset. För tänk om det skulle vara så att om man går till en vanlig affär för att köpa t.ex. kläder och man vid ingången får betala en avgift för att gå in i butiken och titta eller be om service av personalen.
   Hupps! Hoppas jag inte gav en idé till någon smart affärskedja. 20 kr för att titta i butiken, 40 kr för att fråga personalen.

 • Annepauline

  Vilken passande bild till ditt inlägg från Edvin stigen du hittat. Mannen som aggressivt står upp är en bankman som pekar och säger: Betala, betala! Damen som sitter säger: Nej, jag vägrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »