Allehanda

Villaavslutning

Gårdagskvällen tillbringades vid min villa (sommarstuga) i sällskap med sister Jane med gemål samt grannen, fåraherden, med familj. Saken kom på tal på eftermiddagen och eftersom vädret såg ut att bli fint bunkrades korv, bröd, sallader och dricka. Även en mindre klotgrill stuvades in i skuffen och så bar det iväg.

Skam till sägandes har jag inte alls tillbringat mycken tid vid min villa denna sommar, delvis beroende på att sommaren inte varit så varm och fin. Men något reparerades den skadan igår och förhoppningsvis ligger en fin höst framför oss. September månad kan vara hur fin som helst och då blir det också lugnare ute på kobbar och skär när de flesta håller sig alltmera i sitt vinterviste, i stad och tätort. Man får åter ha skärgården för sig själv och lugnet lägrar sig.

Igår var det dock inte lugnt. Fyrverkerier fyrades av och smällar hördes här och var även om vi avlägsnade oss innan stor kanonaden satte in. Eldar tändes på stränder i skymningen och det var riktigt vackert. Tänk om man skulle skippa smällare och raketer och bara ha kvar eldarna på ständerna. Så stämningsfullt det skulle vara utan detta pyrotekniska skådespel som tydligen är ett måste.

Fåraherdens hustru hittade omgående svampar som hon ville tillreda och bjuda på. Kantarellerna var mestadels bortplockade men hon hittade flera andra svampar som kunde ätas, något av svampexpert som hon är. Tyvärr hade vi ingen olja eller matfett till stekpannan så hon fick ta hem läckerheterna i en påse. Synd, för det hade varit en smakupplevelse för en annan som bara smakat kantarell och champinjoner. Att plocka annat än kantarell för min del är uteslutet. Flugsvamp och kantarell känner jag igen men alla de andra sorterna är ett mysterium för mig.

Vi satt en god stund på verandan och njöt av medhavd spis och spanade ut över sund och fjärd medan solen sjönk i väster och skymningen smög sig på. Korvarna gick åt och ölen smakade ovanligt bra. Det var en avslappnad stund utan måsten och krav på att bulla upp det bästa som går att uppbringa. Vi satt där och samspråkade, såg en roddbåt glida förbi ut mot fjärden, sjöfåglar som drog förbi i lös formation och det bästa: nästan ingen mygg alls som störde. I sanning, en mycket trevlig kväll i grannars sällskap.

Villaavslutningen är ett fint avsked av sommaren här i Pampas men även i kungariket, främst i Norrland, har man anammat traditionen på senare år och kallas då Stugsista eller Lyskväll. I norra delen av landskapet talar man om Veneziansk afton men i våra trakter är det kort och gott Villaavslutning. I Åbolands skärgård har man något som kallas Forneldarnas natt. Hur som helst, eldar och bloss längs med stränderna denna sista lördag i augusti är magiska och vittnar om att ännu en sommar är till ända.

Här visas ett exemplar av alla de svampsorter som växer runt min  sommarstuga
En sista titt på solen innan den gled ned bakom granarna
Så gömmer sig solen och eldarna tänds snart  längs med stränderna

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »