Resor

Förlängd vistelse

Sistlidna helg tillbringades i Umeå, Björkarnas stad.

Färjan i lördags var nästan fullsatt, skulle jag tro. Mest folk som skulle över på en endags-kryssning. Folk som skulle handla lite, äta och dricka gott. Redan halv nio på morgonen serverades de första ölen i baren, en halvtimme innan Wasa Express avgick och gemytet var inte att ta fel på. Mycket dialekt hördes även om jag ändå knappt kände någon. Jo, en gammal arbetskamrat träffade jag.

Bussarna från terminalen i Holmsund var också fullsatta. Tre bussar avgick förutom charterbussar. Vår chaufför var en äldre, trevlig herre som verkligen såg ut att trivas i sin uppgift. De två sista som steg på bussen, innan den blev fullsatt, var två tyska tjejer som var utbytesstuderande på Vasa universitet. Den ena såg ut att bli utan plats men det löste chauffören galant med att erbjuda henne plats längst fram där guider och bussvärdar brukar sitta. Det var fiffigt för nu fick han någon att tala med. Och prata kunde han. Det hörde jag för jag satt strax bakom. På engelska konverserade de två och han försatt inget tillfälle att berätta om Sverige, Umeå och även lite om sig själv och sin familj. Med jämna mellanrum greppade han också mikrofonen och berättade för övriga passagerare om de platser vi passerade på väg in till Umeå, något som annars inte  är vanligt. En god ambassadör för Björkarnas stad var han.

Eftermiddagen tillbringades på Gammlia julmarknad. I bussen på väg dit uppträdde en liten grupp körsångare som sjöng julsånger. Riktigt vackert och medryckande. Mycket folk i rörelse på Gammlia som är ett område kring Västerbottens Museum med gamla hus och miljöer. Det finns även ett sameviste värt att besöka. Snö saknades men annars fanns alla ingredienser för en julmarknad. Julpynt, smycken, hantverk, mat och dryck av olika slag bjöds ut, textilier, mössor och vantar, tomtar och smide. På Vallmansgården höll en kvinna klädd i gammeldags kläder en intressant föreläsning om julmaten förr i världen. Själv hade jag gärna smakat någon av läckerheterna som bjöds ut till försäljning med det var för långa köer för att tålamodet skulle räcka.

Söndagen bjöd på överraskning när jag fick meddelade att färjeavgången kl. 13.00 var inställd p.g.a. tekniska problem. Nåt krångel med rodret som skulle fixas under söndagen. Det blev att stanna en natt till i Umeå och det gick väl det också. Man får ta det som det blir och inte hetsa upp sig i onödan. Det stod ju inget liv på spel och tar man allt på rätt sätt kan det mesta bli något positivt. Promenad längs Umeälven i solsken och god middag inte att förakta. På kvällen sågs ett intressant program på TV men det fordrar ett eget inlägg som jag får återkomma till.

umeå 2014
Gammalt och nytt i Umeå. Till höger det nyrenoverade Stora Hotellet, till vänster Väven, Umeås nya kulturhus.
Sara Lidman gångtunnel
Sara Lidmans egen gångtunnel Lev under Järnvägstorget. Sällan jag missar att besöka denna tunnel och ta del av detta konstverk. Tänk att de gjort något så bra av en simpel gångtunnel. _____ http://diggjo.com/2012/11/17/lev-sara-lidmans-egen-gangtunnel/

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »