Allehanda

Efter midnatt

Sagt och gjort, efter att jag laddat upp mitt förra inlägg från igår natt gick jag ut i skogen bakom uthuset för att se om det gick att ta bilder i skogen efter midnatt helgen innan midsommar. Och jo visst fick jag mina bilder i den sena timman. Trots att det var skumt mellan stammarna kunde kameran ändå fånga bilder och myggen var inte heller alltför besvärlig.

En fågel förde väsen, kanske för att jag kom och störde hans nattsömn. En skarpt, korthugget ljud presterade den. Kanske en hackspett av något slag?

Någon bok hade jag dock inte med mig men helt omöjligt hade det inte varit att läsa ifall jag satt mig i en glänta. Det får bli någon annan gång.

skogen3
In i spenaten. Än har inte alla ungbjörkar rest sig upp efter vinterns snö som tyngde ned så många.
granbarr
Så vackra de är, de nya granskotten. Visste ni förresten att det görs glass med smak av granskott?
skogen2
Oj, här höll jag på att bli blöt om fötterna. Mycket vatten fortsatt i skogen.
stol i skogen
Här fanns en stol färdigt att sätta sig i och läsa en bok. Den har nog funnits där i många årtionden.
björkar
Uppåt strävar de. Fina björkar som en dag riskerar att bli ved.

 

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Om granskott och svensk kultur. Finlandssvensk kultur inte att förglömma.

  Såväl 1. fina tips, och finlandssvensk musik, som 2. hög skrattfaktor från Naturvårdsverkets representant Nils Hallberg. Undrar bara hur gott han själv också skrattade bakom den strama masken!?

  1. Nordegren och Epstein vill rädda midsommaren i ev. brist på färskpotatis. Utsändning 10/6 i år. Här kommer granskotten, och granskottssirap, in i bilden. Bland en del annat matnyttigt. Du har väl ett litet skogsbestånd, om jag förstått rätt. Bara att skörda! Granskottssirap. Måste testa, även om det inte tycks ingå i den svenska allemansrätten (jfr. länk 2.)

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4058. 9 minuter och 15 sekunder kommer midsommarmatsresonemangen, med bl.a. tips om granskott. 29:20 minuter in i programmet blir det lite finlandssvensk kultur. Vasas flora och fauna.

  Granskottsirap tillsammans med ost lär vara delikat. Har sett det på andra sidor också.
  Svar på tal här nedan.

  2. Nordegren och Epstein 11/6 2015. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4058&artikel=6187866 – 22:35 minuter in i programmet.

  Jag vet att du en gång gav mig ett tips om hur man bifogar radiolänkar där mottagaren finner det adekvata direkt. Men jag behärskar inte det ännu. Ids du lyssna får du skrolla fram till de minuter som här anges.

  • PJ

   Något skrapade jag mig i huvudet. Allemansrätten och granskott hittade jag, likaså provsmakning av jordgubbar men granskottssirap och finlandssvensk kultur var mig fördolda. Resonemanget om allemansrätten och granskott förstår jag. Små granar är säkert känsligare för att mista sina skott medan en fullvuxen gran borde klara detta galant. Speciellt med tanke på att få är beredda att klättra i granar för att få granskott. 🙂 – Granskottsirap vore intressant att få smaka.

   • Erik Forsling

    Såg redan igår att det blev lite tokigt, eller gissade att det blev det, men programinslagen finns i menyn, två dagar ner (helgen borträknad), och hålltiderna är desamma. Och samma datum.

    Vi försöker det här också:
    Innovativ midsommar, kungliga äktenskap och Vasas flora …
    sverigesradio.se/sida/avsnitt/556952?programid=4058; datum eller denna
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4058 Granskottsträlskrana finns!
    sverigesradio.se/sida/avsnitt/556952?programid=4058

    För 5 dagar sedan – ”I dagens Nordegren & Epstein siktar vi på att presentera en … (färsk meny) till midsommarbordet”. Fasiken om det inte ska fungera.

    Publiceringstiden kan vara nyttig. Sitter just nu och lyssnar på Nordgren och Epstein igen,

  • PJ

   Nåja, Vasas Flora och Fauna hittade jag till sist i alla fall. Hör och häpna, helt okänd för mig. Tål att utforskas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.