Allehanda

En röd liten en?

Igår när sister Jane och jag var på hemväg från provinshuvudstaden hamnade vi naturligtvis sist i en bilkö ringlande sig fram över backar och krön, längs med dubbla gulstreck och mot strid ström av mötande trafik. Ingen god ide´ att köra om fast det kliade lite i höger fot på sister om jag förstod saken rätt. Hon kör denna väg dagligen och känner den utan och innan. De är inte första bilen utan andra bilen som skapar en kö. Tänk på det trafikanter!

Sister Jane framkastade en iakttagelse hon gjort i trafiken: först i bilkön kör ofta en röd, liten bil. Väldigt ofta menar hon. Så även igår; en röd, liten bil knogade sakteligen fram främst i kön. Om det stämmer allmänt vet jag inte men det är en sak jag skall specialbevaka.

Kan orsaken vara att ett fruntimmer sitter som chaufför i sin lilla, röda bil? Kvinnor är ju kända för att köra försiktigare än män, i synnerhet unga män. Kan det vara så att kvinnor hellre köper en liten bil och då gärna en röd och färggrann? Det skulle vara intressant att se lite statistik på detta samt vem som ligger först en kö. Jag har nog för mig att det också kan vara en och annan gubbe också som somnat i tillvaron.

Nu uppmanar jag inte till ovarsamhet i trafiken men när kön kommer till en vägkamera på 100 km/h vägsträcka och det måste bromsas strax innan trots att farten är blygsamma 85-90 km/h då vill åtminstone jag tappa tålamodet.

väg med vått slut
Smal väg som slutar i det våta.

7 kommentarer

 • Ninna

  Jag tror din sister Jane har en poäng där! Framför allt vad gäller det där att bilen är liten. Och ofta har några år på nacken. F’låt, på huven.
  Däremot köper jag inte inte resonemanget om mesiga kvinns. Inte rakt av i alla fall. 😉
  Låg förra sommaren bakom en bil där en MANLIG förare höll 70. På en 90-väg. OCH DET GICK INTE KÖRA OM! För det var sån där sträcka med bara en fil med staket.
  Vet inte hur lång sträckan kan ha varit, mer än att den var ganska lååååång! Nån mil kanske rent av??? Kändes dock som tio mil. Minst!
  La däremot inte på minnet vilken färg bilen hade. Men den var inte liten!

  • PJN

   Teorin att det troligen är en kvinna som kör den lilla, röda bilen främst i kön är min. Det jag skulle vilja veta är om statistiken stöder dessa funderingar eller om det bara är nys. Som sagt så finns det också nog en och annan gubbe längst fram också.

   En möjlighet att sister Jane upplever att det ofta är en röd, liten bil som är köledare kan också bero på att hon åker denna väg till jobbet varje dag och då kan det tänkas att det är någon annan som kör vid samma tidpunkt och som kör sakta, i sin lilla, röda bil varvdi kö bildas.

   • Ninna

    Det där sista är nog en riktigt slutsats kan jag tro. Hon har erfarenhet av vägen och är sannolikt inte den enda som regelbundet kör där. Så varför inte en förare i liten röd bil som lika regelbundet proppar till det! 😉

 • kicki

  Möjligen har du rätt om kvinnfolk och små, röda bilar. Själv har jag haft två små, röda bilar som blev mer eller mindre utnötta. Men jag brukar köra enligt hastighetsbegränsningen, utom på vintern när det är dåligt väglag.
  Gubbar med hatt på väg till Norrvalla har jag muttrat åt många gånger, då de inte ens vill få till själva svängen in i allén. Men de kör väl till Härmä numera:)

  • PJN

   Oj, kör du fortare på vintern? – Nej, jag skojade lite 😉 Jag brukar också anpassa körning efter väglag och trafik. Det viktigaste är att hålla avstånden och ge körsignal i tid om man företar sig en manöver i trafiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »