Livet på landet

Hela Riksåttan klar för rull!

Hela riksväg 8 från Åbo i söder till Limingo strax söder om Uleåborg kommer att bli stomväg vilket innebär högre status och därmed också lättare att få pengar till skötsel och underhåll. Äntligen gör också denna regering någonting bra. Det tidigare förslaget där viktiga delar av riksåttan lämnades utanför stomvägnätet var helt åt skogen och vi får tacka våra politiker och tjänstemän i Österbotten som kämpat för denna sak! Vi får hoppas att beskedet som kom idag håller ända fram.

Vägunderhållet i landet är ju annars på dekis och av de miljarder som vägtrafiken betalar i skatter går bara en liten del tillbaka till vägnätet. Mycket arbete och pengar behövs för att få en god standard på vägnätet i republiken och uppgraderingen av hela riksåttan är ett litet steg på vägen.

Bra infrastruktur behövs för att hålla hela landet levande och där ingår vägar, järnvägar, flyg och Internet. Ej heller att förglömma färjeförbindelser både nationellt och internationellt. I Kvarken har vi på kommande en ny färja mellan Vasa och Umeå och där ser det också ljust ut med en trolig order på nybygge innan årsskiftet.

I samhället har det annars under lång tid gjorts centraliseringar med allt större enheter och därmed också allt längre avstånd mellan folket i periferin och makthavarna. Kommunsammanslagningar, föreslagen landskapsreform och reformer inom ämbetsverk har flyttat makten till centra där den lilla människan har allt svårare att hävda sig.

Vi kan ta vår by Oxkangar som inte längre har någon representant i kommunfullmäktige efter kommunsammanslagningen. Vem bevakar då våra intressen?  I dagarna har byns enda radhus med sex hyreslägenheter sålts bort av kommunen och vill idag någon av byborna, främst ungdomar eller äldre människor, flytta till ett hyresboende är de hänvisade till kommuncentra eller ännu längre bort. Bortflyttning från byn.

Radhuset har en längre tid haft låg beläggning så jag förstår kommunens dilemma men har något gjorts för att saluföra lägenheterna? Utan reklam och information så finns man inte! Och har underhållet hållit måttet? Med egen representant i kommunfullmäktige är jag övertygad om att radhuset hade haft större chans att bli kvar som hyresalternativ i kommunen.

Oxkangar ligger ju ändå inte så illa till. 7 minuter med bil till riksväg 8 samt lågstadieskola och dagis, 13 minuter till Oravais där den mest nödvändiga servicen finns, 40 minuter in till Vasa stad och torget. Drygt en halvtimme till Nykarleby och 50 minuter till Jakobstad. Inga omöjliga tider med tanke på den tid många får sitta i rusningstrafiken morgon och kväll i storstäderna. Det är bra vägar som gör att folk kan bo kvar i byarna. Tyvärr har vi också skräckexempel på sidovägar i landskapet som vissa tider är allt annat än farbara.

Förhoppningsvis blir det genom Riksåttans statushöjning lättare att få en förbättring av Riksåttan mellan Ölis och Kvevlax där det idag är få ställen man kan köra om på. Gärna ett par sträckor med omkörningsfiler mellan Kaitsor och Kvevlax. Tänk vilken lyx det vore men ingen omöjlighet och inte alls orimligt. Vill man att hela landet skall leva är det sådana förbättringar som måste göras. Steg för steg. Utan landsbygd är staden som en förtorkad kaktus i öknen!


Riksdagsledamot: Hela riksväg 8 blir en del av stomnätet – YLE Österbotten

Både små och stora vägar behövs. Med tanke på de knappa resurser många små väglag upprätthåller sidovägar är det inte orimligt att begära att staten håller de stora vägarna i skick!

Vägarna i Sverige anses i allmänhet ha högre standard än i Finland men åker man omkring i t.ex. Norrland stöter man ofta på små vägar som är i uselt skick. Här hamnade jag i somras på väg till Urkult när navigatorn lurade mig att ta en annan väg än jag tänkt. Då var vägen visserligen hyfsad men vid regn och menföre är det inte  roligt att köra där.

Var kan detta vara med skyddsväg mellan sjöbodarna? I Sverige heter det övergångsställe medan det i Finland heter skyddsväg. Båda är rätt anser jag.

 

6 kommentarer

 • Wesber

  Vem är det som har köpt radhusen, är det någon privat. Kan dom inte göra om det till vandringshem för folk som kommer hem på somrarna, i alla fall två lägenheter kunde hyras ut till det. Jag skulle gärna bo där nån vecka och bara ta det lugnt, dessutom kunde jag sitta ute och titta på mitt barndomshem med en kopp kaffe i handen. Önsketänkande!!!

  • Per-Johan Nylund

   Det är en privatperson som kommer att bygga om husen till egnahemshus, som vi säger i Finland. Vad jag förstår så blir det ingen uthyrningsverksamhet, vilket är synd. Så tyvärr blir det inget sittande för din del, men visst hade det varit fint med även tillfällig uthyrning.

 • annepauline

  Det var länge sedan vägarna i Sverige hade bättre standard än i Finland. 70- 80-talet ungefär. Då tyckte man vägarna i Sverige var som en dröm mot vägarna i Finland. Nu börjar förhållandet vara helt och hållet omvänt. En stor summa svenska penningar var öronmärkta för vägunderhåll. De pengarna har tydligen försvunnit åt något helt annat håll än vägunderhåll.

  • Per-Johan Nylund

   Det är samma problem både i Finland och i Sverige, mindre vägar blir eftersatta samtidigt som kraven stiger. Det som vi jämför med är E4:an längs med Norrlandskusten och motsvarande Riksåtta längs med västkusten i Finland, där E4:an har en klart bättre standard. T.ex. sträckor med omkörningsfiler som det finns få av på finska sidan. Säkerheten och humöret hos förarna blir mycket bättre när det finns omkörningsfiler, något som också nu uppmärksammats i Finland. Men var finns pengarna? Märkligt är att trots att vi har all världens teknik och kunnande, produktionen är något helt annat än för bara 50 år sedan, så finns det ändå inga pengar. Det verkar som om ju effektivare ett land blir desto fattigare blir det allmänna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »