Allehanda

Semana santa

Påsken närmar sig och den sista arbetsdagen inför högtiden är avslutad för de flesta. Även jag som friherre gjorde ett förkortat arbetspass idag.

Semana santa, påskveckan på spanska, firas speciellt högtidligt och spektakulärt i Spanien. Framför allt dessa processioner som går genom städerna är verkligen ståtliga och dramatiska.

Samla en hop med män som bär en plattform på sina axlar där skulpturer av Jesus och jungfru Maria plus en massa ljus, blommor och attiraljer är placerade. De värsta ekipagen är flera ton tunga. Lägg därtill att de skall passera så trånga gator och gränder som möjligt, helst bara några centimeter till godo. Som grädde på moset är dessa män instängde under plattformen och kan inte se speciellt mycket, de är mycket beroenda av kommandon utifrån. Blir det riktigt trång kan det t.o.m. bli så att de på sina knän måste passera något nålsöga på sin väg. Sorgmodig blåsmusik ackompanjerar dramatiskt processionernas väg.

Dessa ekipage kan se ganska olika ut. I vissa processioner kan i det närmaste Ku-klux-liknande figurer ha en framträdande roll. Syndarna. – Som jag uppfattar det skall det vara svårt och dramatiskt.

Vi ägnade senaste tisdagskväll en god stund åt dessa spanska kulturyttringar. Säkert finns också mera firande i samband med Semana Santa men dessa processioner är mest iögonenfallande.

Mina tankar går till våra traditioner med påskbrasor och småhäxor som går runt i gårdarna och tigger godis. Memma (i Finland), ägg och kanske finns fårkött på tallriken. Målade ägg. Blir det så mycket mera? Visst, kvistar dekorerade med mångfärgade fjärdar.

Ganska simpla traditioner jämfört med de som framförs i Spanien. Våra påskbrasor och småhäxor pekar mera åt det hedniska hållet. Kvinnor som flyger till Blåkulla på ett kvastskaft. Och påskharen, var kommer den in? Vi i Österbotten är i nuläget mera upptagna av påskvargen.

Vad jag menar är att vårt påskfirande är ganska avslaget med tanke på den händelse som är dess ursprung, grym död på korset.

Vad tycker ni, kära läsare, kan vi fira påsk på ett mera äkta sätt? Är de spanska traditionerna överdrivna eller räcker det med påskbrasa och näpna småhäxor? Eller finns det en medelväg där det firas en påskotta i kyrkan?

Hur firar ni påsk?


Semana santa 

[youtube=https://youtu.be/ipck2fVUUQo]

8 kommentarer

 • Anne CE

  Jo nog firar de påsken i Spanien. Försökte ta mig till flygplatsen på Gran Canaria en långfredag, det var på håret jag kom med planet för det var tvärstopp i trafiken överallt på grund av påskfirandet. Om jag inte visste att firandet var så intensivt innan så vet jag det nu 🙂

 • Erik Forsling

  Jag vill här fr.a. återgälda din påskhälsning som avslutade förra inläggets långa kommentarer-på-kommentarerutväxling.
  Ha en mycket trevlig och angenäm påsk käre P.J.

  Själv hade jag en sådan där helt oväntad lyckodag idag (torsdag), så det rimliga är att långfredagen kommer med en rejäl rekyl i utjämnandets tecken. Det brukar ofta vara så. Och just långfredagen är den långa svarta dagen i själva påskmysteriets liturgi, sorgedagen som med lidande och pina förebådar uppståndelse, glädje och jubel. Långfredagens hela idé är att vara dramatisk. I mitt fall behöver den inte nödvändigtvis vara eländig, men får gärna vara lååång – för jag har mycket att skaffa med, och ligger såklart efter.

  Vad gäller påskharen har såklart Wikipedia svaret, eller ett av dem. Samma sak med påskkärringar.

  Vad gäller firandet så håller jag med spanjorerna, men inte då nödvändigtvis yttringarna det tar sig. Paradoxalt? Jag, och många andra, menar att om man nu envisas med att rangordna så är påskmysteriet med dess dramatik en i grunden viktigare teologisk händelse än julens födelse – men det har köpmännen ändrat på. Vidare vad gäller firande, kyrkorna har fullt upp den här helgen – utan häxor och trollkonster. Där får evangelierna skildra själva trollkonsten, eller hur man nu väljer att se på saken. I Uppsala domkyrka kan det vara riktigt majestätiskt, inte minst den sorgtyngda långfredagen.

  Klent med tron i Skandinavien, överväldigande i många katolska länder, men värst är nog traditionen med de levande korsfästningarna i Filippinerna. Bara för att det finns en länk från YLE bifogar jag den. På själva nätet finns betydligt värre scenerier att skåda:
  https://svenska.yle.fi/artikel/2012/04/06/fanatisk-korsfastningsritual-pa-filippinerna Än en gång, trevlig påskhelg.

  • PJ

   Men vad bra att du fick en lyckodag igår. Det borde vi alla få ibland. Kanske vi har det lite oftare än vad vi noterar; det beror på hur vi definierar en lyckodag.
   Långfredagen brukade vara mycket lååång. Det minns jag som barn. Då var det ännu tradition (se där halkade jag åter in på tradition) att det skulle vara tyst och stilla och inget onödigt nojs. Desto roligare var det dagen efter när påskbrasan tändes.

   På tal om den kristna tron så är den på stark tillbakagång också i Spanien även om man skulle tro annat. Detta har vi pratat om flera gånger på spanskakursen. T.ex. är inte längre katolicismen statsreligion i Spanien. De flesta är dock katoliker men sedan beror det på hur hängivna de är. Jag skulle dock gärna se en sådan procession som uppvisas på många håll i Spanien på riktigt. Borde kanske finnas på min bucket-list.

 • Wesber

  Mitt påskfirande är på jobbet, vi åt faktiskt memma igår som en personal från Finland tagit med. Det var inte alls lika äckligt som jag minns det från min barndom, faktiskt riktigt gott. Påskbrasor finns inte här, det sparar vi till sista april. Jag minns alla påskbrasor hemma med korvgrillning ute på isen när Sam Högberg kom och hade hand om barngrupperna i Saron, det var tider det.Påskdagen blir det i.a.f. firande i Norberg med god mat och trevligt sällskap. GLAD FORTSÄTTNING PÅ PÅSKEN.

  • PJ

   Jag minns också Sam Högberg men inte hur han såg ut utan själva namnet. Jag minns att han hade aktiviteter för oss barn men någon påskbrasa minns jag inte. Däremot hade vi påskbrasor ofta hemma på gården men de var ganska små.
   I morgon kväll blir det kanske en runda med bilen för att kolla in åtminstone en brasa. I byn kommer det inte att bli någon brasa i år.
   Tack det samma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.