Allehanda

Emil, Emil, förtrollande unge

Nu hoppas jag att ni lyssnat färdigt på första programmet av Sofia och att ni kan ta er an följande tips i radiosvängen. P1 kör nu varje dag en ny vinterpratare som skall underhålla i 90 minuter med muntert, tänkvärt eller annars hörvärt prat. Blandat med förhoppningsvis fin musik.

Igår pratade Emil Jensen och så bra han var! Ordens och språkets mästare som han är. Han pratade förtrollande om bl.a. missförståndens möjligheter och han kom med ett par riktigt bra exempel. Bl.a. hur han i Visby kom igång med sitt turnerande och skapade framgång hos publiken. Allt beroende på ett missförstånd.

Själv kommer jag inte på ett enda nämnvärt missförstånd som jag varit med om och som lett till något positivt. Hur jag än pejlar mitt minne. Vem vet vilka möjligheter jag missat genom dessa missade missförstånd? Livet består av en mängd val men kanske ändå slumpen gjorde att jag befinner mig där jag är idag? Vem vet, ingen som vet!

Här kommer länken till Emils prat: Emil Jensen – Vinter 2016 

oravais-hamn-2016-12-28-017
En gång hade jag planer på att gå till sjöss i unga år. Därav blev intet, kanske beroende på ett missförstånd. Jag stannade iland som denna räddningsfarkost över vintern. Ända tills mitt 38:nde år när jag äntligen fick pröva på sjömanslivet ett par år.

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  Såhär som på länken kan det också gå när missförstånd uppstår. Jag tänker på dig som uppskattar fotograferandets konst. Buster Keaton, min hjälte, kallad mannen med stenansiktet. Jag försökte ett tag infoga själva bilden, men det lät sig icke göras. Nu får vi se om detta fungerar istället. Men, en sådan här modern och dyrbar kamerautrusning besitter väl knappast du.

  http://4.bp.blogspot.com/_PZrtCMavlUA/TC3RCP6whPI/AAAAAAAABg0/eF290bHP6Tg/s320/busterkeatoncameraman.jpg Ja, du ser själv hur pålitlig jag är, falsk som vatten, ännu en av dessa länkar som jag beslutat mig för att inte mera skicka.

  Sant är att jag också råkat i krakel vid ett par tillfällen, eftersom jag mest gillar ”gatufotografering”, vilket jag anser även kan ske inomhus, typ på en offentlig lokal, men det har alltid avlöpt väl, och en vinglig afton i Belfast fick jag skåda genom en brittisk soldats mörkersikte. ”You see, it comes out like in the day”, men bössan lämnade han inte ifrån sig. Det här senaste skrev jag mest för att jag glömt hur jag skulle avsluta det ovanstående, och ville ha betänketid. I Montreal blev jag rejält utskälld av en nattlig snöröjare för att jag inte frågade först. Men det har i samtliga mina fall avlöpt bättre än för Keaton.

  • PJ

   Modern är kanske att ta i för denna utrustningen på bilden men dyrbar kan den mycket väl vara om den är i skick, vill säga. Detta exemplar ser ut att ha råkat i omständigheter, kanske beroende på fotografens handhavande.

   Krakel har jag inte råkat ut för som gatufotograf eller vid fotografering av främmande människor och ändå har jag en del sådant på mitt samvete. Det närmaste jag kommit var på ett Urkult när jag tog en helt vanlig bild utan att ha i åtanke att fånga någon mänsklig varelse på ”plåten”. En man kom fram och frågade om jag tog bilder på hans fru. Något förvånad blev jag och vid koll på bilden strax efteråt kunde inte minsta lilla fru skymtas på bilden. Synd.

   Kanske de är ovanligt känsliga i Montreal när det gäller fotografering eller så var det för att han var ut och röjde?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »