Allehanda

Favoritboken

Tjohej, så har vi redan satt foten i februari, sista vintermånaden! För visst är det så att december till februari är vinter och att mars är vårvinter? Den kallas ju också, konstigt nog, vårmånaden i almanackan. Som det rullar på!

Igår fick vi en ny uppgift på spanska kursen. Vi skall till nästa gång svarva ihop en kort berättelse om vår favoritbok eller en mycket gammal bok i vårt hem. En sådan med damm på. Jag väljer att skriva om min favoritbok.

Men vilken, jag har ju så många favoriter? En inte helt lätt uppgift att välja men ändå rolig. Jag stod en god stund framför bokhyllan utan att kunna besluta mig.

Mina favoritförfattare är Dan Andersson, Henry Miller och Sara Lidman. Det vet jag samtidigt som jag också gärna skulle smyga in Bernhard Nordh. Jag håller som bäst på att avsluta hans bok ”Undan frostpiskan” och så bra den är! Ikväll läser jag de sista kapitlen i denna bok.

En sak är favoritförfattare, en annan sak är favoritboken. Den behöver inte vara skriven av någon favoritförfattare. T.ex. ” En dag i Ivan Denisovitjs liv” av Aleksandr Solzjenitsyn gjorde djupt intryck på mig när jag läste den för länge sedan. Även ”1984” av George Orwell var en milstolpe i mitt läsande och är idag hur aktuell som helst. Eller varför inte ”Alexandriakvartetten” av Lawrence Durell? ”Crème fraîche” av Suzanne Brøgger är en annan av mina favoriter en gång i tiden.

”En flykting korsar sitt spår” av Aksel Sandemose är utan tvekan en favorit med sitt upphov till Jantelagen. Det lustiga med läsandet av denna bok var att jag hade en dansk bekant i Malmö som var född och uppvuxen i danska Nykøbing Mors som är förebilden till Jante, staden i boken. Han var något yngre än bokens huvudperson men kände väl till de platser som omtalades i boken och hade själv delat, på sätt eller annat, många av de handlingar som förekom i boken. Han tyckte själv att det var kusligt att det fanns så många paralleller mellan hans uppväxt i staden och det som Espen Arnakke, huvudpersonen i boken, upplevde. Att min bekant inte kände till den berömda boken, trots att han kom från staden, förrän jag började prata om den, var också ett mysterium.

”Hærvæk” av Tom Kristensen, någon av Väinö Linnas böcker eller Pelle Molins böcker, Dostojevskijs, ”Walden” av Henry David Thoreau? Som sagt, det finns mer än bok som kunde väljas som ämne för nästa tisdags hemläxa. Jag får sova på saken en natt men i morgon gör jag mitt val.

Vilken är er favoritbok och favoritförfattare?

oravais-2017-01-23-008
Lite fastfruset ännu; mitt val av bok.

0 kommentarer

 • hasse

  Leon Uris: Röd Gryning och Upproret har nog berört mej mest av allt jag läst.
  Det slog mej att för länge sedan läste jag Bernhard Nord och de böckerna tyckte jag också om, borde läsa någon på nytt.

  • PJ

   Leon Uris är en omtyckt författare med många bra böcker så jag förstår ditt val. Exodus är en annan av hans mest kända böcker.
   Ja, ta du en återläsning av Bernhard Nordh. Jag föreslår trilogin I Marsfjällets skugga, Fjällfolk och Undan frostpiskan. I den ordningen. Strapatsrika människoöden utlovas samtidigt med levande beskrivningar av natur och vardagsliv.

 • annepauline

  Jag har flera favoriter, Per Anders Fogelströms Stockholmsskildringar tycker jag mycket om. Selma Lagerlöf är en annan ”gammal” favorit. Peter May en tredje.

  • PJ

   Klassiska svenska författare, inte alls illa. De tåls att läsas än idag . Däremot är Peter May mig okänd och är, om jag förstått rätt, inom thriller och kriminal. Lite spänning behövs allt emellanåt innan lampan för kvällen släckts.

  • PJ

   Potter, inte riktigt än. Jag har inte ens sett en Potter-film. Kanske jag är lite gammalmodig eller så har jag så mycket att läsa ikapp. Att Potter är populär är det däremot inget som jag tvivlar på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »