Upplevelser

Sommarminnen

Så här mitt i smällkalla vintern med snö och minusgrader på 25-30 C kan det vara en tröst att bläddra lite bland bilder och videofiler från sistlidna sommar. Som en påminnelse om det som var och det som komma skall. Förhoppningsvis en fin sommar 2016.

Det som jag fastande för är lördagen den 11 juli 2015 med besök på skärgårdsmarknaden i Österö och folkmusikfestivalen i Kaustby. Jag klippte ihop en liten video från Österö.

Jag brukar ha mina fasta evenemang som jag besöker på sommaren, även om variation förekommer. Om det inte är riktigt urusligt väder brukar jag nästan alltid besöka skärgårdsmarkanden. Mest för att träffa folk, äta laxsoppa, kanske handla något ätbart med mig hem. Området är inte stort så man klarar snabbt av försäljningsstånden men inget hindrar att man går två gånger. Även ett besök i fiskemuseet hör till rutinen. Alltid är det någon detalj att granska eller bara lyssna på gubbarna som diskuterar minnen och berättar skrönor.

Flera av de som syns på videon är släkt eller bekanta. Min granne fåraherden syns saluföra fårskinn och en kusin säljer fisk. Även lite sång hör till marknaden. Gissa laxens vikt är ett måste. En enkel men ändå innehållsrik tillställning. Allt behöver inte vara så storslaget och kommersiellt för att locka. Jag föredrar hellre det autentiska och äkta med ett besök på skärgårdsmarknaden än Powerpark!

Finns någon längre bort ifrån som är nyfiken på var Österö är beläget så har jag bifogat en karta med provinshuvudstaden Vasa i nedre vänster hörn och Österö utmärkt med röd pil uppe i mitten. Bara att klicka på kartan och zooma! – Det gäller att göra lite reklam för nejdens begivenheter i god tid. 😉

Psst, ni vet väl om att ni kan zooma in hela webbläsarens fönster med knappen Ctrl och plusknappen på tangentbordet? Återgång till normalt visningsläge sker med Ctrl- och minusknappen.

karta till österö
55 km från Vasa, där ligger Österö i Maxmo skärgård.

[youtube=https://youtu.be/wiDqbpZ5XHk]

0 kommentarer

 • annepauline

  Men sån mysig video du gjort! Jag blir alldeles tårögd och grips av en våldsam hemlängtan.
  Skärgårdsmarknad, Finland som bäst! Nej, nu måste jag se på videon en gång till.

  • PJ

   Ja, jag fladdrade runt lite med kameran och detta blev resultatet. Det finns flera liknande lokala tillställningar på sommaren, främst i juli, i Österbotten så det är bara att väja och vraka. Redan nu vill folk i kungariket ha datum när deras favoriter går av stapeln i sommar. Det gäller att passa in semestern och beställa båtbiljetter i tid.

 • Wesber

  Synd att vi inte var kvar den dagen, tyckte mig se syrran i damen i röda jackan men det var inte hon sa ” guben”. Gråstarren som spelar mig ett spratt nu igen. Säkert är någon av mina släktingar med på filmen också, vet att mina kusiner var där och sålde grejer i.a.f

  • PJ

   Det var nog inte din syster i röda jackan. Jag vill minnas jag hälsade på din syster, om jag inte minns helt fel. Det är ju det som är en viktig del av skärgårdsmarknaden, att man träffar gamla bekanta.

 • Ulla Maria

  Så härligt att se ditt klipp från sommarmarknaden. Gott också att solen nu står en bit högre på himlen och det börjar kännas att det går mot vår. Så nu känns det inte alltför avlägset att börja fundera på sommarens aktiviteter.

  • PJ

   Det har du helt rätt i: dags att planera för sommaren! För mig betyder det att jag snart köper biljett till Urkult. …och visst, dagarna har blivit liiite längre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »