Språk/Språket

Bygg-Maxs fadäs får bara inte blåsa förbi!

Mycket på gång denna helg. Igår födelsedagskalas för två grannpojkar, idag dop av lille Einar till vilken jag är någon slags gammel-morbror, val till EU-parlamentet och ishockey Finland – Canada. Och så detta med Bygg-Max.

Jag läste i morse i Vasabladet att Bygg-Max, som ni vet är ett rikssvenskt byggvaruhus, beslutat att slopa skyltning på svenska i sina finländska butiker. Hade jag druckit kaffe hade jag förmodligen satt det i vrångstrupen. Ännu ett litet steg på det sluttande plan som svenska språket befinner sig på i Finland.

Detta är en av mina hjärtefrågor, att många finländska riksomfattande företag inte ger tillräckligt bra information på svenska eller verkar att strunta i finlandssvenska kunder. Inte minst hemsidorna kan vara bedrövliga att använda för den som inte kan finska eller har begränsade kunskaper i finska. Skyltning på svenska är ett annat problem; speciellt i Helsingfors men också i tvåspråkiga områden som Österbotten. Skyltar har större värde än man skulle tro.

Detta med tvåspråkig skyltning är inte bara en praktisk fråga utan också en signal till kunden att vi talar ditt språk, du är viktig för oss. Tyvärr inser inte många finländska företag detta utan hoppas att vi finlandssvenska kunder fortsätter på finska, något som också ofta sker utan större protester. Kanske det är detta som också Bygg-Max hoppas på? Låt det hela blåsa över så är det glömt, detta med enbart finsk skyltning.

Bygg-Max har en svenskspråkig, finländsk hemsida vilket är bra, även svenskspråkig personal i Vasa men det räcker inte. Skyltning på svenska är minst lika viktig! Tyvärr är detta en trend i Finland att svenska prioriteras bort till förmån för engelska och i vissa fall till och med ryska.

Något som ofta händer när rikssvenska företag etablerar sig i Finland är att de förståeligt nog månar om sina nya finska kunder men de glömmer sina svenska kunder i Finland. Jag förmodar att de anlitar någon finsk konsultbyrå för att rekrytera personal och blir ledningen för det rikssvenska företaget i Finland purfinsk så är det inte konstigt att det blir som det blir. Många finnar har tyvärr helt glömt bort svenska språket i Finland eller så är de fullständigt likgiltiga. I värsta fall till och med negativt inställda.

Detta inser inte ledningen i Sverige utan kör på i ullstrumporna som om ingenting hänt. Tyvärr är också okunskapen om svenska språket i Finland stor i Sverige.

Rainer Sundkvist, regionchef på Bygg-Max i Vasa, försvarar beslutet men vad kan han annat göra? Han får säkert order från Helsingfors och då är det bara att lyda order annars lär han sitta löst. Det är i Helsingfors problemet finns, som så mången gång tidigare!

Jag har dryftat problemet med politiker, sist inför riksdagsvalet, men de säger att de inget kan göra mot privata företag, de gör som de vill.

Därför återstår inte mycket annat för oss finlandssvenskar än att bojkotta de företag som struntar i oss. Inte så trevligt för någon part men vad annat göra? Jag dristade mig till och med att skriva en kommentar i Vasabladet vilken fick stort stöd. Även många andra kommentarer – hela 18 stycken totalt – var inne på samma linje så månne inte Bygg-Max inser sitt misstag och gör en pudel? Någon gång måste vi sätta ned foten!

Såja, nu till trevligare nyheter och det är att Svenska Folkpartiets EU-kandidat Nils Torvalds säkrat sin plats i EU-parlamentet i Bryssel ikväll och att Finland blivit världsmästare i ishockey! Grattis till alla segrare ikväll!

Ikväll finns det orsak att vifta med mössan i luften, Finland världsmästare i ishockey!
I bakgrunden Hartman-huset som en gång i tiden inhyste Hartman järnaffär som gav svenskspråkig service och som också hade skyltning på svenska. De finns kvar idag på annat ställe i staden.

2 kommentarer

 • annepauline

  Nämen, har en liten gosse blivit döpt till Einar. Ett rejält namn, om du frågar mig.
  Som vi konstaterat ett antal gånger på din blogg så är svenskarnas kunskap om att det faktiskt talas svenska i Finland så gott som obefintlig. Så inte slår svenska företag som etablerar sig i Finland på någon trumma för reklam på svenska. Pust och stön, det är ju rasism! ( Som man skulle ha sagt i Sverige. )

  • Per

   Einar, visst det är ett fint, gammalt namn!

   Angående ByggMax har de börjat tänka om enligt senaste notisen i Vasabladet.
   ”Därför har nu företaget tillsatt en arbetsgrupp som ska fundera på marknadsföringen.”

   Vi får hoppas att det inte bara stannar vid en arbetsgrupp utan att de också gör något för att vi finlandssvenskar också skall känna oss hemma i deras affär och få den information om varor och priser som finskspråkiga får.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *