Upplevelser

Kärlek

Jag fick i helgen inspiration till att försöka fotografera vintergatan. Igår kväll var det stjärnklart och vid midnatt plockade jag fram stativet och gick ut på gårdsplan för att göra ett försök. Kameran monterades på stativet, riktades uppåt mot himlapällen och en del inställningar gjordes. Lång slutartid, men inte för lång ändå.

Tanken var att jag skulle ta några bilder med olika inställningar och sedan gå in och titta på resultatet i datorn och eventuellt göra någon bildbehandling, för att sedan återgå till fältförsöket med nya insikter. Vad tror ni hände? Jo, Microsoft fick för sig att göra en större systemuppdatering, typ total ominstallation, just när jag kom in från kylan. Där höll datorn på att kopiera filer, installera funktioner och konfigurera inställningar i all evighet. Att stoppa den var knappast tillrådligt med tanke på hämnd från systemet. Det var bara att sätta sig och vänta och vänta och vänta. Erbarmligt länge tog det, kanske närmare 2 timmar. Att få något mera gjort på datorn den natten var bara att glömma. Tänk att den var så retfull att det måste göras just denna natt när jag hade tänkt göra fotografiska erövringar i universum.

Bilderna lyckades så där och jag tappade tålamodet.

Istället stod jag en lång stund och tittade på Geminiderna, de stora stjärnfallen som förorsakas av små gruskorn och stenar som brinner upp när de når jordens atmosfär. Ursprunget lär vara asteroiden Phaethon och kring Lucia på året sker det. Jag såg flera och de for lite hur som helst, jag såg inget system i detta.

När man ser ett stjärnfall lär man få önska något som förhoppningsvis går i uppfyllelse. Men det får inte vara en lång önskan för stjärnfallen varar ruskigt kort tid. En kort, kort sekund och så är det borta. Jag menar att man kan inte räkna upp hela listan med julklappsönskningar och man får inte heller staka sig. Jag utgår ifrån att man inte kan önska sig något en lång stund efter att man sett stjärnfallet. Pang på med en gång. Typ en ny BMW. Ny kanske jag måste lämna bort för att hinna med och då kan det bli vilken skrothög till BMW som helst. Så det måste vara kort och koncist. Vilket ord kan det vara som är kort, beskrivande och som inte kan tolkas fel? Jag har ett förslag men ni, kära läsare, har kanske era egna som ni vill dela med er av?

Uppdatering
Bah, jag såg då inga nya spännande funktioner efter uppdateringen av datorn. Några nya programfunktioner som jag inte ser någon som helst nytta med. Tänk om den istället meddelat: Du kommer att få vara med om en hel del spännande saker nästa år! – Det hade jag tolkat som svar på stjärnfallens önskningar.
2015-12-14 Stjängfall och uppdateringar 003-1
Bättre än så här blev det inte men skam den som ger sig.

0 kommentarer

 • Susanne

  Det blev ganska bra på första försöket ändå tycker jag. Vad använde du för inställningar?
  Är så lycklig över min Macbook Pro där man bestämmer själv om man vill göra uppdateringar nu eller vid ett senare tillfälle.

  • PJ

   Inställningarna för just detta foto är F3,5, 30 sek, ISO-100, 18 mm brännvidd. Det var främst tiden och ISO-talen jag hade tänkt ändra. Denna bild är också bildbehandlad i Lightroom.

   Normalt fungerar inte uppdateringar på detta sätt. Det var därför jag blev så förvånad.

  • PJ

   Glädje är ett fint ord som inte kan tolkas på så många sätt. Ja, det skulle då vara skadeglädje men det är ingen riktig glädje utan bitterhet.
   Delad glädje, dubbel glädje heter det ju.

  • PJ

   Jag var ute en sväng vid midnatt, en stund efter att vägbelysningen släkts. Den stör enormt. Jag fick några hyfsade bilder av norrskenet.

   • Ellen

    Fin bild! Det verkar ha varit norrsken överallt utom just här…. Som du vet kommer jag att fortsätta mina försök att få till en bild av norrsken. Som sagt, skam den som ger sig! Angående önskningar vid stjärnfall så säger jag kärlek. Det kan ju ha flera betydelser, inte bara kärlek till det motsatta könet.

   • PJ

    Märkligt att du inte fått norrsken på bild. Du ligger ju t.o.m. lite längre norrut än vad jag gör. Men trägen vinner. Det gäller bara att det är molnfritt och helst myggfritt (hi) och inte störande belysning som försvårar.

    Ja, kärlek är ett fint och passligt ord som kan ha en omfattande betydelse. Det valde jag också även om det kom i fel ända på inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »