Allehanda

Sommarens bästa dag, då spelade Basco

Visst är det härligt att minnas små stunder från gången sommar även om den ibland var lite väl kylslagen. Just nu går jag genom mina inspelningar från Urkult och denna gång blev det Basco som spelade på lördag (1.8) eftermiddag. Publiken levde upp och solen sken äntligen. Låt vara att natten till söndagen blev svinkall. +3 C lär termometern visat som lägst och då kan det bli lite kallt i tältet. Men humöret var på topp.

Hur som helst så sken solen den eftermiddagen och allt var frid och fröjd. Brincadeira bjöd på mäktig trumshow vid Församlingshemmet, Merit Hemmingson, Basco, Sister Fa, Goat, Sara Parkman och många fler spelade. På kvällen steg månen upp över den bergiga horisonten i sydost och speglade sig i Ångermanälven. Sist på natten var det Polskedans i Danslogen, något som jag missade, men nästa år då skall jag vara med till morgonen. Polskedans låter kanske trist men det är mycket mera än så, en magisk natt, gran final, sista chansen att leva ut sin Urkultkänsla, party. Kanske bästa dagen på sommaren 2015? Vilken var din bästa dag sistlidna sommar?

[youtube=https://youtu.be/R-qFHJgXlnw]

0 kommentarer

 • Susanne

  Haha, +3 har vi här idag…. och nog brukar väl midsommar ha ungefär samma väder som julafton nuförtiden. 🙂
  Läckert med Urkult, var och när är den? Kul med bouzouki och dylikt (kanske är mandola förresten, halsen ser för kort ut för att vara bouzouki), är det Ale Carr som spelar?

  • PJ

   +4 hade vi bara för någon dag sedan som varmast men nu ligger det kring nollan. Ur led är tiden.

   Ale Carr spelar och enligt deras engelskspråkiga hemsida heter instrumentet Cittern.

   Urkult är inte bara läckert, det är en upplevelse utöver det vanliga! För musikälskaren med öppna sinnen och tolerans är det som att komma hem. Det är inte bara musik, det finns många andra aktiviteter också, även för barn, i naturskön omgivning. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om denna festival. Näsåker i Västernorrland är orten, i år går denna världsmusikfestival av stapeln 4-6 augusti.

   http://www.urkult.se/ Vissa uppgifter är från ifjol men den uppdateras kontinuerligt. Biljett kan köpas redan till rabatterat pris och de första artisterna och banden är redan bokade. Totalt brukar det bli ett 30-tal band.

   ”Resan till Urkult” har några år på nacken men förklarar på ett fint sätt vad Urkult är. Det finns en massa på nätet för den intresserade, bl.a. på YouTube.

   https://youtu.be/88M-4Z-L2hU

   • Susanne

    Javisst ja, cittern är det ju han brukar spela! Det är ju en enda röra med de där mandolin-familj-instrumenten, och dessutom har svenskarna en helt annan indelning än den engelskspråkiga världen. Själv väljer jag att kalla mitt instrument (ett av dem..) oktavmandolin och så får svenskarna protestera så mycket de vill.
    Synd att festivalen är i Norrland, vi kommer nog aldrig att åka så långt tror jag. 🙁 Jag har hört talas om Urkult men aldrig kollat upp vad det egentligen är. Tyvärr krockar den med Odensåkerstämman också. Låter trevligt dock!

 • PJ:s byffé – från by till fe

  Cittern på engelska motsvarar alltså inte zittra på svenska. Musikalisk språkförbistring med andra ord.

  Synd att Urkult ligger utom räckhåll för er. Fast besökare kommer ända från Brasilien så allt är relativt. Ni missar i alla fall en fin upplevelse.

  Ha det så kul på eran stämma! Kanske du själv skall vara med på något buskaspel? Jag antar att det är spontana uppträdanden här och var, precis som på Urkult.

  • Susanne

   Jag vet inte riktigt om vi kommer till Odensåker, men jag har inte varit där på flera år så det vore trevligt. Det brukar krocka med diverse saker, eftersom jag jobbar varannan helg på sommaren har jag alltid behövt prioritera bort Ordensåker till förmån till Gränna bluegrassfestival som är två veckor efter, och varannat år har jag sen semester och då är vi i Italien den tiden. Hur som helst, visst brukar vi buskspela/jamma (olika språkbruk beroende på musiktradition) här och där. Nästa stämma blir tredjedag jul i Hönsa utanför Skövde.

   Nej, zittra vet jag inte vad det heter på engelska faktiskt, någon slags harp skulle jag kunna tänka mig, har inte hört talas om den utanför Sverige faktiskt. Men cittern är iallafall en del av mandolinfamiljen. Bouzouki fast med kortare hals och 10 strängar istället för 8 (men en del hävdar att även bouzouki kan ha 10 strängar. Stor förvirring)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »