Allehanda

Tidens gång

Ikväll är en sådan kväll som jag bara älskar. Lätt snöfall, lagom hurtig vind, mörker, snudd på snöstorm men inget elavbrott. Vinden lever och tjuter i knut och lid. Skogens folk ruskar sina kronor, snö och vind biter i kind och nästipp. Inne tänder jag elden i vedspisen. Jag mår!

Det är början av december, vad annat är att vänta? Snart är det jul. Vi skovlar i oss risgrynsgröt med socker och kanel, tomten dunkar i farstun och julottan missar vi även detta år. Smällar vid nyår, halvdana löften och sedan är det plötsligt -30 C, kanske. Bara mera ved in i spisen!

Jag menar, tiden har sin gång. Några få dagar, kanske en vecka står naturen möjligen still, sedan rusar den åter åstad till nästa anhalt i brådskande fart. Snart är det vårvinter och vår! Tjäderns läte värt att offra en natts sömn på.

Tag även vara på en medelmåttlig snöstorm! Om inte annat så kanske den vaggar dig till välbehövlig sömn?

Jag menar, varför inte njuta av och göra det bästa möjliga av det som nu är?  Visst, mörkt ute men varför inte kura ihop sig under filten och läsa en god bok, lyssna på musiken vi sällan har tid för, ta ett snack med vännen långtbortifrån? Plocka in ytterligare en pinne i brasan.

Jag går och lägger mig nu.”Ett annat liv” av Per Olov Enquist väntar. I morgon borstar jag bort den snö som faller i natt, om en vecka är den glömd.

Utrustad med tre redskap i morgon

4 kommentarer

 • annepauline

  ”…julottan missar vi även detta år…” Haha, den var bra!
  Vilken vacker ytterdörr du har. Den är som en dörr på ett klassiskt julkort.

  • PJ

   Så är det. Helst hade jag följt traditionen och gått på julottan men jag befarar att även detta år vänder jag ryggen till och sussar sött en stund till. Lite grann handlar det om prioritering.
   Ja, en helt vanlig ytterdörr från förr i världen. Energiklassad är den nog inte.

 • notgubben

  Av rent intresse, HUR vet du redan nu att du missar julottan? Det påminner lite om min son då han var i dagisåldern. Då och då kunde han säga: ”I morgon är jag så trött att då orkar jag inte fara till dagis”.

  • PJ

   Ha, ha det kanske jag inte vet men högst troligt blir det så. Som jag skrev i kommentaren ovan så handlar det om prioriteringar. Ofta är jag uppe sent på julaftonen och då kan det kännas trögt att stiga upp tidigt om man inte måste.
   Annars är julottan en fin tradition och jag har bevistat julottan åtminstone några gånger. Här finns beskrivet ett tillfälle när jag besökte julottan i Arlöv.
   https://villniles.com/2011/03/02/brev-fran-forra-seklet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »