Allehanda

Bruna ägg

Idag vid lägerelden i Saltgruvan satt vi tappra krigare och spisade ur koppar och skålar vårt dagliga bröd. Det var det var nog annat än bröd också men så står det i Skriften när man äter lunch.  Några åt ärtsoppa, andra smakade Lindströms biff. Samtalet svävade fram och tillbaka och diverse ämnen avhandlades som sig bör.

Bland annat kom vi in på kokta ägg. Kålaren deklamerade att han föredrog bruna ägg.  Har det någon betydelse, undrade vi andra, smakar de bättre? Kanske inte det, svarade han, men på äldre dar när synen blir sämre så ser man lättare om man skalat ägget bra eller glömt någon skalbit kvar på ägget när äggskalet är brunt. Inte så behagligt att få äggskal i gröthålet, menade han, och det kan man hålla med om.

Att han fick namnet Kålaren, inte att förväxla med kolaren, berodde på att han en gång i hastigheten och yran i tidig morgon tog fel väska med sig till gruvan. När han senare öppnade matväskan för att avnjuta sina smörgåsar fanns där endast ett par mindre kålhuvuden som var avsedda för hushållets kaniner. Om han knaprade i sig kålhuvudena den dagen förtäljer inte historien.

Ute ruvar vinternatt och eken sover sött under snö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »