Allehanda

Allt skall man då fota

”Jag älskar dig som en böld i röven” lyder ett talesätt. Blir man tilltalad så är man inte populär, antar jag.

Jag vaknade upp i natt redan innan tre. Utsövd tyckte jag. Jag låg och vände och vred mig när jag kände något ömt på baksidan av vänster lår ganska högt upp. En konstig knuta eller vad var det?

Jag kollade men kunde inte se något, det var nästan lika svårt som att se sig själv i nacken. Då kom jag på den ljusa idén att med digikameran ta en bild. Jo, det gick tack vare vikbar skärm och en bra bild blev det till på köpet. Mina tankar gick genast till att det kunde vara en fästing även om den inte såg ut som de blodfyllda som vi brukade plocka av katterna när vi var små. Denna var bara ett par millimeter och svart.

Men hjälp av spegel och pincett fick jag tag i uslingen och drog sakta ut den och fotade den igen för att närmare kunna studera den inzoomad i datorn. Och visst hade den en liten snabel som syns. Jag kan inte förstå annat än att det var en fästing som bitit sig fast i skinkan. Om jag fick ut den helt vet jag inte för det bildades under dagen en liten böld eller bula, som fortfarande är öm. Men det går väl över men den skaver ibland besvärligt mot en byxsöm.

Sedan började jag fundera på detta med Borrelia och risken att ha blivit smittad. Risken är liten men jag forskade resten av natten på nätet och fick veta att diagnosen kan vara svår att ställa och symtom och besvär som kan uppstå är hur många som helst. I princip nästan allt vad som kan drabba en människa. Till på köpet lång tid efteråt. Hu, tänk den människa som får allt detta.

Jag antar att ni inte orkar läsa allt detta som jag hittade på nätet men jag tror att det räcker med att överblicka textmängden. En besvärlig sjukdom för den som drabbas hårt.

Utslag på andra delar av kroppen, Svullnad/utslag, som försvinner och återkommer, Oförklarligt håravfall, Huvudvärk, mild eller svårartad, anfall med konvulsioner (epilepsi), Tryckkänsla i huvudet, Ryckningar i ansiktet eller i andra muskelgrupper Ansiktsförlamning, Stickningar i näsa, tungspets, kinder eller ansiktsrodnad, Styv nacke eller smärtor i hals/nacke, Smärtor eller rörelseproblem, styvhet i käken, Tandproblem (oförklarliga), Halsont, ständigt behov att harkla, mycket slem. Heshet, rinnande näsa, Dubbelsyn eller suddig syn, Ökat antal fläckar i synfältet, Ögonsmärtor, eller svullnad runt ögonen, Överkänslighet mot ljus,Blinkande ljusfenomen/vågighet i synfältets gränser/oförklarliga bilder sedda ur ögonvrån, Nedsatt hörselförmåga i ett eller bägge öron, ‘lock i öronen’, Surrande ljud i öronen, Smärta i öronen, uttalad ljudöverkänslighet, Ringande ljud i ett eller båda öronen, Diarré, Förstoppning, Irriterad urinblåsa (svårt att starta/stoppa), Orolig mage (illamående eller smärta), Smärtor i ben eller leder eller svullnad, Karpaltunnelsyndrom, Styva leder, rygg, nacke, Tennisarmbåge, Muskelsmärtor eller kramper, (Fibromyalgi), Andfåddhet, oförmåga att ta ett djupt andetag, hosta, Bröstsmärtor eller ömhetskänsla i revben, Nattliga svettningar eller oförklarlig frossa, Hjärtklappning eller extraslag, Endokardit, Hjärtblock, Darrningar eller oförklarliga skakningar, Brännande eller stickande känslor i kroppen, Trötthet, Kroniskt trötthetssyndrom, Försvagade muskler, perifer neuropati eller partiell, Förlamning, Ökat tryck i huvudet, Nedsatt känsel, pirrande känsla eller stickningar, Nedsatt balans, yrsel, svårigheter att gå, Ökad känslighet för åksjuka/sjösjuka, Yrsel, lättare attacker av svimfärdighet, Humörsvängningar, lättirriterbarhet, manodepressivitet, Ovanlig/oförklarlig depression, Försämrat lokalsinne (känsla av att ha gått vilse), Känsla av att man håller på att tappa förståndet, Över-emotionella reaktioner, lätt att falla i gråt, Sover för mycket, eller svårigheter att somna, Svårt att somna, orolig sömn eller svårt att fortsätta sova, Narkolepsi, sömnapnéer, Panikattacker, starka oroskänslor, Minnesförluster (kort- eller långtidsminne),Förvirring, svårigheter att tänka klart, Koncentrations- eller läs-svårigheter, Gå till fel ställen,Talsvårigheter (otydlighet eller långsamhet), Stamningar, Förlorad förmåga att utföra enkla uppgifter, Förlorad sexdrift, Sexuella dysfunktioner, Oförklarliga menssmärtor, oregelbunden mens, Oförklarliga smärtor i, eller vätska från brösten, Smärtor i testiklar eller i bäckenregionen, Oförklarlig ökning eller minskning av kroppsvikt, Extrem trötthet, Svullna körtlar/lymfknutor, Oförklarlig feber (hög eller låg temperatur), Kontinuerliga infektioner (bihålor, njurar, ögon, etc.), Symptom som verkar förändras, komma och gå, Smärta som flyttar mellan olika kroppsdelar, Tidigt i sjukdomen, genomgått en influensalik sjukdom ’som aldrig riktigt gick över’, Låg kroppstemperatur, Allergier, överkänslighet mot kemikalier, Ökad känslighet för sprit och förvärrad bakfylla

Så såg uslingen ut när den drogs ut. Vad tror ni? - Klicka ett par gånger på bilden så ser ni den i förstoring.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »