Allehanda

I Munsala

I söndags började det klia i avtyckarfingret och jag begav mig ut på eftermiddagen för att om möjligt hitta något motiv att fotografera. På måfå styrdes kosan norrut och jag hamnade i Munsala just som solens strålar föll på den vackra kyrkan i byn.

Den kyrkan har jag alltid tyckt om trots att jag inte närmare bekantat mig med den. Den ståtar uppe på backen och är byggd av sten till skillnad från de flesta andra kyrkor i landskapet som är byggda av trä. Kanske just därför som jag tycker om denna kyrkobyggnad.

Jag tog en del bilder och kände på dörren men den var stängd. Stängd blir den kanske mest hela tiden fram över också för sedan läste jag att Munsala församling upphörde vid årsskiftet och ingår nu i Nykarleby församling. Det är verkligen synd på en sådan fin kyrka om den inte används men det får vi hoppas att den gör till viss del ändå. Inte för att jag är speciellt kyrklig av mig men jag hade gärna sett hur den ser ut invändigt. Jag tycker nämligen att kyrkorna på Pampas är byggnader som verkligen utgör ett blickfång i landskapet och har så mycket att göra med historien och människorna som bor och bott här.

Som avslutning sökte jag min morbrors grav men jag kunde inte hitta den i alla snödrivorna. Jag får göra ett nytt försök till våren och kanske det då också finns möjlighet att besöka kyrkan invändigt.

Klicka på första bilden för att öppna galleriet.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.