Allehanda

Bilder i vintermörker och en hjälpande hand

Min nya kamera har potential. Jag gjorde igår ikväll ett experiment när månen sken om bäst, trind och rund på himlapällen. Månen seglade upp på skyn och belyste byn; annars hade det varit svart som i en säck. Nästan.

Jag ställde upp mitt stativ och monterade kameran och gjorde någon inställning med kalla fingrar. Sedan tryckte jag på knappen och väntade en stund innan slutarljudet hördes. Voilà, där föddes en bild, fullt godkänd.

Jag vill bara säga att jag är nöjd med min nya kamera. Nu gäller det bara att lära sig och utnyttja alla finesserna.

Från det ena till det andra; i torsdags när jag kom hem från Saltgruvan vittjade jag min postlåda. En helt normal procedur men jag var väl lite häftig i mina rörelser så ena gångjärnet (av plast) på locket gick sönder med ett litet kras. Inte roligt när postlådan går sönder. Jag frambringade ett kväde, föga vackert.

Igår när jag åter skulle hämta min post så var plötsligt postlådan reparerad med en passlig skruv. Tänk att postverkat har sådan service. Det visste jag inte.

Innan jag utbrast i lovsång över vår postgubbe så erinrade jag mig dock att jag i torsdags växlade jag några ord med mannen i traktorhytten som röjde snö vid postlådorna och beklagade mig då över fadäsen med postlådan. Jag lade ihop två och två och misstänker starkt att hyttmannen har något med reparationen att göra. Han är nämligen flink att hjälpa till där det behövs. Det tackar vi för och hoppas kunna återgälda vid tillfälle. Det är så det fungerar när folk känner varandra och bysämjan är god.

månlyse
Denna bild är tagen igårkväll 19.30 utan annan belysning än månen. Bilden är inte heller manipulerad annat än att storleken är förminskad.
måne över byn
Motljus kan vi kalla denna bild. Månen strålar stakt på himlen.

 

16 kommentarer

 • Elvi

  Gomorron visst är det bra med goa fe.er som hux flux har mejseln i sin hand .. finns ju inte i varje by heller .. Väldans fina bilder .har nu något att se fram emot förväntar oss ett som annat då finesserna faller på plats ? HA EN FIN FORTSÄTTNING

  • PJ

   Visst är det fint att hjälp bara kommer så där bara från ovan. Ovan är han inte heller.

   Jag skall försöka mitt bästa med fotograferandet. Det gäller också att hitta fina motiv och att ha fyndig komposition. Det är minst lika viktigt som själva fotografiapparaten.

 • kicki

  Det var ju fint gjort! Vår snöröjare (kommunens) har i misstag förstört vår plastpostlåda ett par gånger då den var ytterst på stativet. Nu har vi en plåtpostlåda som vi dessutom flyttat längst in.

  • PJ

   Postlådor är utsatta både vid snöröjning och vid påsktid. Åtminstone var det så förr att diverse smällare kunde anbringas i någons postlåda för att se om den höll. Plåt är kanske mera hållbart för plast brukar få sämre hållfasthet efter åratal i både sol och köld.

 • wesber

  Otroligt fina foton, måste visa bloggen för min äldsta son o hans tjej, dom älskar också fotografering och resor till alla världens hörn. Här har vi en skön ledig dag idag, ska snart avnjuta kall blandfruktsoppa på varm risgrynsgröt, det åt vi alltid hemma i Oxis på den gamla goda tiden. MUMS filibabba. Har bjudit hit min f.d svåger att provsmaka, få se om det faller honom på läppen.

  • PJ

   Jo, den är nog betydligt större än min gamla kamera. Så den väljer fototillfälle. Å andra sidan vänjer man sig ganska snabbt också. Redan nu trivs jag mycket bättre med den än när jag första gången höll din i handen i affären.

   • MacLindhe

    Ska det va, ska det va rejält! En canon-kamera! 😉
    Förnärvarande använder jag mest ett mellanting, en Olympus kompakt systemkamera, den har systemkamerans alla finesser, men får plats i handväskan.

    • PJ

     Jag kommer nog att använda mina andra två kameror också. Det beror på situationen. Lilla Ixus är en kamera som ryms i skjortfickan medan min Canon S5:a är ett mellanting mellan systemkamera och en kompaktkamera.

 • MrsUniversum

  Underbart med kallt och varmt, snö och lampans sken därinne.
  Om vi alla vore som din hyttman skulle världen vara en än mer glädjefylld plats. Snällhet behöver inte betyda dumhet.
  Har du en systemkamera nu?

  • PJ

   Ja, tänk om alla var beredd att hjälpa till ibland, även en främling. Jag tror att ju mer du hjälper andra, desto mera får du tillbaka. Det är samma med att ge.
   Jo, det bidde en systemkamera.

 • Benita Björk

  Den där ”hyttmannen” har hjälpt mej också många gånger! Jag hoppas att jag kan hjälpa honom också… Synd bara att han är så långt ifrån mej… men ändå träffas vi så gott som dagligen, och det är jag glad åt… Och så har han ju också en så duktig fru…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »