Allehanda

Ska det va så här?

Så kom jag hem till ett regnigt och lite småkyligt Östebotten senaste natt. Båtfärden från Umeå bjöd inte på några överraskningar förutom att när jag körde ombord i Holmsund så måste alla personbilar köra genom ett tält där ett par uniformerade personer frågade om de fick titta i bagaget, något som förvånade mig. Normalt brukar det vara så att när man anländer till ett land så kollas bagaget, inte när man lämnar ett land.

Exakt vilken myndighet som utförde kollen vet jag inte. Tullen, polisen, gränsbevakningen…? Jag blev så nyfiken på att få veta varför denna kontroll utfördes att jag känner mig frestad att forska närmare i saken. Så var det inte ifjol och inte heller något annat tidigare år. Snabbt gick kollen i skuffen, inte många sekunder och ingen knarkhund såg jag heller.

Det enda jag kan tänka mig är att de letade flyktingar på samma sätt som det utförs dubbelkontroll vid Öresundsbron. Först en kontroll på Kastrup, sedan en till i Hyllie på svenska sidan. Ska det vara så här i EU? Var det inte meningen att det skulle vara fri rörlighet för varor, kapital och människor? Åtminstone jag röstade för EU av den orsaken att det skulle vara så lite hinder som möjligt mellan länderna. Att man letar knark och gör alkolholkontroll på bilister, som man också gjorde i Vasa när vi kom i land, har jag full förståelse för därför att de kontrollerna görs också ute i samhället i övrigt. Är detta konsekvensen av EU:s misslyckade flyktingpolitik att man offrar en viktig grundprincip för EU-samarbetet, medborgarnas fria rörlighet över gränserna?

Annat var det för bara något år sedan när man knappt såg en myndighetsperson vid hamnarna i Vasklot och Holmsund och det gick också bra.

En tanke slog mig, kan det vara Wasalines egen kontroll för att hindra att flyktingar söker asyl på andra sidan Kvarken och rederiet därmed riskerar stora böter? Jag vet inte, men nyfiken blev jag.

En sak som blivit till det bättre är att jag kunde surfa gratis på mitt mobilabonnemang i kungariket. Både via mobilen som sådan och när jag använde mobilen som ”modem” till datorn. För det mesta bra täckning och fart på nätet. Jag får väl passa på att göra lite reklam för Sonera som har denna möjlighet för sina kunder. Automatiskt tog Telia över och jag märkte ingen skillnad. Även på Urkult (Näsåker) som tidigare varit ökänd för sin dåliga täckning i mobilnätet var det gott spring i benen.

Dagen har bjudit på regn och gråväder en stor del av dagen. Skall det vara så här när jag har semester? Jag hade tänkt klippa gräsmatta men si det blev inte av och allt långhårigare och våtare blir den. Jag fick istället sova en välbehövlig tupplur för jag kände mig minst sagt seg under förmiddagen efter bara knappa fyra timmars sömn senaste natt. Så någon nytta gjorde regnvädret.

2016-08-01 Wasaline Vasklot 005
Så här såg det ut vid färjeläget i Vasklot 1.8 när jag startade min färd. Ingen annan kontroll än biljett- och Idkontroll vid biljettluckan. Helt ok.

2016-08-02 Högbonden 134
Ingen kontroll när vi anlände till Högbonden. Bara att klättra uppåt.

 

2016-08-03 Högbonden 014
Och här lämnar vi Högbonden följande förmiddag i ett vitt skum.

 

2016-08-04 Urkult 009
Men si här var det kontroll. Urkults biljettkontroll.

0 kommentarer

 • Wesber

  Vilka fina bilder du har tagit, fotot på vägen i Norrland är helt underbar. Har aldrig tänkt på förut att många vägar där ser ut så. Kom från Öland i går kväll, där har vi haft helt underbart väder och här i Dalarna är det kanonväder idag. Än är inte sommaren slut.

  • PJ

   Tack, jo jag är själv mycket nöjd med vägbilden. Så ser det ut på många ställen även om det inte alltid är samma, backe för backe. Fint att ni hade en bra semester på Öland.Här är det mest regn och gråväder nu. Men det gör inte så mycket för jag skall börja jobba på måndag.

 • Designern

  Vi for över från Umeå till Vasa med WL på måndagsmorgonen (efter en vecka i Rättvik; CCW och Dalhalla) och då var nog allting ”normalt”, ingen extra koll med någonting – de frågade bara om det var A & A som var med i bilen …

  • PJ

   Hmm, konstig kontroll jag råkade ut för. Kanske jag ändå borde ringa och fråga vad det handlade om på onsdagskvällen. Men det blå tältet såg ni väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »