Allehanda

Värm ryggen vid en eld!

Så gick det inte längre än till tisdagsmorgon innan jag fick kasta in handduken trots ett tappert försök att få igång maskineriet. Mitt ryggonda slog till och blev bara värre. Brunte förde jag först till verkstaden, kamremmen skall bytas, och sedan gick jag till Saltgruvan men det blev en vandring med små steg. En vandring som jag hade hoppats skulle lösa upp knuten i ryggen men som istället ökade på smärtan och styvheten. Jag fann för gott att ta min Mats ur skolan.

Hemma igen upptäckte jag att jag inte kunde ligga på rygg och att stå tröttade ryggen fort. Bäst var att halvligga. Som tur är har jag en säng med elektrisk höjning av huvud- eller fotända och det hjälpte en del men bäst var halvliggandes i kontorsstolen med en kudde i svanken. Men det blir också tråkigt i längden även om jag kollade lite på nätet.

Det om det, hoppas att inte påsken blir förstörd av detta.

Snöfall på förmiddagen siade om en vit påsk men jag tror ändå att det mesta har smält bort tills dess. Plusgrader de kommande dagarna. Påskbrasor anordnas runt om i provinsen på påsklördagen och är påskens stora begivenhet här på landsbygden. Om det blir någon brasa i byn detta år vet jag inte men Vasabladet presenterade en karta med utförlig info om de olika ställen där det finns större brasor anordnade av föreningar. Klicka på de röda upp-och-nedvända dropparna så finns där ett och annat att läsa.

Är jag på benen då så blir det kanske en sväng runt om med Brunte för att ta del av denna tradition här i Österbotten. Kanske för att värma ryggen för det kan nämligen bli tämligen hett i brasans närhet. Tror man tillräckligt så är detta ett botemedel mot ryggont: värm ryggen modigt nära en påskbrasa. Gammalt talesätt från där rävarna skåna. 😉 Själv har jag bara vedspisen men det kanske också duger?

Påskbrasor finns också till viss del på finskt håll i närheten av svenska Österbotten men jag vet inte hur vanlig denna tradition är i övriga Finland. Hur är det i kungariket, finns där alls detta evenemang som hade till uppgift att skrämma häxorna på väg till Blåkulla?

En liten anekdot från när jag var liten kotte. Då brukade far samla ihop ris men det mesta av brasan bestod av halm. Det var spännande när han tände på och snabbt blev hela brasan en enda stor eldstod. Lika snabbt rusade jag iväg till granngården där mina kusiner bodde och varslade om att nu hade vi påskbrasa på gång. Skynda, skynda påskbrasan brinner! Och visst brann den, ofta så till den grad att när jag tillbaka till brasan var det mesta uppbrunnet och brasan var bara en relik av sitt forna jag. Detta brukar jag fundera på ibland. Om jag stannat kvar hade jag åtminstone några minuter fått se brasan i sin fulla prakt men det var tydligen viktigare att mina kusiner också skulle få ta del av brasan.

Här finns en nätt, liten och läsvärd berättelse av Lars Huldén med titeln Påskbrasan.

Påskbrasa
Här far alla krämpor till väders. Eldkvasten från påskbrasan vid Kärklax 2013.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  God morgon, hoppas jag att det blir – men passa dig för aprillipäivä, día de las bromas de abril, dia d’enganyar, деня на шегата, hunt the Gowk Day, aprilscherz, aprilsnarr, etc.

  Råkar du bli blåst blir du un poisson d’avril (aprilfisk) och i Skottland en gowk (gök/dummerjöns). Men jag luras inte. Dessutom erkänner jag villigt att jag i det här fallet har ”wikipediat” – all denna språkliga visdom behärskar jag absolut inte. Därför lägger jag till några ramsor också, att brukas efter eget gottfinnande;

  Svenska – ”April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”/”April, april din dumma sill, jag kan lura vem jag vill”
  Franska – ”Aprilfisk” (poisson d’avril)
  Finska – ”April april, ät sill och drick lervatten till”[2] (aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle)
  Tyska – ”April, April, der macht was er will!”
  Danska – ”April-narr!” (Aprilsnar!)
  Norska – ”Aprilsnarr!”
  Nederländska – ”Eén april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil)” (Den första april, groda i din rumpa! (som aldrig vill ut igen).

  Nåja, detta var inte mitt ärende. Jag anser mig definitivt inte ha ryggbesvär, men det händer att jag råkar ut för en jobbig – ordentlig – ryggsmärta, ibland p.g.a. korkade stolleprov med dumma kroppsställningar, ibland p.g.a. motsatsen – för mycket koande i bingen. Det är lika otrevligt som handikappande. Vad jag kom att tänka på apropå dina ord om att värma ryggen mot påskbrasan var följande, apropå kroppsställningarna du beskrev:

  Jag vet inte om du har ett badkar i din stuga, och jag vet lika lite om dina varmvattenkostnader, men vad jag vet är att när jag är ömryggad och kryper ner i ett uppspolat rejält varmt bad är det en lisa. Har jag dessutom hällt i badsalt och en dos olivolja så blir det knappast sämre. Men det var länge sedan. Är man dessutom en genuin hedonist – när badvattnet efter hand kallnar – då tömmer man ut en del, och fyller på med nytt hett vatten. Där kan man ligga hur länge som helst, gärna med en god bok eller ett korsord. Andra har dämpad belysning och värmeljus på badkarskanten. Kanske självvald musik till detta. När min son H.H. bodde han hos mig en tid hade han datorn på en stol bredvid badkaret och skådade film/dåliga serier.

  Pannan svettas småningom som i en bastu, handsvetten väter avisan med korsordet, men det är skönt. Och ryggen mjuknar. Badsaltskummet smälter snabbt undan, men saltet finns kvar i vattnet, och olivoljan gör en härligt insmord. Om jag inte minns fel från mina studier så tvagade sig bl.a. de gamla romarna med olja, sand och en skrapa i sina termer.

  Och ryggen mår ofta mycket bättre än innan, men har man gjort det rejält så ser fingrar och fötter ut som någon slags bleka russin! Lycka till, och ha en trivsam dag.

  Det där om halmeldande fanns det också tankar kring här i Tierp, men det hoppar jag nu över.

  • PJ

   Jag tror inte att jag blev lurad av något aprilskämt i år. Så jag behövde inte känna mig träffad av något av alla de internationella speord som du radar upp. Tvärtom upptäckte jag ett aprilskämt i den lokala avisan.

   Värmens betydelse för kroppens välbefinnande torde vara allmänt vedertaget i hela Norden. I Finland har vi vår bastu, i kungarikena smyger kanske också detta fenomen på allt mera och i de fall där intresse för bastu i inte finns så är ett varmt bad att föredra. Utomhus, varm badtunna är ett nyare fenomen som även gillas flitigt och inte minst solresor till varmare länder har länge varit på topp. Jag har dock varken badkar i huset eller bastu i närheten så jag får klara mig ändå. Kanske det blir att värma sig vid en påskbrasa på lördagskvällen. Påskbrasa och piller för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »