Språk/Språket

Hedra eller hålla avtal?

Så är vi åter där med språkliga piruetter och nymodigheter. Det heter att man skall hedra sin fader och sin moder så att de inte behöver skämmas ögonen ur sig för en odåga till ättling. Man kan också hedra någon med sin närvaro till exempel på en begravning eller en födelsedagsfest. Det nya och för mig helt märkliga användandet av verbet hedra är att man hedrar ett avtal.

Den som jag först hörde använda hedra i samband med ett avtal var Liberalernas ledare Nyamko Sabuni när hon sade man måste hedra januariöverenskommelsen där Liberalerna är en del av regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Vad då hedra? Hon menar väl respektera och hålla avtal?

Igår läste jag i Vasabladet att hedra ett avtal mellan kommuner riskerar att bli en hållhake för framtida politiker. Med andra ord så behöver inte senare tids politiker bry sig om vad som en gång överenskommits. Det handlar om samgångsavtalet mellan Oravais och Vörå-Maxmo kommuner år 2011.

Idag läste jag i Öviks Allehanda att två moderata regionråd hävdar att det regionalpolitiska samarbetet i Västernorrland mellan Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna måste hedras. Åter detta hedrande av avtal när det handlar om att respektera och hålla ingångna avtal. För mig låter det märkligt och opassande men det är väl någon ny fluga som dykt upp på denna sida årsskiftet och nu blivit populär. Jag har inte hört tidigare att man kan hedra ett avtal. Har du? Vem började först använda hedra i samband med avtal och varför?

Var det Nyamko Sabuni när hon försökte profilera sig mot ett fortsatt regeringssamarbete med S efter nästa val? Jag anser att hon gör ett historiskt misstag när hon öppnar för en högerregering med stöd från SD. Gamla folkpartister skulle vända sig i sina gravar om de visste vilket svek mot liberala värden hon är på väg att genomföra. Detta kommer att splittra partiet om det genomförs och L hamnar utanför riksdagen, något som SD mer än gärna ser. Varför skulle de bry sig om ett litet parti kring 4%-spärren när de kan ställa krav på M. Min åsikt är att Sabuni borde avgå, jag har aldrig riktigt gillat hennes stil och åsikter. – Tilläggas bör att jag en gång i tiden nästan blev Folkpartist på grund av Per Ahlmark och hans debattinlägg. Därför har jag på håll följt vad Folkpartiet utvecklats till, Liberalerna och allt är inte positivt.

På lite närmare håll här i Österbotten och i kommunalpolitiken i Vörå kommun har det blossat upp en debatt om var tandvården bör koncentreras. Enligt samgångsavtalet från 2011 skulle hälsovården, inklusive tandvården, skötas i Oravais, vissa tekniska funktioner i Maxmo och skolor och själva kommunadministrationen i Vörå. Tekniken försvann ganska snabbt från Maxmo till Vörå och nu är det tandvården som skall flyttas. Med andra ord så betyder inte ingångna avtal i en så viktig fråga som kommunsammanslagningar mycket efter några kommunalval. Centraliseringen rullar på, precis vad som är meningen med alla sammanslagningar, alla fagra löften till trots. Nog tycker man ändå att ett samgångsavtal borde hålla lite längre än tio år! Vad lära vi av detta? Jo, att avtal och löften i samband med en kommunsammanslagning, eller varför inte andra sammanslagningar inom politiken, är bluff och bedrägeri för att för tillfället lirka över en opinion i rätt riktning. Politiken är sig lik och inte blir man glad. Inte är det direkt hederligt att bete sig sådant.

Inlägget som började med ordet hedra utvecklades till mera politik än vad som var meningen. Jag ber om ursäkt för det. Frågan kvarstår dock, att hedra ett avtal är väl ändå ganska galet? Det handlar om att hålla och respektera avtal. Jag tycket frågan var så intressant att jag skickade in den till Språket i P1 för ett svar. Få se om den intresserar och ryms med?


Hedra – Vad Svenska Akademiens Ordböcker skriver om verbet hedra

 

Vårvinter i Oxkangar

Vårvintern i all sin prakt när det är fint väder. Det är nu som den riktiga våren börjar och kommande helg är det vårdagjämning.

 

9 kommentarer

 • annepauline

  Tusen tack för det fina vykortet som kom fram idag! Så härligt! Det ska jag minsann rama in och ha på väggen så jag ser det varje dag.

 • annepauline

  Hedra ett avtal? Hade jag läst det någonstans hade jag trott att de skrivit helt fel. Det gör de ju i tidningarna nu för tiden. Det är mera som är felstavat än rättstavat. Kungarikets regering är ett enda stort skämt. Åldringsvården är åt skogen, sjukvården inte så mycket bättre ( även om personalen i sjukvården kämpar så de snart stupar allihopa i corona racet. ), skolan är totalt urflippad ( där kämpar lärarna som också stupar ). Det som fungerar bra är de kriminella gängen som tar över stad efter stad. De är verkligen väletablerade och framgångsrika även om det stryker med någon i veckan. Ingen fara, det kommer hela tiden nya som rekryteras. När det är val säger man: Gå och rösta! Gör din röst hörd så du får det samhälle du vill ha. Det enda regeringen gör här är att käbbla och bråka och kasta skit på varandra. Ska inte regeringen HEDRA sitt lands medborgare, HEDRA den stora massan som röstat på dem. De ska HÅLLA sina avtal! Haha, får se om Språket i P 1 tar med din fråga om ”hedra”.

  Det är inte bra för mig att börja tänka på politik. Jag måste titta på bilden av den vackra stockladan för att lugna ner mig.

  • Per

   Där tände du till ordentligt. Tur att du har stockladan att titta på, en bild som avvek från temat semesterbilder men jag känner ju till din glädje för gamla lador.
   Inom åldringsvården finns det säkert en del att rätta till, bland annat detta med timanställda och korttidsvikariat istället för fast anställda. Åbo akademi flaggar nu för att börja utbilda lärare i Sverige. Få se om de får till det?
   På den kriminella fronten vet jag i alla fall att i Malmö har det skett en klar förbättring de senaste åren. Staden har ju annars varit urbilden för gängkriminalitet.

   Såja, andas djupt och titta på ladan, haha….

   • GOm’

    Det finns ett annat uttryck som jag reagerat på som används ofta i Sverige, man säger jag känner i stället för jag tycker. Att tycka är säkert för starkt ty någon kan ju ta illa upp, bli kränkt.
    Politiska läget i vårt grannland är ganska rörigt ”tycker” jag. Vid senaste regeringsbildning fick man den uppfattningen att det viktigaste var att inte samarbeta med SD och även delvis med vänstern. Politiken verkade inte vara så viktig bara man kunde undvika ytterpartierna.
    Angående tandvården tycker jag att det är märkligt att man överklagar placeringen i Vörå nu, då man redan 2016 torde ha kommit till en överenskommelse om placeringen samt beviljat anslag senare, men nu först vaknat i och med att tilläggsanslag behövs. Skulle verkligen vara intressant att se protokollen från kommunsammanslagningen samt överenskommelsen om tandvården 2015, finns det justerade protokoll så är ju saken klar. Eljest tycker jag du har en liten dyster bild av politiken i vår kommun. Politikerna är ju demokratiskt valda och borde utföra uppdraget därefter. Tyvärr finns en del stolpskott med men så här funkar demokratin.
    Fin bild, börjar kännas riktigt vårligt här hemma och på Laxör.

    • Per

     Tycka eller anse, som jag ofta använder, är mera tydligt än att känna. Man kan känna mycket utan att kunna ge ord för sina känslor. Ett annat ord i sammanhanget är tänker. Hen tänker att en vindkraftpark i Hömossa är störande. Det uppfattar jag som att hen ännu inte bildat sig en absolut uppfattning om saken utan hen funderar på saken. Alltså ganska luddigt. – Och så har vi ordet hen som jag faktiskt börjat acceptera och använda i stället för man. Men det är en annan sak.

     Helt säkert var det så att framför allt SD skulle hållas borta från inflytande vid senaste regeringsbildningen i Sverige, något som jag anser vara viktigt med tanke på partiets bakgrund och uppträdande (åsikter) från många av deras företrädare, medlemmar och sympatisörer. Politiken utformas enligt vem som stöder eller är med i en regering.

     Samma vore det från yttersta vänstern men som idag är betydligt svagare, har mindre stöd och inflytande än SD.

     Även i kommunalpolitiken är tillgängliga protokoll och transparens oerhört viktigt. Den som skriver ett protokoll har stort inflytande och det ställer krav på att protokolljusterare är vakna. I detaljerna döljer sig djävulen, finns det visst ett ordspråk som säger. Som du skriver så vore det intressant att läsa vad som finns skrivet i berörda protokoll. Min point i historien är att överenskommelser och löften i samband med sammanslagningar av olika slag ofta är värdelösa och ett narrspel eftersom redan nästa valda församling kan omkullkasta det som togs för givet och självklart.

 • Wesber

  Tusen tack för det fina vykortet på Lapp-Lisa det låg i postlådan nu när jag kom tillbaka från promenaden. Nu sitter kortet på kylskåpsdörren och där sjunger hon ”Barnatro” för mig varje dag nu hädanefter, I övrigt har jag inte så mycket att komma med när det gäller innehållet i inlägget, kom bara att tänka på tandläkare Hongell i Vörå och så såg jag att någon nämt Laxör. Undrar om det är samma Laxöur som vi tillbringade hela somrarna på och där våra kossor gick på bete. Så många fina minnen därifrån. TACK än en gång för vykortet P-J.

  • Per

   Fint att kortet kom fram och att det hamnde på kylskåpsdörren.
   Jo, det är samma Laxöur och där finns säkert mera folk idag än den tiden ni hade er kossor där. Tiderna och landskapet förändras.

 • GO

  Paradiset på jorden finns på Laxör i Lill-Oxkangar där vi bor ca åtta månader per år. Blev litet fel ovan på mitt namn, ett extra m samt en apostrof, ber om ursäkt för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »