Allehanda

Volontär, något för mig?

När jag idag gick på kalas passerade jag flugsvampen som jag hade på bild den 9 september. Då var den halvvuxen, trind och röd. Idag var den ett vrak, en rutten brun hög, något jag borde sopa bort. Så snabbt den gick, den veckan.

På kalaset bjöds Skagenröra med räkor, tror jag det var. Riktigt gott men tårtan avstod jag ifrån. Ibland smakar inte tårta, hur läcker den än ser ut. Kanske ville jag inte stoppa i mig för mycket godsaker för hemma väntade en färgglad fisksoppa. Lättgjord, mycket god och nyttig. Fisk är ju nyttig säger di lärde. Jag tror faktiskt att jag haft receptet på någon blogg en gång i tiden.

Mätt blev jag allt medan jag tittade på ett TV-program från YLE Femman, den finlandssvenska kanalen i republiken. I programmet Närbild berättades ikväll om volontärutbildning i den Lyckliga Staden med målet att sända en grupp hjälparbetare i kyrkans regi till Nicaragua, ett land i Centralamerika där det inte är allom givet att äta sig mätta. De skall stanna där i tre månader och hjälpa till med olika arbeten med förhoppning att kunna göra nytta och hjälpa andra människor. Därtill är det ett spännande äventyr som också förhoppningsvis utvecklar deltagarna och ger dem insyn i en annan kultur och andra levnadsförhållanden.

Själv skulle jag också kunna tänka mig att delta i ett liknande projekt. Utbildningen de genomgår omfattade också en intensivkurs i spanska som är rätt krävande. Intensivkurser är effektiva, det har jag själv erfarenhet av, även om de stundtals är jobbiga. Spanska har jag redan på G, det blir nu tredje kursåret som snart påbörjas. Då borde jag väl ha halva foten inne till nästa tåg?  😉

Det var rätt många som sökte, 14 fick chansen. För den som vill se programinslaget finns det på följande adress:  http://svenska.yle.fi/artikel/2012/09/14/volontarutbildning

Hur det syns utanför republikens gränser vågar jag inte uttala mig om. Tyvärr kommer det allt som oftast upp en ruta som berättar att man befinner sig i fel land för att få se diverse intressanta program. Detta samtidigt som allt fler TV-program går att se via nätet med en allt bättre kvalité. En paradox. Finns det inte något snille som kan komma på en teknik så att man kan se TV-program från hela välden via Internet samtidigt som den eviga upphovsrättsfrågan får en lösning. Som det är nu sätter man ljuset under skäppan i kampen om pengar. Urdumt, tycker jag!

Inte så vacker mera. F.d. flugsvamp.
Luktar det inte godsaker från kalasbordet?
Mumsigt värre: Färgglad fisksoppa!

11 kommentarer

  • newground1

   Hejsan, verkar inte som om mitt förra inlägg kom med, så jag gör ett nytt försök!
   Först och främst: Såg att du är från Österbotten! Skoj, det är jag med! Är född i Vasa.
   Och sen angående de felstavade skyltarna i ”min” butik; Jag tror inte att de gör det som en pr-grej, de är bara slarviga. Och om de mot förmodan gjorde det med flit, så funkar det inte på mig, då jag bara letar felstavade extraprisskyltar och glömmer bort vad jag ska handla 😉
   Kram

   • * PJ*

    En liknande kommentar fanns under ”Vem och Varför” som finns högst upp under headern för en eller ett par dagar sedan. Nu finns den iaf med på riktigt.

    Jo, jag är från Pampas, några mil norr om Vasa. Skyltarna tycker jag bara är kul. Åtminstone jag skulle lägga märke till dem och troligen också minnas vilken vara det var.

 • annepauline

  Det var en fin kattdam. Det är väl en ”dam”? Jag har för mig att det endast är honor som blir trefärgade, inte hanar.

 • lagottocattleya

  Fin soppa också.

  Och volontär har jag funderat mycket på. Sen dottern volontärade på Nya Zeeland har värken tilltagit…någon gång ska det vara min tur! På en resa i Kina träffade vi en amerikansk professor och hans assistent som jobbat ett år som engelsklärare i inre Mongoliet. Det skulle jag kunna tänka mig. Nepal också – lite oroligt nu kanske, men en mycket vacker och intressant plats att jobba på. Katmandudalen lämpar sig utmärkt för cykel och folket är mycket vänligt. Det är nyttigt att göra nytta och att arbeta utomlands.

  • * PJ*

   Det skulle säkert ge en hel egna upplevelser och erfarenheter samtidigt som man kunde göra en insats för en bättre värld. Men det är nog krävande också och säkert inte så bekvämt alla gånger. Tänk i Asien har jag inte varit, inte ens i Thailand dit var och varannan redan varit.

 • lagottocattleya

  Du har ju varit på fantastiska ställen på andra hållet – i Sydamerika bland annat! Men Asien rekommenderas. God mat och vänliga människor. Fantastisk kultur och många gånger vacker natur. Skönt att ha nya mål!

  • * PJ*

   Jag brukar säga att Asien sparar jag tills jag blir pensionär men jag tror nog det blir tidigare. En vanlig semester till Thailand eller närliggande borde vara möjligt. Även Goa i Indien har rekommenderats mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »