Upplevelser

På kurs mot okänt mål

Dagen började i tidig otta. Mörkt och lite ruggigt programmerade jag min navigator i mobilen och körde iväg. Genast blev det problem. Hur det gått till vet jag inte men rutten skulle köras i motsatt riktning enligt mannen i mobilen. Ständigt tjatade han om att jag skulle ”om möjligt göra en U-sväng” och jag gormade tillbaka. Till på köpet missade den stället dit jag skulle. Om det är fel på navigatören eller instrumentet vet jag inte men fel blev det.

Hur som haver hittade jag fotogruppen som denna tidiga söndagsmorgon sammanstrålade för att göra ännu ett avsnitt i fotokursen. Målet var dammen vid ett träsk i östra delen av kommunen. Ställen som jag sällan och aldrig besöker. Som liten skolgosse har jag ett svagt minne av att jag besökt en av dessa byar. Skidtävling vill jag minnas var orsaken. Idag övningar i fotograferandets ädla konst. Vi körde förbi byar vid namn Kaurajärv, Keskis, Röukas och Tålamods.

Stativen ställdes upp och fokus söktes. Det gick så där. Jo, en bild eller två blev hyfsade efter bildbehandling. Gryningen kom snabbt och då hinner man inte experimentera alltför mycket med mörkerfotografering. Till på köpet började det småregna. Plasten var naturskön och uppfyllde ett kriterium att det inte fick finnas ströljus från bebyggelse, något som idag inte är en självklarhet.

Vi fortsatte till Röukas fritidsområde där svanar i mängd hojtade på andra sidan sjön. Här finns en gammal stuga som sett sina bästa dagar, simstrand och en bastu på flotte. Något bastubad blev det inte denna söndagsmorgon utan vi strövade runt längs stranden och tog våra bilder. Stugan blev en av uppgifterna att redovisa på Facebook där vi har en sluten grupp.

Vi fortsatte till ”skolan” i Tålamods vilket idag är en samlingslokal för byborna. Vilket härligt namn på en by; liksom det strävsamma, det förnöjsamma, det tålmodiga. Där bjöds på paj och kaka som tilltugg till kaffe eller te. Så god paj som bestod av bacon och kyckling i blandningen! Sedan fortsatte diskussion kring bildskapande, teknik, motiv, bildbehandling. Kan en fotokurs bli bättre även om jag fick masa mig upp redan klockan fem i söndagsmorgonen för att inte behöva stressa inför avfärd? – Jodå, jag hittade hem!

2015-11-15 Fotokurs Röukas 020mod2
När jag vände ryggen mot själva damkonstruktionen möttes jag av denna vy i gryningen.
2015-11-15 Fotokurs Röukas 030mod2
Här skrida ännu vågor fram i godan ro. Snart skida åkare fram med svettiga ryggar ut på istäckt sjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »