Upplevelser

Inland

När det gäller film eller tv-serier från Norrland förväntar man sig kanske en spännande triller med brott och död, mystiska skogar och ödemarker som kan dölja vad som helst, udda särlingar och gammalt groll som leva sitt eget liv med hemskheter som följd, skurkar och hjältar. Eller så är det norrländsk ordknapphet nästan i Kaurismäkistil, machokulturen med jakt och snöskoter, förlorarna, de som stannar kvar, mörker och köld, glesbygd.

I helgen tittade jag en film på Svt Play, ”Inland”. En film efter boken med nästan samma namn av Elin Willows. Jag har läst boken men blev tvungen att plocka fram den och kolla lite. Alltid intressant att upptäcka eventuella skillnader.

Inland är allt annat än triller och aktion. En tjej flyttar från Stockholm till en ort i Norrland tillsammans med sin kille som är därifrån. Hastigt och utan närmare förklaring tar deras förhållande slut men hon väljer ändå att stanna kvar trots att hon inte har någon anknytning till orten. Hon hittar en bostad och ett jobb på Coop, listade jag ut. Och hon stannar, åtminstone någon tid.

I stället för utstötning, förvecklingar och svårigheter tas hon emot bra. Alla är hjälpsamma och trots att hon är nykomling på orten och mycket är nytt för en ensam stadstjej så rullar det på. Tv-serier och godis är hennes tidsfördriv, körkort och bil skaffar hon, det måste man ha i Norrland. Hotellet är ortens nöjesställe, hon träffar en kille, han kör ihjäl sig. Något gnager, näsblodet, är hon frisk, björnen? Är hon ändå ensam?  – Mycket av stämningen i filmen skapas av musiken, man tror att snart händer det något, kanske något hemskt, men det gör det inte. Inte heller i boken. Mycket är outtalat.

Hon har inget namn, åtminstone inget jag upptäcker och orten nämns inte heller men jag känner lätt igen Arjeplog. Jag känner igen flera olika platser som kyrkan, pizzerian, stranden, sjön, affären, Björnberget, hotellet.

Jag gillar både boken och filmen. Tjejen väcker sympati, hon är enkel, en människa som är ny på orten. Kanske lite introvert, framhäver inte sig själv, pratar på ett kortfattat sätt, passar kanske därför in i miljön. Så som livet brukar vara när det inte är våld och dramatik i en thriller. Egentligen närmare verkligheten.

Jag har själv flyttat några gånger till okänt ställe där det gäller att göra sig hemmastadd, hitta sällskap, få rutiner. Mest likt det som händer i filmen var när jag flyttade till Sörfors utanför Umeå i slutet av sjuttiotalet. Jag hade med mig det som rymdes i bilen. Jag hyrde ett möblerat vindsrum av ett äldre par. Även den tiden var det svårt att hitta bostad inne i Umeå. Värst var det när snön kom och jag skulle till jobbet på morgonen. Inte alltid plogat ut till Sörfors. Jag stannade inte lång tid i Umeå utan återvände söderut, något som också har sin förklaring. Men jag blev väl emottagen och fick också kompisar som kom och hämtade mig i Sörfors när det var lördagskväll och vi skulle till hotellet för att festa – nja, inte hotellet ändå utan Universums stora dansställe.

Kan man slå sig ned var som helst utan att ha någon närmare anknytning till orten? Ja, jag tror det, även i en glesbygdskommun i Norrland. Känner man sig inte ensam? Jo ibland, speciellt i början. I något skede blir man hemtam, om man inte flyttar lika hastigt som man kom. Boendet är viktigt! Att man trivs med det.

Kyrkan i Arjeplog

Kyrkan i Arjeplog är vacker både ut- och invändigt

Kyrkan i Arjeplog

Predikstolen är också ett praktexemplar

Pizzeria i Arjeplog

Pizzerian skymtar flera gånger i filmen. På andra sidan gatan finns Coops affär där hon jobbade.

Hornhavan Arjeplog

Precis här på stranden av sjön Hornavan utspelar sig en scen. Jag kände igen siluetterna på omkringliggande berg.

Björnberget Arjeplog

Mycket sjöar runt om. Utsikt från Björnberget. En vacker trakt.


Inland – Svt Play. Jag upptäcker här att boken heter Inlandet medan filmen heter Inland.

Oh, shit! – Ett inlägg från augusti 2016 när jag besökte Arjeplog

 

8 kommentarer

 • annepauline

  Vilken vacker kyrka. Interiören påminner mycket om Korsholms kyrka. Arjeplogs kyrka är förstås mycket mindre än Korsholms kyrka.

  • Per

   Ja, den är lite speciell med sin färg och ytmaterial. Men vackrast är den invändigt. Interiören i Korsholms kyrka är också vacker men inte lika färggrann. Lite annan stil.

 • E

  Boken var bra, läste den för ett par år sen. Men missade när filmen kom i Tv och kommer inte åt Svt Play. Hur gör du för att se Play i Finland?

  • Per

   Jo, jag gillade också boken eftersom morden uteblev, tack och lov. Jag skulle gärna läsa en fortsättning. Hur gick det för henne? Flyttade hon tillbaka till storstan eller blev hon kvar?

   Man måste använda ett program på datorn som kallas VPN, en tunnel som gör ens surfande osynligt på nätet och där man också kan koppla upp sig mot ett annat land. Jag använder NordVPN som kostar men som jag anser är värt pengarna och mycket enkelt att använda. Det finns också gratisprogram men jag vet inte hur bra de fungerar.
   Programmet är inte på något sätt olagligt.

   https://nordvpn.com/sv/
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network

   • E

    Ok, tack för tipsen. Ska undersöka närmare vid tillfälle. Gissar dock att min vintagedator från 2007 inte klarar detta, har inte kunnat uppdatera systemvaran på flera år. Blir nog tvungen att investera i en ny dator snart, min gamla har underliga ljud för sig och ett efter ett slutar programmen fungera, nu senast ”pajade” kartfunktionen. 😐

    • Per

     Oj, det är nog en gammal dator som kanske inte mera lämpar sig för Internet, inte minst på grund av dålig säkerhet eftersom systemet inte uppdateras. Datorer av olika slag finns det massor av, det är bara att fundera ut en lämplig prisnivå. Ett av mina råd rent allmänt är: köp inte det dyraset men inte heller det billigaste.

 • annepauline

  Här är det ösregn non stop sedan snart ett dygn. Så här beskrivs det nu för tiden:

  Meteorologen flaggar för kaosväder: En rejäl regnsmocka väntas dra in över landet.

  Hahaha! Då vet du hur jag har det. Jag kanske får klättra upp på hustaket allt eftersom vattennivån stiger.

  • Per

   Kaosväder och regnsmocka, meteorologerna är ibland riktigt duktiga att hitta på dramatik. Själv brukar jag fundera på skillnaden på luckor och gluggar i molntäcket som också myntats på SMHI. Vilken är större?

   Det låter som syndafloden hos dig. Snart kanske Noa med Arken hämtar upp dig från taket?
   Här utlovas också regn i natt med inte ändå den värsta sorten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.