Allehanda

Politisk underhållning

Eftersom jag har satellit-tv har jag tillgång till en mängd europeiska kanaler som jag tittar på ibland. Det är främst tyska, engelskspråkiga och spanska kanaler som jag ser. Det gör att jag får märkliga vanor framför dumburken. Det händer att jag blir sittandes långa stunder och tittar på tjurfäktning trots att jag anser det som djurplågeri och att det borde förbjudas.  Även tyska underhållningsprogram med lederhosen, joddling och schlagers ser jag ibland trots att det inte direkt min typ av musik som spelas.

Jag tittar ofta på Sky News från Storbritannien, speciellt när det är någon större händelse på gång i världen. Igår fastnade jag en god stund på Sky News när premiärminister David Cameron blev utfrågad i parlamentet angående avlyssningsskandalen som tidningen News of the World har ställt till med.

Inte är jag speciellt intresserad av brittisk inrikespolitik men sättet och ordningen i det brittiska parlamentet fascinerar. Det liknar mest ett rejält väckelsemöte när det går till som hetast. Regeringspartiet och oppositionen sitter på varsin sida vända mot varandra med bord i mitten på vilka det bl.a. står två lådor som kallas Despatch Boxes. Jag har funderat på vad dessa lådor är för något och efter viss forskning fann jag att dessa lådor innehåller religiösa skrifter inklusive Bibeln och Koranen och används när nya ledamöter av församlingen svärs in.

De används också som någon slags talarstol när regeringen och oppositionen debatterar. Det rapporteras att den ena lådan har fått skador efter att förre premiärministern Gordon Brown med sin penna brukade hacka på sina papper och lämnade även märken kvar på lådan. Winston Churchill lär också ha åstadkommit skador på lådan när han dunkande knytnäven i den. Liknande lådor finns också i parlamentet i Australien.

Stämningen igår var livlig under debatten och hånskratt, rop och ljudliga hummanden understödde än den ena talaren än den andra. Talmannen fick upprepade gånger återkalla ordningen men underhållande var det. Speciellt Cameron har talets gåva och klarade sig bra trots att han trängdes hårt med frågor och uppmaningar till ursäkter.

En sak jag inte förstår är varför medlemmar i församlingen kortvarigt ställer sig upp när någon talare har ordet. Är det för att understöda hans eller hennes åsikt eller vill de bara motionera benen litet? Hur som haver så har vi rent ut sagt tråkiga debatter i högsta riksförsamlingarna här i Norden jämfört med Förenade Kungadömet. Vem orkar lyssna på debatt i granitborgen någon längre stund när brittiska parlamentet serverar ren underhållning?

Här gick det också livligt till i London 2006 när Italien vann VM i fotboll. Vi gick förbi och hamnade i världens fest med italiensk supporters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »