Vandring med både nöje och förargelse
När jag senaste tid strövat runt i byn och fotograferat den fina höstprakten har jag också förundrats, för att inte säga förargats över vissa saker. Jag tänker på vissa av de vägskyltar som finns runt om i byn och lite varstans.
Det är bra att vägskyltarna och tillhörande adressnummer finns uppsatta på stolpar och husväggar. Så mycket lättare att orientera sig i främmande trakter. Bara en fråga: vem har hittat på namnen och varför just dessa namn?
Vi har en väg här i byn som heter Pärabackvägen och det är helt rätt men vem har hittat på den finska översättningen Pärabakantie? Tie är ju väg på finska och helt ok men måste man verkligen förfinska alla svenska namn? Den finska översättningen låter tossig. Hade det inte räckt med Pärabacktie, kort och gott? Det finns inget finskt ord som heter Pärabakan och det låter väldigt konstigt.
Vägen ut till Gammel-Ahlnäs (Gambäl-Alnes på dialekt) där en av byns hamnar ligger har helt plötsligt fått namnet Gamla Hamnsvägen på vägskylten. Varifrån har detta namn kommit? Ingen inföding kallar denna väg för Gamla Hamnsvägen. Hade det inte varit naturligare med Gamla Ahlnäsvägen som den inofficiellt alltid har kallats?
Hur går det till? Är det ett gäng byråkrater som sitter och bestämmer vad vägarna i byarna skall heta utan att rådgöra med representanter för lokalbefolkningen? I så fall tycker jag det är för bedrövligt och tyckande högt över folkets huvuden!
Detta är bara två exempel på vad som kan ske när utbys bestämmer över en högst lokal angelägenhet.
Ett annat praktexempel på 1960-talet var när lantmäteristyrelsen helt fräckt körde över både byborna och kommunfullmäktige genom att ändra bynamnet Oxgangar till Oxkangar i sin iver att förfinska byns ursprung. Oxgangar (Ox-gångar) kommer troligen från att bönderna på fastlandet på somrarna förde ut boskap för att beta på holmarna i byn. Visserligen bara en bokstav men nog så viktig.
Så här förklarar förmodligen högt lärda herrar den förfinskade versionen av bynamnet: ”Sannolikt av fi. oksi ’björn’ och kankare ’backe, höjd’.” Alltså, vår by borde egentligen heta Björnbacka på svenska om man får tro allt vad som skrivs. Så björnar har spungit runt här i byn en gång i tiden? Borde vi då inte enligt nutida funderingar återinföra dessa björnar att ströva runt; åtminstone i vår by Björnbacka? Vargen har ju fått fritt livsrum i landskapet; visst borde det då också rymmas en och annan björn även om den är bra mycket farligare än vargen? – Här lägger jag naturligtvis in brasklappen Ironi.
När jag ändå är i farten så vill jag också blanda mig i ett annat namnbyte och detta invid Maxmo kyrka. Där fanns tidigare en väg som hette Pussasvägen, ett charmigt och annorlunda namn. Tror ni det fick vara kvar? Nehej då, nu heter vägen något så tråkigt som Norrfjärdsvägen. Kanske ett namnbyte med byns önskan och medgivande, vad vet jag, men visst var Pussasvägen bra mycket mera kuriosa?
Fram för fler lokalt förankrade namn i byarna!
Bynamnet Oxkangar – Svenska Litteratursällskapet i Finland
Får jag bjuda på några höstbilder till innan ni tröttnar? Mycket löv har blåst ned senaste dagarna. – Ett sant nöje att ta dessa bilder!
Gammel-Ahlnäs hamn där vägen slutar. Som synes är alla hemma i stan, inte en bil på parkeringen.
Invid detta gamla hus börjar vägen till Gammel-Ahlnäs.
Huset som sådant är ståtligt men i dåligt skick eftersom ingen bott där på årtionden. Tyvärr går det så för många äldre hus på landsbygden. Kaalos är gårdsnamnet.
6 kommentarer
Bernella Westman
Pärabakantie, det var den löjligaste namnöversättningen jag hört på bra länge. Vem är det som sitter och hittar på allt. Oxgangar med G, det är min by det sen barnsben. Och tänk att alla gamla telefonnummer till byborna sitter i mitt huvud ännu, 38 hade vi i slutet o grannen 17. Märkligt vad man minns långt tillbaka i tiden men inte vad man gjorde i förrgår.
Per-Johan Nylund
Ja, inte sant. Du vet väl vad ett bakan är? Ordet finns men har ingenting med backe att göra.
Vi hade 16 som två sista siffror.
För mig är det tvärtom, jag minns bra vad jag gjorde igår men har dåligt fjärrminne.
annepauline
Oxgangar ska heta Oxgangar och ingenting annat. Inte hjälper det finskspråkiga att ändra till Oxkangar. De säger ju Oxkankar hur som helst. Grrr. – Ah, dessa gamla lador och hus. Så fint hus, vem har bott där och vad allt har hänt under åren i det huset? Glädje och sorg, huset ruvar på all sin historia.
Per-Johan Nylund
Så tycker vi i byn om byanamnet också med det bryr sig inte höga herrar om. Ett grrr även här.
Det som det egentligen handlar om är att man inte tar hänsyn till lokalbefolkningen utan kör sitt eget race. Det är säkert på samma sätt på finskt håll också på sina ställen.
Allt har sin tid, samtidigt är det synd på alla gamla byggnader som går ur tiden på ett eller annat ovärdigt sätt. Och visst är man nyfiken och intresserad av husens historia och de människor som levat där.
Erik Forsling
Har inget att säga som rör inlägget här, men jag satt och tänkte på dig. Nedanstående gör sig väl bäst i ett e-brev, och det har jag tänkt skriva, för att knyta ihop en del lösa trådar sedan tidigare, men inte nu. Du verkar lite agiterad i det här inlägget, och höstbilderna stormar fram. Alla vet vi vad som följer – vintern. Därför vill jag försöka uppmuntra dig med en värmande tolkning av Vivaldis ”Vintern”. Det är Ara Malikian, igen, som med spretande stråktagel ger sig på den uppgiften inför en fullsatt aula med barn, tillsammans med en pedagogisk konferencier. Mycket hjärtevärmande.
Men lika mycket ville jag försöka lägga sordin på din sorgsenhet? över att er kurs i spanska har ett uppehåll. Här bjuds du på en juste språklektion – kommentarsfältet inte att förglömma.
https://www.youtube.com/watch?v=fMGcLYfoYqU
Per-Johan Nylund
Ha, ha de barnen, de lever med. Ahora no, momento…. när de blir för entusiastiska.
Ara Malikian, en verklig musikvän och underhållare. Samtidigt undrar jag om det inte blir lite varmt med att bära denna enorma hårbuske.
Sorgsenhet? Njaee, vet jag väl inte. Jag tar tillfället i akt när övning bjuds, som denna video. Eller tips på FB från två spanska Tv-kanaler, RNE och TeleMadrid.