Resor

Pilgrimshotellet i Gäddede

Jag skrev i mitt förra inlägg att jag inte visste varifrån Pilgrimshotellet i Gäddede har fått sitt namn men efter att ha fördjupat mig i hotellets hemsida så har jag kanske kommit lösningen närmare. På hemsidan finns en knapp ”Pilgrim” och där bakom finns en hel del intressant material.

Så här skriver de på sin hemsida om Pilgrimsvandring:

Pilgrimsvandring är att ge sig ut på en inre och yttre vandring till heligt mål. Varje dag kan vara en del av resan.

Pilgrimens rytm är ofta dagens vandring med vilopauser varje timma, stunder för reflektion eller bön, stillhet och sång.

En matsäck mitt på dagen och en kvällsmiddag ofta i gemenskap med de människor du mött. Sedan en stund för delande av erfarenheter.

Därefter återstår kvällens vila och nattens sömn. Denna rytm kan du använda för kortare eller längre vandringar.

Det låter utan tvekan kontemplativt men också ”Pilgrimsvandringen kan vara som fjällvandring ut i storslagen fjällnatur utan leder”.

I närheten finns 8 naturreservat, 3 nationalparker och 5 kyrkor. Det finns att välja på. Norge finns också alldeles runt hörnet och är en del av hotellets uppland. 5 minuter bort med bil finns gränsen. Någon traditionell pilgrimsled direkt i närheten kunde jag inte finna men man kan om man så vill göra sin egen personliga vandring. Jag tror att man med lätthet kan avsätta flera dagar i trakten för att vandra, ta det lugnt och utforska.

Eller så gör man den lilla pilgrimsvandringen i hotellets korridor där sju nyckelord finns uppsatta kring vilka man kan meditera och reflektera: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslösa, Långsamt, Spiritualiteten och Delande.

Som jag fattar det är Pilgrimshotellets idé att man kan vandra som en pilgrim i den vackra natur och fjällmiljö som finns i Frostviksfjällen med lugn och eftertänksamhet istället för att stressa fram och prestera mesta möjliga kilometer samt att man kan göra det med hotellet som utgångspunkt.

Som ni kanske minns så är jag lite svag för kyrkobyggnader av olika slag och som sagt finns i närheten fem kyrkor. En av dessa är Vikens kapell som jag gärna skulle besöka. Första gången jag kom i kontakt med Vikens kapell var via en Dubbel-LP som jag köpte någon gång på 1970-talet. Den tiden lyssnade jag mycket på Merit Hemmingson och hennes orgelspel. Tillsammans med Beppe Wolgers gjorde hon albumet ”Det for två vita duvor…” som är inspelat i Vikens kapell. Kan ni tänka, albumet finns inte på Spotify! Sådan tur att jag har musiken på vinyl!

Förunderligt att jag kom ihåg denna LP och att den var inspelad i Vikens kapell när jag läste om kapellet på hotellets hemsida. Det är säkert 40 år sedan jag senast lyssnade på den plattan. Denna helg skall jag lyssna på ”Det for två vita duvor…” – Folkton i Vikens kapell. Det kanske meningen att jag en dag skall besöka Vikens kapell? Kanske rent av nästa sommar?

Hotellet är annars bra med sin placering vid stranden av Kvarnbergsvattnet och kan rekommenderas. Rummet snyggt och sängen bekväm. Frukost ok och personalen hjälpsam så inte fanns det mycket att klaga på. Möjligen kunde skrivbordet i rummet varit lite större. Jag har ju för vana att sitta vid datorn en stund varje kväll även när jag är ute och reser och då är det bra att ha ett stort skrivbord att bre ut sig på. Restaurangen inte heller fy skam. Pannbiffen jag beställde in var god och jag blev mer än väl mätt. Själva Gäddede ligger lagom nära för en promenad på kvällen om man känner för det. Dock ingen nöjesmetropol men det är kanske inte därför man kommer till Gäddede.

Där står Bettan och väntar följande morgon efter en natt på Pilgrimshotellet i Gäddede. Uteservering finns bakomstaketet.

På utsidan dessa renskinn och horn. Jag förmodar till försäljning även om ingen prislapp syntes till.

På insidan detta sällskapsutrymme förutom restaurangen.

Kvarnbergvattnet

Till sist kyrkan i Gäddede som jag tydligen fotograferade 2015 när jag också övernattade på Pilgrimshotellet. Övriga bilder från 2020.


Pilgrimshotellet i Gäddede – Hemsida. Klicka på ”Pilgrim” för att utforska mera. Länkarna är inte alltid tydliga men de finns där om du söker med musen.

Pilgrimshotellet – Google Maps

6 kommentarer

 • annepauline

  Det kanske skulle vara något att satsa på, en pilgrimsvandring. I Finland har man ju sina ruska resor. Jag har inte lyckats komma underfund med vad man gör då. Är de ut och vandrar eller vad gör de?

  I övrigt har jag läst vilket rabalder det blev om Sanna Marin när hon poserat i någon modetidning iklädd kavaj och ett stort smycke. Jösses, vilket liv det blev! Är det år 2020 eller är det fortfarande medeltiden? Heja Sanna!

  • Per

   Jo, ruskaresor är just att bege sig ut i naturen och vandra bland all färgprakt i fjällen. Skida kan man inte den tiden ännu så vandring är aktiviteten i första hand. Själv har jag inte vandrat så mycket men fotografering är min grej.

   Hur mycket rabalder det blev vet jag inte för jag har inte läst reaktionerna på finska och det var väl närmast där som det hände. Om hon poserat endast iförd kavaj och stort smycke hade kanske till och med jag höjt på ögonbrynen en aning, ha, ha… men bara en aning.

 • annepauline

  …Sanna hade kanske bara kavaj och det stora smycket på sig och ingenting alls på underkroppen…hm, ja, då förstår jag att det blev rabalder, haha, man skrev om det till och med på svenska text TV:n. Friskt vågat hälften vunnet säger jag om det.

  • Per

   Jag har egentligen inte engagerat mig mycket i detta, bara skummat innehållet i någon artikel. Mycket skrik och lite ull skulle jag säga om en sådan sak.

 • hasse

  Fd. norsksvenska väderankaret Tone Bekkestad drabbades ju i tidernas morgon av samma sak. Hon fick ju sparken men fick jobbet tillbaka pga. tittarstormen…till hennes fördel 🙂

  • Per

   Namnet Tone Bekkestad känner jag till men blev tvungen att googla henne för att få en uppfattning om hur hon såg ut. Det är några år sedan hon senast syntes i rutan. Det dök upp en bild av henne där hennes kavajbild nog var betydligt mera vågad än Sanna Marins skulle jag säga men ändå inget jag skulle ha reagerat på. Så Sannas posering var nog ganska så oskyldig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »