Allehanda

Fågelkriget

Mitt förhållande till vissa fåglar är spänt ibland. Jag menar då inte bara skarvar som skitar ned holmar och skär samt äter upp det mesta av fisken utan mera vanliga fåglar. Skarvar har jag personligen ingen erfarenhet av men omtyckta är de inte av ortsbefolkningen i allmänhet och fiskare i synnerhet. Däremot har jag fört ett ständigt krig mot svalorna i uthuset som skiter på Brunte och för ett ständigt väsen när jag visar näsan i porten. Nu har jag dock börjat ha porten stängd hela tiden så att de inte flyger in över Brunte och lägger av en laddning rakt på motorhuven. Därtill har jag också börjat hölja in honom med plast för att skydda det mesta. Viss effekt har det haft.

Kajorna är inte heller de mina bästa vänner eftersom de för några år sedan byggde bo i min skorsten och därmed åtföljande besvär för mig som det kan läsas om här. Nu sitter de mest på TV-antennen och håller koll på mig. Någonstans i närheten har de nog bo för två stycken som flyger omkring här och är bekymrade. Jag tror boet finns i skorstenen på uthuset men det gör jag inget åt eftersom jag inte eldar där.

Idag utökades skaran av mina antagonister bland fåglarna. Jag tog en liten tupplur och hade nätt och jämt somnat in när jag väcktes av ett förfärligt väsen. Det lät skott från en kulspruta rakt in i väggen. Rrrrrr i korta serier. Ja, det var nästan som om någon med pikmaskin försökte tränga in i väggen. Jag rusade ut och fick omgående syn på syndaren som uppkupen under taket vid ena knuten och gav fyr. Det var en hackspett som gett sig på en av knutbrädorna. Skrämd flög den iväg och blev sittandes i en tall i närhet där den högljutt uttryckte sig missnöje.

Flera gånger återkom den fast jag gormade åt den och hotade den med ett nackskott. Nåja, det sista var bara hot för någon bössa äger jag inte. Jag fick också syn på anledningen till hackspettens nymornade intresse för min knut. I knuten har en annan fågel byggt bo och där finns nu tydligen ungar som hackspetten är på jakt efter. Troligen en blåmes. Den var flink och förde mat till ungarna titt som tätt. Vi får se hur det går imorgon när jag inte kan vara hemma och jaga hackspetten. I värsta fall har den trummat upp ett hål i knutbrädan och rensat blåmesens bo. Den skurken!

blåmes
Där har vi min hyresgäst. Någon bild av rövaren fick jag inte men skadan på brädan syns.
kajor
Högt där uppe seglade herr och fru Kaja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »