Allehanda

Norrsken igen

Blev det pannkaka av förra nattens kosmiska äventyr lyckades jag lite bättre natten till tisdag. På måndagskväll syntes norrskenet från och till men inte särskilt starkt de gånger jag kollade. Jag körde bort till bönehuset där jag har fin utsikt mot norr och väster men vägbelysningen i närheten var så stark att det störde för mycket. När så vägbelysningen slocknade vid halv tolv-tiden provade jag en gång till och ja visst, nu syntes norrskenet mycket bättre samt att det fick ett litet utbrott vid midnatt som gjorde att jag fick i alla fall några bilder.

Norrskenet fladdrar dock av och an och bara en kort stund efter ett magnifikt skådespel kan det helt plötsligt vara en flämtande skiftningen vid horisonten i norr. Det gäller att ha tur eller så står man vakt hela kvällen för att vara på plats när det så plötsligt gnistrar till. Bra kläder bör man ha denna tid på året för snart nyper kölden i skinnet. Vad gör man inte för konsten? Står där och huttrar. 😉

2015-12-14 Norrsken 017-1
Där syns det bedårande morrskenet, ups, norrskenet! Vid horisonten våra boningar.
2015-12-14 Norrsken 014-1
Här med lite andra inställningar på kameran.

0 kommentarer

  • PJ

   F3,5, 20 sek, ISo-400, 18 mm brännvidd. Men borde ha högre ISO-tal och kortare tid. Skall testa med 10 sek och ISO-1600 nästa gång.

   Plus lite bildbehandling i Lightroom men inte mycket.

 • annepauline

  Så tjusigt! Åh, vad jag längtar efter att få se ett riktigt präktigt norrsken igen. Men även om man åker norröver har man ju aldrig garanti för att det råkar vara norrsken där just då.

  • PJ

   Nej, så är det. Det måste vara de rätta förhållanden hos solen och den yttre atmosfären, den mörka delen av årstiden, klart väder, helst inte månsken och ändå är det ingen självklarhet. Du är ändå, om jag förstår rätt, i den lyckliga situationen att du sett norrskenet tidigare.

 • Ulla Maria

  Så läckra foton. Gillar nog allra mest den där man ser husen och norrskenet som mäktigt skådespel i bakgrunden. Har själv aldrig sett norrsken i verkliga livet. Jobbar på ett företag som heter Borealis så man kanske kan se det som att jag kommit halvvägs mot denna upplevelse.

  • PJ

   Ja, du upplever ju Borealis varje dag även om Aurora saknas i namnet. Norrsken finns också på södra halvklotet och kallas då Aurora Australis. Att uppleva ett riktigt fint norrsken tillhör kanske livets bucket list?

 • annepauline

  Jag undrar om det var norrsken oftare förr? Alltså hemma i Österbotten. Det var ju kallare vintrar, 25 – 30 minusgrader långa perioder. Inverkar det på norrskenet, tro? Jag har sett norrsken många fantastiska gånger. Det vanligaste var det gröna eller gulaktiga men ibland var det lila eller lilablått och någon enstaka gång klarrött. Det var så vackert så jag blev nästan religiös. Ibland ”frasade” det om norrskenet när det böljade fram och tillbaka. Det lät lite som när man hanterar tyget taft.
  Nog skulle det vara helt underbart att få uppleva sådant norrsken igen. Men som sagt, norrskenet är nyckfullt.

  • PJ

   Jag kan inte svara på om norrsken var vanligare förr. Jag kan tänka att det går i cykler. Solen har ju sin 11-års cykel. Det kan i alla fall bli mycket vackert. Ljud har jag också hört, som du skriver, ett frasande ljud. Fast inte på de senare åren.

   Vad som däremot har blivit vanligare är att vi amatörfotografer är mera på hugget att fånga norrskenet på bild. Så upplever jag det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.