Livet på landet,  Upplevelser

Mitt i vintern

Hej och hå nu har äntligen vintern kommit och tittar man på almanackan så skall det vara så. Vi är gott och väl förbi mitt i vintern. För drygt en vecka sedan -25 C och i torsdags var det snöoväder med påföljande snöskottning igår. Jag höll på i två timmar innan gårdstunet var fejat och klart. Motion fick jag och bra blev det. Fast svettigt.

Detta är dock ingenting jämfört med hur de haft det på andra sidan pölen. Snöstorm, trafikproblem och snömängder de inte hinner få bort innan nästa lass dimper ned. De verkar nästan alltid ha mera vinter i mellersta Norrland än här i Österbotten. I Klimpfjäll (Vilhelmina kommun) hade de idag ett snödjup på 166 cm. Igår uppmätte jag ett snödjup på 26 cm på gårdstunet så det är en viss skillnad. Inte direkt någon lavinfara i denna trakt och dagens blida lär väl krympa snödrivan än mera. Men tung var snön, som bly! Och kladdig. Ingen snögubbe blev det. Måste man göra snögubbe när det är blida?

Samtidigt har dagarna faktiskt blivit längre, nästan två timmar idag på vår breddgrad. Nu går det fort, tro mig! Vi har passerat mitt i vintern och efter några veckor får vi vårvintern i näsborrarna.  Som jag längtat efter solen och att pandemin äntligen skall ge sig så att vi åter kan återgå till ett normalt liv. Fast det finns visst de som vill att vi skall sitta fast i denna rävsax en längre tid för att lära oss att livet är hårt och obevekligt. Så fort pandemin är förbi så finns det säkert något annat att gräva ned sig i.

Hur som haver har var årstid sin glädje och möda. På vintern snöskottning och på sommaren gräsklippning. På sommaren myggor i mängd, på vintern nyper kölden i kind och ben. På sommaren svett i floder, på vintern snuva och flunsa. Bäst är hösten och våren!

Jag har förresten funderat på att skaffa en platta! En sådan där platt sak som man kan släpa med sig överallt. Främst för att läsa ett bokverk som går på 4000 sidor. E-bok heter det visst i detta format. Finns inte att köpa som vanlig bok men som e-bok finns den. Har du testat att läsa e-bok på platta och hur tycker du det funderar? Skall jag skaffa en vanlig platta eller en som är enkom avsedd för e-böcker? Och kan någon gissa vilket klassiskt bokverk det handlar om? Så mycket kan jag säga att det inte är utgivet detta sekel. Fransman.

Hu så trött jag blev efter snöskottningen i fredags. Blev sittandes en stund på bron, nästan så att jag somnade.

6 kommentarer

 • annepauline

  Blida. Det ordet förekommer inte speciellt ofta nu för tiden. Eller säger man blida i Finland? Här är det töa eller töväder. Jag måste passa på att säga ”blida” till nån inföding här så får jag se om personen förstår vad jag menar.

  Här har vi haft blida. Det var plus 8 grader igår. Snön försvann med en väldans fart. Jag hann inte ens tänka tanken att göra en snögubbe. Jag gjorde ofta snölyktor förr i tiden men nu hann jag inte göra någon snölykta heller. Snön låg inte kvar många dagar.

  Jag har en läsplatta men kan inte säga att jag tycker om den. Visst, den är behändig att ta med sig men det är väl dock det enda som är bra. Jo, en grej till är bra, det är belysning på plattan så man behöver ingen läslampa.
  Men mest och bäst tycker jag om att läsa alldeles vanliga ”pappersböcker”. Jag använder plattan ibland men inte blir det speciellt ofta även om det är bra mycket billigare att ladda ner e-böcker än att köpa det vanliga formatet.

  Ojoj, vilken bok är det nu du ska köpa? Kan det vara någon skriven av Jean-Paul Sartre? Vild gissning!

  • Per

   Ja, blida eller blidväder. Det är väl så man säger även om jag också kan använda tö och töväder. Kan vara så att blida inte används i södra delen av Sverige men nog finns ordet i SAOB. Jag blev tvungen att forska på ordet och upptäckte att en blida också kan vara en krigsmaskin. En sådan där med en lång hävarm som spänns och sedan hugger man av spänntrossen så att maskinen kastar sten och skrot på fienden. Föregångare till artilleriet. Vanlig också i Asterix och Obelix värld.

   Aha, så plattan är inte din bästa vän i den digitala världen? Jag är också rädd för att jag inte kommer att använda den till mycket annat än just bokläsning. I min radiohobby skulle den möjligen fylla en viss funktion. Jag gillar också bäst vanliga böcker som jag sedan kan beskåda i bokhyllan och tänka på den tiden när man läste den och den. Åtminstone vissa av dem. Inte kan jag minnas alla böcker men de finns där som ett bevis för att jag läst dem. De flesta böcker jag har jag faktiskt läst. Förutom böcker typ uppslagsverk.

   Boken är ”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust. Ett verk uppdelat på sju böcker och med en kompakt textmassa men jag är intresserad av hans stil och språkbehandling. 3201 sidor visade det sig vara för en del består av resuméer och register då den kommer jag förmodligen inte att läsa.
   Det kommer att ta en evighet att läsa…

 • Wesber

  Visst känns det att våren närmar sig, vårvinter det är det vackraste ordet jag vet, då har man allt det vackra framför sig. Här var det flera plusgrader igår och snön har krymt ihop rätt rejält, snön som rasade ner från farstukvisten och på trappan var inte nådig att få bort, tung som bly. Idag är det takdropp redan och det känns så härligt, katterna får vara inne idag tills snön från hustaket har rasat av. Får dom den över sig så dör dom på fläcken. Idag blir det en innedag för mig, skidor och skidskytte på tv lockar mera än utevistelse. Nu väntar jag bara på första sprutan men det lär väl dröja, svärfar fick sin första spruta för en vecka sedan och kände inga biverkningar alls trots att han snart fyller 90 år. Hejs svejs, nu börjar det snart skidtävlingen.

  • Per

   Visst är vårvinter ett vackert ord. Jag har inte tänkt på det tidigare. Samerna har åtta årstider som är varianter av de fyra vanliga. Vårvintern är en.
   Även här har blidan bidragit till att snön sjunkit ihop. Jag tror att många har kämpat med tung blötsnö som rasat ned från taken. Själv har jag klarat mig bra än så länge.
   Det blir intressant att se hur länge det dröjer tills en mera allmän vaccinering tar fart. Och hur många som inte väljer att ta vaccin. Problem en leveranserna har ju också uppdagats.

 • Erik Forsling

  När jag var in här tidigare – igår – för att föreslå Proust som offer för din läsplatta hade du redan svarat. Du var ovanligt snabb. Annars brukar du oftast dra ut på dina svar. Men jag hade rätt. Ett sådant mastodontverk som du beskrev kan knappast vara något annat än ”På spaning efter den tid som flytt” . Men det var en passus jag inte förstod : ”… då den kommer jag förmodligen inte att läsa.” Var det resumeerna du syftade på? Finns nog i så fall en anledning till att de finns där, såvida du inte gör egna anteckningar under läsandet. Så, … du ska ge dig in i madeleinekakornas rike. Blir det för överväldigt får du väl byta till Guy de Maupassant – det mindre formatets mästare. Då blir du ju i alla fall kvar i Frankrike.

  Bifogar en länk till ett radioprogram som gick helt nyligen: https://sverigesradio.se/avsnitt/1645299, och längst ner finns ytterligare en äldre länk.

  Jag önskar dig lycka till, det är många som gått bet på Proust, och jag skickar två favoritlänkar från mina två favorit”scener”, KEXP och NPR. Det är den underbara artisten Alicia Keys som inleder hos NPR, och den lika magnifika Emel Mathlouti som tar över på KEXP, och snubben som håller i programmet är min favoritvärd.
  https://www.youtube.com/watch?v=uwUt1fVLb3E&ab_channel=NPRMusic
  https://www.youtube.com/watch?v=RweO4jokjMY

  Men varför inte skicka med en tredje hjältinna i min lilla värld. Vem kan motstå en svartklädd Samantha Fish
  med cigarrlådegitarr, högklackat och wa-wapedal på Don Odells.
  https://www.youtube.com/watch?v=w929i0urXlo

  • Per

   Jag misstänker att enda sättet för mig att läsa detta verk av Proust är att göra det som ebok. Om det sedan blir med platta eller telefon återstår att se. Och jo, igår så köpte jag ”På spaning efter den tid som flytt” och laddade hem alltihop till min dator och telefon. 11,95 europenningar är oförskämt billigt för så mycket litteratur av världsklass.

   Mycket finns skrivet och tolkat om denna bok, böcker, men jag kommer att läsa texten rakt upp och ned och förmodligen läsa vissa meningar och avsnitt två gånger. Han är inte direkt lättläst alla gånger.

   Vad gäller resuméerna så får jag se den dagen hur det blir. Kanske jag då är så trött på Proust att jag lägger allt till sidan? Detta är inte något som är avklarat på en handvändning för samtidigt kommer jag att läsa andra böcker och Proust kommer att insupas i lämpliga portioner vart efter. Ett långtidsprojekt.

   Något har jag läst av Guy de Maupassant, det vet jag.

   Tack för länkarna, de skall jag titta genom lite senare. KEXP är ju en gammal bekant med många fina inspelningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »