Allehanda

Heikki Rasku, var är du?

Heikki är som de flesta vet ett finskt mansnamn. Kanske motsvarande till Henrik, vad vet jag? Som jag saknade Heikki Rasku idag. En kär gammal vän, eller rättare sagt, en klädesbutik på Stora Långgatan i Vasa framtill för ett antal år sedan. Där kunde vilket manfolk som helst snabbt och smärtfritt få sin ekipering förnyad till ett förmånligt pris.

Bilen parkerades utanför på gatan, tre steg senare befann man sig inne i butiken och fem, tio minuter senare stegade man ut på gatan med ett paket under armen. Kanske ett par byxor, stumpor, en kostym eller en tröja. Fenomenala expediter som snabbt såg en villrådig mans köpvånda och som gjorde en besiktning av mage in eller mage ut, längden på benen, bicepsen och bringan. Alltid fanns det något och tillräckligt färgval. Det var en klädesbutik som hette duga. Nu har den säkert varit borta i minst tio år. Själv har jag inte träffat Heikki personligen vad jag vet men en fin affär  startade han en gång i tiden.

Idag var jag på jakt efter en stickad kofta av lite kraftigare slag, med dragkedja eller knappar framtill och gärna med ett par fickor. En sådan som man kan ha till lite bättre-vardags. Inte en kavaj, ej heller en tröja utan något mitt emellan. Kanske i någon trevlig färg eller till och med med mönster av något slag. Tror ni jag hittade något sådant trots att jag sprang runt i minst ett halvt dussin affärer? Inte ens hos Dressman, mitt nuvarande stamställe, kunde visa på annat än tunna sladdriga saker som inte alls föll mig i smaken. Och färgerna var så tråkiga.

Jag förblev utan kofta och förundrar mig än mera att just sådana plagg inte finns för oss herrar som passerat medelåldern och som gärna vill ha något ledigt men ändå snyggt och presentabelt. Det blir väl att än en gång ta fram min gamla älskade kofta i beige och se om de går genom besiktningen. Varför skall det vara så svårt att få något snyggt som inte följer senaste pojkmodet utan kör med en, skall vi säga klassisk stil?

Istället blev det en hamburgare på Friends and Brgrs. Första gången jag vågade mig dit. Riktigt god bacon-hamburgare för nio europenningar. Jag tror det blir fler gången för jag fick mersmak. En korg med pommes frites fick jag också trots att jag inte beställt någon sådan. Jag har tittat in till stället ett par gånger tidigare men då har det varit så mycket folk där att jag vänt i dörren.

Det blir att fortsätta att söka min kofta, för jag skall ha tag i en. Kanske på Internet? Jag har tidigare inte köpt kläder på Internet men någon gång skall bli den första. Finns det bland läsarna tips på vanliga klädbutiker eller någon Internetshop som är bra och tillförlitliga med varierat utbud av koftor och cardigans?


Dos pantalónes – jag har tidigare berört ämnet och Heikki Rasku. När jag googlade på Heikki Rasku dök mitt eget inlägg upp.

HAND KNIT ZIPPER CARDIGAN WITH POCKETS – någonting så här skulle det få se ut även om denna inte heller är helt perfekt. Fast i brist på bröd så hade jag nog köpt denna om den funnits i Vasa idag.

Friends and Brgrs – Finns förutom i fem städer i Finland också i Köpenhamn och Hamburg.

Riktigt mumsig måste jag säga. Saftig utan att bli så där kladdig att allt rinner omkring. Kan rekommenderas!

Tur för mig var det inte så mycket folk just då men sedan kom ett gäng studerande som möblerade om så att alla kunde sitta tillsammans. Trångt men tillsammans skall det va. Och en ros på alla bord!

Annars en grådaskig dag med hela +5C eller kanske till och med ännu mera. Rewell Center i all ära men ser det speciellt snyggt ut? Egentligen finns det i Vasa ganska få arkitektoniskt intressanta byggnader. Kanske uppslag för ett blogginlägg, hitta något spännande hus också i Vasa?

Fast invändigt ser det mera snyggt och modernt ut. Jungle Juice, kanske något att prova på kommande sommar när något läskande behövs? Förresten, varför ligger det en presenning på golvet till höger om juice baren? Någon som bor där eller är det läckage från taket?

 

12 kommentarer

  • Per

   Jo, Jääskeläinen känner jag till och tittade också in där. Att Handarbetsaffären skulle kunna ha något för herrar var däremot en nyhet. Jag får höra mig för om detta. Tack för tipset!

   • Birgitta

    Du kan ju alltid komma in och beställa en handstickad! Googla på tex Drops stickmönster. Printa ut det och kom in så väljer vi garn och färg!

    • Per

     Nu var jag redan och köpte mig en kofta men tack för tipset. Jag var inne och tittade och det fanns ju en hel del snygga saker också för herrar. Det är alltså helt handstickade plagg man kan beställa eller är de framställda med stickmaskin för hemmabruk?

 • Christina

  Handarbetsaffären har nog inte tror jag. Men de kanske stickar pt dig om du beställer. ? Friends and burgers prövade vi i höstas också å det var riktigt goda burgare. ?Kanske skulle det löna sig att kika på någon av de stora varuhusens klädavdelningar. Vid minimani i aulan finns det ju också en kkädaffär men nu minns jag inte vad den heter.

  • Per

   Jag får fråga B. på tisdagskvällen om sortimentet i handarbetsaffären. Jo, jag var runt på de flesta butikerna i centrum men inte till Minimani. Nästa gång jag far till stan skall jag ta en titt där.

 • annepauline

  Heikki Rasku, den affären har jag glömt. Det var en bra affär för herrkläder, där handlade min far ( alla ) sina kläder och jag tror även de flesta andra både äldre och yngre herrar i byn handlade där. Allt från vardagskläder till bröllops- eller begravningskostymer. Fix och färdigt, snabbt och behändigt till hyfsade priser. Dessutom gick det att ”pluta”! Sen fanns förstås affärerna Reimer och Prima som sålde herrkläder på Handelsesplanaden. Det påstods att de bevars hade ”bättre” och ”finare” kvalitet än Rasku men dyra var de och ägarna som själva stod och expedierade i de affärerna var synnerligen otrevliga och snorkiga så där gick man inte in i onödan. – Jag har nog skickat efter en del kläder via nätet och det mesta har varit riktigt bra. Långbyxor och jeans går inte att skicka efter, då är det omöjligt att pricka rätt storlek.

  • Per

   Då var jag i gott sällskap när jag handlade på Heikki Rasku! 🙂
   Reimer och Prima är däremot mig okända eller så har jag glömt dem. Jag kan gott tänka att det var lite skillnad på kunderna i fina butiken jämfört med där allmogen handlade. Jag kom att tänka på den populära danska TV-serien Matador där inte vem som helst skulle göra sig mödan värd att besöka Damernas Magasin. Men så dök Mads Skjern upp, det blev konkurrens och Damernas Magasin fick småningom stänga. Så kan det gå.
   Annars fick jag bra betjäning på min runda bland Vasas klädbutiker i fredags. Speciellt på nyöppnade Halonen var det en dam med rötter förmodligen i dialekten som var hjälpsam och ivrig att sälja.

 • annepauline

  På tal om fina byggnader i Vasa: Saluhallen ( min favorit ), Rysskyrkan, Trefaldighetskyrkan, Vasa hovrätt och lite utanför staden: Korsholms kyrka. Vänta nu, järnvägsstationen är ju så fiiin . Nog finns det andra vackra hus i Vasa men jag vet ju inte vad de heter…
  Rewell center är fult, Citymarket är rent anskrämligt.

  • Per

   Det har du helt rätt i, det finns fina byggnader i Vasa men av nyare årsmodell (1960-talet och senare) är det ganska skralt. Nya Scandic hotellet kanske jag får någon fin bild på och så fick jag tips att det i Brändö skulle det finnas nyare byggnader som är lite annorlunda.

   Det är nu på planeringsstadiet att bygga Vasa Station, med bland annat Musikens hus, på tomten där gamla busstationen låg men få se om de vågar bygga något som verkligen sticker ut och blir ett landmärke i Vasa? Det blir väl något fyrkantigt lågmält?

   Rewell Center var väl i framkanten den tiden med bl.a. den först rulltrappan i stan men idag vet jag inte om det är mycket att hurra för. Jag minns det var spännande, i början på 60-talet någon gång, för första gången åka rulltrappa. Det var nog det mest våghalsiga jag gjort tills dess. Ha, ha
   Och visst, Citymarket inne i stan vid torget är rälig som en skåning skulle ha sagt. Att de bara fick bygga en sådan fuling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »