Allehanda

Iskalla vindar

Någon egentlig snö har vi inte fått men lite vitt ligger på marken. I södra Finland och inte minst på andra sidan Kvarken längs med norrlandskusten har det kommit en hel del snö och där får man väl säga att de har full vinter. 15 – 35 cm. I Skelleftetrakten över en meter på sina håll.  Och mer lär de få.  Bara 100 km bort. Så olika kan det vara. Rent allmänt brukar det finns mera snö i Umeå än här på sidan.

Ingen snö som sagt men iskalla vindar och temperaturer kring -10 C. Det känns som -20 C. Tid för långkalsonger kunde jag konstatera i söndags på min spatsertur i skogen. Dags att leta fram kabeln för motorvärmaren, var är tjockjackan och inte minst mina stickade mössor bör uppenbara sig omgående. De lyser med sin frånvaro tills vidare.

När jag kom hem idag från jobbet var det bara +12 C inne i stugan; jag snålade och hade inte igång luftvärmepumpen under dagen. Men ganska snart efter att jag hämtat ved och fått fyr i spisen ökade temperaturen inomhus och i skrivande stund är den + 23 C. Som tur är har jag en rejäl hög med torr ved, mestadels björkved, men den bör klyvas innan den passar i spisen. Till det har jag en ved klyv som pressar hela 9 ton men den vill inte fungerar när den närmar sig tio minusgarder ute. När jag skulle testa ikväll så gick proppen i säkringsskåpet. Så det blev yxan istället. Det gick också. Min personliga propp gick inte utan jag tog det kallt så nu har jag det varmt.

malakton-2016-11-05-011
På lördagskvällen försökte jag ta några bilder på begravningsplasten med alla tända ljus och lätt rosa solnedgång men det blev inte så bra. Jag frös som en hund. Tyvärr hade jag klätt mig alldeles för lite. Här en halvtaskig bild ändå.
2016-11-06-009-masten
Dags att börja spana in lämplig julgran? Här ett exempel på det nya kalhygget. Mycket ljusslingor och krams så blir det nog bra. Som tips! Själv har jag julgran varken ute eller inne.

5 kommentarer

 • Wesber

  En riktigt fin bild från begravningsplan, synd att jag och syrran bor så långt bort att vi inte kunde tända på mammas grav. Mormor och morfar ligger också där och generationer längre bort. Farmor och farfar ligger på Maxmo kyrkogård, pappa i Trästa utanför Hallstavik. Här har det också blåst kallt, nu blir det långkalsonger på här också efter min svåra UVI. Ska aldrig mera sitta på kalla stolar någonstans.

  • PJ

   Jo, inte så dum bild ändå men tittar man närmare på den så är den väldigt grynig. Ja, det blev så att ni har era nära på olika ställen. Men det går kanske att tända ljus där ni är ändå? I Malakton finns det en speciell plats där man kan tända ljus för de som ligger långt borta.

 • fritidsbloggenblog

  Så har det varit nu flera vintrar i södra Finland, de har varit mera snö där. Och alltid känns det så kallt i början av vintern, innan man vänjer sig.
  Det var tur att du tog det kallt och allt ordnade sig till sist. Hoppas du hittar mössan också!

  • PJ

   Så var det förra vintern och kanske före det också. Det är ganska länge sedan vi haft någon riktigt svår vinter att tala om. På ett sätt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »