Allehanda

Gräs, då och nu

Ah, så är det midsommar! Visserligen dan före dan men många, kanske de flesta, har redan fått ledigt inför sommarens stora högtid. Årets längsta dag har redan passerat, det var igår den 21 juni, men ändå är midsommar de ljusa nätternas tid. Det är nu man skall njuta av allt det fina som den nordiska ljusfesten bjuder i naturen. Kring jul är det också ljusfest på fler än ett sätt men då är det vi människor som oftast dirigerar. Dock förmår vi inte mäta oss med ett mäktigt norrsken i mörkaste vinter.

Klippa gräs eller inte idag?  Jag tror jag sparar det till i morgon förmiddag för de har lovat uppehållsväder på midsommaraftonen.

Gräsklippning, detta evighetsgöra på sommaren. De flesta vill ha åtminstone en liten bit fin gräsmatta vid sitt hus. Om man har eget hus att ta hand om vill säga. En liten bit ja; på många ställen är det rena parkanläggningen och därmed också mycket jobb för att hålla det hela på topp.

Förr i världen var det mera sällsynt med ansade gräsmattor av den omfattning som finns idag. Då kunde kreaturen, kor, hästar och får, sköta gräsklippningen på bondgårdarna med den påföljden att även en och annan lort kunde bli liggandes på gårdstunet. Inget att bekymra sig om för det tog naturen småningom hand om. Dessa animala gräsklippare var inte heller beroende av en jämn yta utan klarade galant av att beta bland stock och sten. Dagens robotgräsklippare är inte direkt lämpade för en naturtomt med allt vad det innebär av naturens nycker och påfund.

Det är mycket tid vi sätter på våra gräsmattor. Fint skall de vara för det är lite grann av en statussymbol med en tjusig gräsmatta med tillbehör. Har man en åkgräsklippare sparar man tid och kraft men då gäller det att ha förberett bra för att snurra på i en hast. Samma gäller för robotgräsklippare. En fint förarbete kräver både tid och pengar.

Förr var det inte heller helt ovanligt att det kunde finnas stenar, stora som små, som naturen lagt dem, på tomten nära bostadshus och uthus. De bara fanns där som en del av hemmet och tillvaron på landsbygden. De blev kanske till och med kära landmärken, dessa bumlingar. Då fanns det inte modern teknik som krävde perfekta förhållanden eller ambitioner att ståta med byns finaste gräsmatta.

Staket kunde finnas och kanske ett kryddland. Men gräsmatta, tja, vad skulle man med den till? Möjligen kunde man med lie skrädda till utemiljön kring stugorna om man inte ville ha en get direkt framför trappan.

Min egen gräsmatta är inte mycket att hurra för. Ganska mycket mossa finns här och där och den är kuperad på sina ställen. Jag kör över den med gräsklipparen en gång i veckan. En timme och en kvart brukar det ta att trava runt med min Honda gräsklippare. Ibland blir det en runda med trimmern man annars får naturen ha sin gång. Ofta lämnar jag vackra ”naturblomster”, som de flesta skulle kalla ogräs, i fred när de blommar. De är vackra på sitt sätt. Leva och låt leva.

Hur som helt, en gräsmatta har jag och i morgon klipper jag den. Därefter firar jag midsommar. Hur firar ni midsommar? Blir det gräsklippning som inledning eller är allt klappat och klart inför helgen?

Gräs i vilt tillstånd mitt i skogen. Det sköter sig självt. Eller älgen.
Rena golfbanan. Kanske inte riktigt ändå. Detta är det område som småningom kommer att blir den utvidgade begravningsplatsen i byn. Men jämt och fint är det.
Här har fåren gått bet på att framställa den perfekta gräsmattan till midsommar ett halvt stenkast från min stuga. Lite senare i sommar lär det se helt annorlunda ut när de tuggat färdigt.

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ett trevligt inlägg, vilket inte antyder att andra inlägg inte är trevliga. Bara det att jag under åren till och från reflekterar kring det där med gräsmattor – ett yvigt begrepp, och jag ska inte gräva ner mig i en oändligt gigantisk kommentar. Det skulle kunna bli så. Men här kom även en möjlighet att önska dig en trevlig midsommar. Själv förbiser jag det evenemanget.

  När mina barn var små använde jag mig ofta av egenuppfunna glosor när vi talade t.ex. historia – förritidenmänniskor, ett vitt omfattande begrepp, eller det och det hände på Linnétiden (om jag inte minns fel fanns den gamle botanikern redan då på sedlar, en smidig referens, barn gillar ofta pengar numera), etc. Och det redan etablerade begreppet ”urtiden” kan förhoppningsvis kittla de flesta sinnen. Ibland tror jag att nyfikenheten kan hänga på ett enstaka ord. Eller är det bara jag som är primitiv optimist?

  Du berör här en sak jag ofta grunnat över, men aldrig grottat ner mig i, förritidengräsmattor. Hur sköttes de? Hur såg tekniken, mekaniken, ut hos redskapen? Såg slotts- och herrgårdsgräsmattor ut som de gör på spelfilmer – välansade? Ja, kanske, om man skådar på samtida målningar. Djurbete kanske.

  Hur såg en ”gräsklippare” ut på 16 – 1700-talen? Var den animal eller mekanisk? Var det någon stackare som sköt en konstruktion framför sig, ar efter ar, utanför herrefolkets våningsfönster, eller var den framdriven på annat vis? Det där med betesdjur har jag också tänkt på, de perfekta skördarrobotarna, för att översätta till nuförtidenspråk. Men då har vi ju t.ex. de svart fårplupparna, som även du berörde, på vårt konto.

  Här följer en helt ovetenskaplig slutsats. Kanske var det så att den spatserande överheten höll sig till de anlagda grusgångarna, och aldrig skådade de svarta plupparna efter animaliska skördare – och att bönderna/torparna helt enkelt förbisåg avföringen. Varför bry sig. Gratis föda för husdjuren kombinerad med trädgårdsskötsel. Men de bör rimligtvis ha fått vakta sina blomsterrabatter.

  Helt fria spekulationer här. Kanske någon annan bloggläsare sitter på hårdfakta.

  Trevlig midsommar P.J.

  P.S. Vill du ha en jordfräs – skaffa en gris.

  • PJ

   När jag skrev inlägget så tänkte jag i första hand på landsbygden och hur det var då, en gång i tiden. Säkert fanns det parker och fina anläggningar även långt tillbaka i tiden men då var det högre stånds personer och kungligheter som stod för dessa. Frågan är intressant som du ställer: Hur såg en ”gräsklippare” ut på 16 – 1700-talen? Högst antagligen hade de någon form av mekanisk gräsklippare för de kungliga parkerna. De var rätt fiffiga redan på den tiden. Tåls att utforskas.

   Ha, ha… ”Vill du ha en jordfräs – skaffa en gris” – För tillfället behöver jag ingen jordfräs. 🙂

 • Wesber

  Hela midsommar helgen firas på jobbet, dock slutar jag 15:30 idag så lite grillning hinner vi väl med ikväll. Det skulle bli regn mot kvällen säger dom som vet. Skickar betalning för graven efter helgen, blir ledig fyra dar på raken då.

  • PJ

   Ja, någon måste också jobba på midsommaraftonen. Det går säkert också när man vant sig och har det som rutin. Hoppas grillen levererar smaklig måltid!

  • PJ

   Regnvått gräs på morgonen men nu mitt på dagen så har det väl torkat upp. Skall fixa det nu och sedan blir det midsommarbord. Ser ut att bli rätt hyfsat väder mot kvällssidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »