Allehanda

Für Elise

När jag mekade ihop tidigare, enkla rubrik (Fyr i spisen) kom jag också att tänka på Für Elise, Beethovens kanske mest spelade pianoverk. De låter ju likartat: Fyr i spise(n), Für Elise. Jag tänkte också på den tiden när jag studerade i Borås och på Internatet där jag bodde tillsammans med många andra. Bl.a. en hoper norrmän, både män och kvinnor, som jag umgicks flitigt med. Så flitigt att när jag sedan flyttade till Malmö så trodde skåningarna att jag kom från Norge. Deras språk måste i viss man ha färgat av sig på mig men det försvann nog rätt snart skulle jag tro.

En av dessa norrmän, Idar tror jag han hette, skägg hade han också, var en duktig pianospelare med Grieg som favorit men hur ofta spelade han inte också andra stora mästare, t.ex. Beethoven och hans Für Elise. I källarplanets festsal fanns ett piano och soffor som vi kunde vräka oss i medan Idar spelade det ena stycket efter det andra. Mången fest utspelades där, med eller utan pianoackompanjemang.

Ikväll gjorde jag ingen fyr i spisen. Däremot måste jag påminna mig om hur Für Elise faktiskt lät. Här kommer en snutt från Tuben:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_mVW8tgGY_w]

En kvällsbild blir det också. En enkel solnedgång som brände av när jag besökte byns begravningsplats ikväll för att vattna anhörigas gravar. Den kan ni titta på medan ni lyssnar på Für Elise.

solnedgång i Malakton

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »