Allehanda

Gilla eller inte gilla?

Detta med sociala medier kan ibland vara lite knepigt. Jag tänker närmast på Facebook där en viktig aktivitet är att gilla andras inlägg och påståenden. Eller så har de bara länkat till en artikel eller en annan persons skriverier.

Man har följande fem möjligheter med vidhängande symbol: gilla, älska, haha, Wow, ledsen och arg. Ofta blir jag förvirrad vilken symbol jag skall använda.

Ett exempel. En FB-vän har delat en tidningsartikel där en våldsam händelse förekommer som har ett politiskt syfte. Allt från daesh-terror till järnrörsskandaler. Skall jag då gilla eller visa arg gubbe? Om jag då gillar: gillar jag artikeln, den som utfört dådet eller den som länkat artikeln? Det finns kanske bättre exempel men jag tycker mig ofta befinna mig i sådana situationer där det känns bakfram att gilla och lika fel att visa arg gubbe. Bäst är kanske att skriva en klargörande kommentar om man vill ge sin reaktion till känna. Eller så borde den som delat artikeln skriva sin avsikt och reaktion på artikeln för att klargöra varför artikeln delas.

Eller att någon varit på en begravning av en nära anhörig och berättar hur fin ceremonin var. Skall man då gilla eller visa ledsen? Haha och Wov kan vi väl utesluta eller hur? 🙂

Upplever ni ibland samma situation på FB att ni inte riktigt vet hur ni skall använda symbolerna för att det skall bli helt rätt?

gammalt-2017-01-24-007
Som bränd av tidens tand. Ibland kan man känna sig bränd på Facebook

0 kommentarer

 • Anneri

  Ha ha, ja jag känner väl igen mig i de funderingarna. Inte bara en gång jag suttit och funderat vad som är ”lämpligt” att använda och hur det ska tolkas. Kanske jag funderar för mycket?

 • annepauline

  Visst är det knepigt med de så kallade sociala medierna. Man kanske skriver något och menar en sak och så blir det uppfattat som nånting helt annat av någon annan. Facebook med allt gillande och ogillande har jag aldrig blivit någon vän av.
  Jag förstår mig helt enkelt inte på Facebook.

  • PJ

   Missförstånd förekommer och ibland hettar det till. Nåja, för vanligt sunt folk är det väl inga större problem sist och slutligen men de bittra och hånfulla hatkommentarerna är ett problem rent allmänt. Ibland funderar jag vad som finns under kalufsen på somliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »