Allehanda

Snälltåget Tiden

Det är nästan så att jag inte fattat att vintern är över och nu är det vår. Vintern har gått jättefort. På med vinterdäcken på senhösten och hux flux är det dags att köpa nya sommardäck. Den första blomman såg jag igår och istäcket på fjärden utanför villan har försvunnit i ett nafs senaste veckan. I kyrkbyn brukar Lions ha gissningstävling när Oravais fjärden kastar sitt istäcke.  Jag undrar om de alls hann i år med sin tävling?

Tranor trumpetar ivrigt, fågellivet blomstar och det första gröna syns. En härlig tid vi har framför oss men det gäller att ta vara på den för tiden rusar på som ett snälltåg. Tänk om man kunde stanna tiden och frysa upplevelser. Men icke, vi befinner oss i ständig rörelse vare sig vi vill det eller inte. Tiden tickar på och snart skall vi alla dö. Det låter dramatiskt men ett människoliv är kort. Har vi tur lever vi till åttio, vi kan leva längre men också betydligt kortare. Ser vi till de stora perspektiven är människans tid liten jämfört med universums tidsrymd. Ett streck på en urtavla och kommer inte heller att bli mycket längre.

Min granne, fåraherdens son hade kalas för släkten idag. Han har fyllt 9 år. Om tio år befinner han sig högst troligt i armén eller på väg till någon utbildning. Tio år, en oerhört kort tid.

Nu blev jag allt lite filosofisk men summan av kardemumman är att ta vara på livet och inte gräva ned sig i agg, slösa tid på oväsentligheter och ta det lilla lugna. – Nu, mina vänner, skall jag gå ut i aprilkvällen och lyssna på alla ljuden, se skymningen, andas.

blomma 2015
Vårens första blomma på tomten. Snart är det grönt överallt.
kalot fjärden
Kalotfjärden utan is. Åter är havet vilt och vågigt.
fest
Dagens festlokal. Mysigt därinne och kaminen gav fin värme.

 

 

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Vår och förälskelse brukar ju ofta förknippas med varandra – och våren i Paris (och Japan) är extra omhuldade fenomen. Paris romantik – Japan körsbärsblommor. Är f.ö. inte en fransk synonym för älskling just körsbär,chéri, chérie, ”mon chéri/chérie” . En länk mellan Europa och Asien kanske.

  Nåja. jag traskade iväg till Hemköp och köpte en påse popcornsmajs att poppa i den magiska popcornskastrullen, som hamnade hos mig efter att Gamla Familjen atomiserades. Men den är också ursprungligen min. En skapelse som de flesta skulle kasta på metallåtervinningen. Men dessa de flesta förstår inte heller dess värde och magi. Hög värme, rapsolja och majskorn – sedan är (hemma)biokvällen räddad. Och det var just en sådan jag helt irrationellt beslutade mig för ikväll.

  Det är lite si och så med vårvädret här.i Norduppland. Det har visserligen varit is- och snöfritt länge och de tidiga örterna har sedan länge spirat. Det är vår, och entreprenörerna har börjat röja bort sanden från olika typer av gator, men ibland känns det som att våren tvekar, Den senaste veckan har det blåst mycket, och igår förmiddag hade jag +5 Celsius på min utomhustermometer. Min favvotjej som tigger utanför apoteket Röda Näsan huttrade och muttrade iförd en stor toppluva. Skitväder tyckte även bortskämda jag.

  Om jag nu, förhoppningsvis, har lyckats förmedla en länk mellan Paris och Japan, mellan vår och tveksam vår i Tierp, så vill jag nog ändå påstå att vår och förälskelse är begrepp intimt förknippade med varandra. Därför tänkte jag att följande lilla film på 5 minuter kunde passa, som en hälsning till dig och dina följare som inte tänkt sig en filmkväll – i denna tid som här i riket firar en orgie i s.k. aprilväder. Den är fylld av värme och en spirande förälskelse. Två människor möter varandra, men vädret kanske inte är så vårlikt. Hittade nyligen denna dansfilm.

  Du hade uppskattande ord att skriva om den film jag skickade till dig på e-posten, med herr son och dessa båda kollegor i en nedlagd tåghall i Oslo. Nu ska jag inte skryta upp mig med Herr Son igen, utan här kommer en meditativ och vacker dansfilm med Elon Höglund och Emmanuelle Lê Phan till alla som njuter av skönhet och drömmar. Fem minuter.

  https://www.youtube.com/watch?v=QlmRlYZTEMQ

  • PJ

   Jag kan hålla med om att våren är tidig men kylig.Isen har gått men vindarna är pinande kalla och det blåser rätt mycket. Kanske det istället blir en varm maj? Vi får hoppas.

   Ja, det var ju en annorlunda och vacker kärleksfilm i dansens tecken. Lustigt med din koppling mellan Paris och Japan. Senaste Urkult blev jag smått bekant med Maïa Barouh och hennes man. De uppträdde på Solscenen och spelade en musik både inspirerad av Japan och Frankrike.
   Mångkulturell och experimenterande. – Nåja, bekanta och bekanta, så mycket man kan bli bekant under ett samtal en sommarkväll på Urkult. Hon är iaf en FB-vän.

   http://maia-zoku.com/
   https://www.facebook.com/profile.php?id=569037610

 • Erik Forsling

  Har lyssnat. sedan strax före 19:00, till finländsk valvaka från SR P1. Och nu, 21:00 avslutas det hela.. Men redan innan denna valdag inbillar jag mig att det stod ganska klart att det skulle bli regeringsskifte, och att Centerpartiet var ett vinnarparti. Vad jag däremot hör ikväll, och som visst tycks vara lite oväntat, är att Sannfinländarna hittills gått bakåt. De kämpar just nu mot Socialdemokraternas siffror. Tuppkammen lär växa på Timo Soini, som det formuleras här – med tanke på de sjunkande siffrorna trots allt tycks vända. Den som lever får se.

  Hoppas att valet gått någon bit på din väg, och i Finland kör ni ju inte med blockpolitik, såvitt jag vet, så hur regeringsbildningen kommer att se ut verkar ännu oklart. Trots valsiffrorna.

  • PJ

   SF gjorde ett bättre val än vad det först såg ut på valkvällen. Men gick ändå lite tillbaka. De är, liksom SD, Svarte Petter i gänget, även om SF är mera accepterade än i SD. Att Socialdemokraterna gick så starkt bakåt förvånar mig lite men de verkar inte ha flyt.

   Min kandidat kom inte in med det gör inte för det gick ändå hyfsat för mitt parti.

 • kicki53

  Våren är en härlig årstid, då allting sker så snabbt i naturen. Ibland hinner man inte med, men med stigande ålder har jag börjat förstå att ta tillvara på just den här tiden. Ströva längs skogsvägar och lyssna till fågelsång och det stilla suset i trädkronorna. Eller titta på det vindpinade vattnet när nordanvinden river upp vitt skum och förundras över de snabba kasten i vädret.

  För att nu inte tala om odlingsivern som tar tag i mig med full kraft. Frösådder, omskolning, jordiga händer och det njutningsfulla i att se det planterade skjuta ny fart efter vintern.

  • PJ

   Visst är det så, även om alla årstider har sin charm. Aprilkvällarna brukar vara fina men i år har de varit lite kyliga. Just det där still suset i trädkronorna gillar jag också. Däremot har jag inte gröna fingrar men gillar att se vad andra åstadkommit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »