Allehanda

Ljudlös väckning

Som friherre har jag privilegiet att ta en tupplur när som helst. Rent ut sagt så känns det som den största lyxen jag har.

Ofta blir det på eftermiddagen en timme eller så. Om jag får var i fred vill säga. Senaste tid har jag störts av telefonförsäljare så idag ställde jag telefonen på väckning efter en timme och på ljudlöst så att jag skulle få sussa ostört.

Ha, ha, efter närmare två timmar vaknade jag. Naturligtvis. Jag hade ju ställt telefonen på ljudlöst och då fungerade inte heller larmet. Klyftigt utan måtta!

Naturligtvis hade någon telefonförsäljare också ringt men som tur var hörde jag inte heller den signalen så den biten fungerade utmärkt. 🙂

Vanligtvis svarar jag inte på ett okänt telefonnummer som jag inte kan spåra till en användare. Är det okänt nummer och jag inte ser i displayen vem det är låter jag det ringa färdigt och sedan letar jag upp numret på nätet och ser vem det är. Sedan ringer jag upp om jag tror att det är en verklig person bakom och inte någon telefonförsäljning.

Har en person hemligt nummer så blir det tyvärr så att jag inte ringer upp även om det är närmsta granne. Jag kan ju inte spåra numret. Så vill någon med hemligt nummer ha kontakt med mig per telefon bör jag först få ett SMS-meddelsande som talar om vem det är och kanske helt kort var ärendet gäller. Då ringer jag upp.

I republiken finns den utmärkta gratistjänsten Kukasoitti (Vem ringde) på nätet och där finns vanligtvis upplysningar om vilken telefonförsäljning som ringde samtidigt som man får bekräftat att det verkligen var telefonförsäljning eller något annat skumt. Normalt kan man inte spåra telefonförsäljning via Fonecta.fi men på Kukasoitti finns ett forum dit folk kan skriva och berätta vad de vet om just detta nummer. Visserligen på finska men det är inte svårt att lista ut vad det handlar om. I kungariket finns en motsvarande tjänst, missatsamtal.se.

Se där, ytterligare en tjänst på nätet vi kan ha nytta av!


KukaSoitti 

Missat samtal 

Vassor fjärdsända, inga telefonförsäljare så långt ögat kan se

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  Vi tycks ha ungefärligen ha snarlika beteenden vad gäller okända nummer. Jag kände mig dock ganska belåten när jag i tisdags läste ditt inlägg, eftersom jag i stort sett aldrig får uppringningar från obskyra nummer, trots att det alltid finns några som struntar i NIX-registreringen min. Men som genom ett trolleri såg jag redan i morse två mysko missade från just tisdag kväll. Hm … Idag sen em ringde de igen. Svåra att spåra, men tillräckligt nära kom jag för att blockera uppringaren. Och nu ikväll såg jag ännu ett missat från misstänkt nummer. Det fick samma behandling.

  Men det var inte huvudärendet. Jag diskuterar inte så ofta tekniska spörsmål här, men det låter verkligen märkligt med din telefon. T.o.m. min gamla IPhone 4 fungerar utmärkt som väckarklocka, medan resten av teknikundret är satt på ljudlöst. Det är ju själva finessen, enligt mig, att inte vakna av något annat än just väckarklockan. Givetvis testade jag det första gången jag använde mig av funktionen – och tvångstankar fick mig att kolla saken igen, innan jag alltför pompöst skrev ovanstående. Klockrent, så att säga.

  Såg ditt svar på ett tidigare inlägg. Jag återkommer till Viktor Rydbergs ”Tomten”, på ett eller annat sätt.

  • PJ

   Du testade inte att skriva in numret på länken ”Missat samtal”? Speciellt om det är telefonförsäljning borde det stå något.

   Jag sov över en hel del, men jag får testa en gång till. Jag kunde rimligtvis inte ha sovit så hårt att jag inte hörde telefonen som låg på bordet strax bredvid. Mysko.

   Ja, tomten återkommer varje jul 😉 Och Rydbergs är inte den sämsta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »