Upplevelser

Är vegansk lunch något för stora, starka karlar?

Torsdagsklubben gjorde i förra veckan något annat än att besöka gamla, välkänd ställen när dagens lunch skulle inmundigas. Det fanns till och med vissa ambitioner att cyklandes förflytta sig till den valda matserveringen men det rann ut i sanden. Någon måtta på nyttigheterna får det vara.

I grannbyn Kaitsor har sedan någon tid tillbaka serverats vegansk lunch på Café Ajna. Vegansk mat står kanske inte högt i kurs hos äldre gentlemän som är uppfödda på korv men klubbens medlemmar är inte sämre än att de gott kan tänka sig att prova på annat än köttmat. Vegansk mat tycks annars mest vara något som unga, fagra damer hyllar och målande framställer i sin bloggar och på Instagram. Denna gång var det farbrödernas tur.

Sagt och gjort, vi styrde ratten dit. Café Ajna är inte stort men nyrenoverat är det, inbjudande och trevligt. Ljus inredning. En rätt per dag finns som lunch. Vad den hette i torsdags har jag glömt men bild finns nedtill så ni ser vad den bestod av. I somras åt jag också vegetariskt på Urkult men annars blir det inte så mycket sådant för min del om man bortser från sallader. Hur smakade det, blev det tumme upp eller ned?

Jag tror vi alla blev lite förvånade att det smakade så bra trots avsaknaden av kött. Själv hade jag mina dubier att jag skulle bli hungrig igen efter en timme eller två men den farhågan kom på skam. Jag klarade mig hela eftermiddagen på min veganska lunch.

Priset för den veganska lunchen är klart högre än den som vi annars med pensionärsrabatt tuggar i oss men ändå inte omöjlig jämfört med många restauranger i staden. 10,50 euro kostar lunchen och det är den värd om man vill hålla slanka linjen, inte bli så däst och ändå äta gott. Efteråt kaffe eller te.

Som bonus fick vi också på avstånd se en varg men vid närmare bekantskap visade det sig vara en vanlig gråhund som var hemmahörandes i trakten. Det gick till och med att klia den bakom örat så den var snäll och vänskapligt inställd. Man kan inte få allt för 10,50.

Jodå, jag kan tänka mig att besöka Café Ajna igen även om vårt ordinarie lunchställe också serverar en alldeles utmärkt lunch och bjuder på mångsidigt salladsbord. Ombyte förnöjer.


Café Ajna – här kan man också se veckans lunchlista

Så här såg lunchen ut förra torsdagen på Café Ajna i Kaitsor.

Och här har vi den snälla vargen som kom på besök. Lite mera kött på benen fördrog dock denna lunchgäst.

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Vegetariskt och veganskt är riktigt på modet nu, liksom laktosfria produkter. Helt plötsligt verkar halva befolkningen vara laktosintolerant.
  Hmm, inte är vegansk mat nånting för stora starka karlar. Är den ens nånting för små veka damer? Nää, visst går vissa veganska rätter att äta men jag tycker att det känns som nånting fattas. Inte nödvändigtvis kött utan en rejäl klick smör eller en skvätt grädde. Men då skulle det å andra sidan inte vara veganskt. Är det nyttigt att äta enbart veganskt ? Känns inte så. Människan är ju allätare.

  • PJ

   I söndags var jag på kalas och där bjöds på två pajer, den ena var laktosfri. Jag tog av båda pajerna utan att närmare reflektera över detta. Samma är det när det finns sockerfritt kaffebröd på bordet. Ser det gott ut tar jag ett stycke. Samma är det med vegansk mat, ser det gott ut kan jag gott prova men därmed blir jag inte vegan av ideella skäl. För många är den ideella sidan viktig.

   Jag tror att man kan klara sig på vegansk mat; även stora, starka karlar. Mycket handlar det om vana och att hitta den veganska mat man gillar. I senaste ”Fråga doktorn” på Svt kom detta upp med för- och nackdelar med vegansk kost. T.ex. kan järnbrist uppstå.

   Jag brukar säga att jag är musikalisk allätare men jag är också allätare i ifråga om mat. Jag äter det mesta och visst är köttbullar, kålgryta och revbensspjäll gott! Men det finns också sådant jag inte gärna äter: blodmat, lutfisk och memma. Surströmming är lite speciell, smakar salt sill men luktar som ett nybesökt avträde. – Idag blir det stekt potatis och korv till lunch! + broccoli 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »