Allehanda

Fotoutmaning – ”man-made”

Ni minns kanske förra månadens fotoutmaning med solens upp- och nedgångar från Marias Memoarer? Hela åtta bloggare hakad på och serverade den ena färgsprakande solnedgången efter den andra. Ett verkligt kärt motiv. Även jag bidrog med mitt strå till stacken.

Denna månad finns en ny fotoutmaning hos Marias Memoarer och nu är temat man-made. Något skapat av människan eller något konstgjort. Och si, det borde inte vara svårt med tanke på så mycket vi människor har hunnit göra under vår tid på jordklotet. Allt från pyramider till rymdraketer och allt där emellan. Smått som stort. Svårigheten är även denna gång att hitta bilderna och att kunna välja. Maria föreslog underkategorier och jag skapade kyrkor, bilar och skyltar. Allt minsann man-made.

Kyrkor 

Kyrkornas kyrka? Sagrada Família i Barcelona, katedralen som aldrig blir färdig men som ändå är en kyrka. Lyftkranarna får illustrera det långvariga arbetet. Bygget påbörjades 1882 och är ännu inte färdigt. Kanske inom detta decennium? Jag besökte katedralen 2012 tillsammans med den spanskakurs som jag då deltog i.

Kyrkan i Kiruna, så vacker med sin träkonstruktion och alla detaljer invändigt. Det spektakulära är att hela denna kyrka skall flyttas inom några år. Förberedelser pågår.

En kyrka från Österbotten får också vara med, Den Helige Nicolaus kyrka på Kaserntorget i Vasa. Tyvärr fick jag vid fotograferingen inte möjlighet att se den invändigt men den lär vara praktfull och finns på min upplevelselista.

Bilar

Kanske inte så märkvärdig bil, en Peugeot -82, men minnet från när jag körde den från Pajala till Österlen finns kvar. Så otroligt varmt det var dessa två dagar i början på sommaren 2018 och ingen AC fanns i den lilla hytten. Rena bastubadet men en upplevelse var det. Den bara rullade på trots att jag hade mina tvivel i början på färden. Det kan vi kalla en lyckad man-made!

Blomsterbilen vid Tottesund i Maxmo är också i högsta grad man-made och ytterligare pyntad av människohand. Den står ute varje sommar.

En riktig raggarbil i kategorin trash. Ju räligare den ser ut, desto bättre. Först tillverkad med omsorg borta i Staterna, sedan misshandlad till nästan oigenkännlighet i republiken. En Chevy borde det vara.

Skyltar

Få se om jag lyckas få med en bild från Urkult i varje fotoutmaning? Frukost på Urkult kan man köpa för en billig penning varje morgon på församlingshemmet. En bra start på dagen.

Carnaby Street i London. Var det inte här som Beatles och en mängd andra storstjärnor höll till? Skylten är i alla fall stor och tydlig.

Det var den tiden det, när Oravais ännu var en egen kommun och kunde bestämma det mesta själv. Sedan blev det samgång med Vörå och allt skulle bli såååå bra. Hälsovården skulle finnas i Oravais, skolorna i Vörå och tekniska kontoret i Maxmo. Jo, jo, det höll en stund tills centraliseringsivern rev tag i politikerna och gamla överenskommelser kastades överbord.  Nu flyttas det mesta av tandvården till Vörå och kontoret i Maxmo är borta för länge sedan. Men jag är inte förvånad för jag visste att det skulle gå så! Vid alla, jag upprepar vid alla, dylika kommunsammanslagningar lovas högt och runt men det är ett narrverk och naivt önsketänkande. – Den ena skylten finns kvar.

Till sist en skylt med en fin älg och en skylt som berättar att älgjakt pågår. Bilden är från 2003. Kommande lördag, den 10 oktober startar årets älgjakt i byn. Om skylten finns kvar och blir uppsatt vet jag ej.

Någon favorit bland dessa bilder?

 

9 kommentarer

 • annepauline

  Intressanta bilder du fått till. Sagrada Familia är en rent ut sagt ful byggnad. Kyrkan i Kiruna har jag varit i och den är väldigt vacker. Vilket jobb det blir att flytta den. Rysskyrkan ser kanske inte så märkvärdig ut från utsidan men den är så vacker invändigt att man häpnar. – Hur är det med Peugeoten nu för tiden? Rullar den på?
  Ja, när du körde ner den var det varmt, rentav hett, man höll på att storkna i värmen. Nu är det 11 grader här och snålblåst men det är faktiskt skönare än värmen.

  • Per

   Det gäller att ha variation på kyrkorna. Tja, Sagrade Familia är kanske inte direkt bildskön men den är speciell. Lika känd som St. Peterskykan i Rom och Notre Dame i Paris. Vackrast är nog kyrkan i Kiruna, där skulle jag vilja uppleva en julotta. Nej, från utsidan är kyrkan på Kaserntorget i Vasa inte så märkvärdig men insidan hoppas jag få se någon gång.
   Peugeoten borde vara på rull. Knappast varje dag men nu som då. I somras behövdes en reservdel, jag kommer inte ihåg vilken, och den var visst svår att få tag på. Tror det blev att beställa den från Frankrike.
   Samma här denna sena eftermiddag, +11 samt regn.

 • annepauline

  …förresten var har du hittat Chevan? Jag tycker mig ha sett den för ett par år sedan på Västerås Power Meet.
  Haha, bilen var ful och fullastad med ännu fullare ynglingar som skränade och lät. Om det nu var just den här bilen, det är jag ju inte alls säker på men väldigt lik är den, det var målat KORSHOLM på sidan på den också.

  • Per

   Jo, Chevan stod parkerad utanför en bil- och måleriverkstad i Vasa för drygt två år sedan. Ha, ha bilen var både ful och full. Fullt möjligt det kan ha varit samma bil. Vad jag vet så brukar en del folk härifrån besöka Västerås Power Meet.

   • Erik Forsling

    Uppfunnet/tillverkat av människor. Varför så pompösa motiv. De verkligt stora genidragen ligger urtida tillbaka. T.ex. hjulet, uppfinningen som förändrade människans tillvaro fundamentalt. Eller kilen som räknas till de fem enkla maskinerna. Yxan torde vara en utveckling av kilen.

    Genidrag som urmänniskorna bidragit med för att vi skulle få ett bättre och enklare liv. Och här finns finfina fotomotiv så att man kan drunkna i dem.

    • Per

     Pompösa vet jag inte. Det är ju ganska blandat. Sagrada Família kan möjligen benämas pompös.

     Hjulet finns ju med på Peugeoten, kilen i skylten om älgjakt. Utan kil i ändan på den stolpen hade det varit i det närmaste omöjligt att nedbanka skylten med älgen. Utan yxa ingen kil.

 • Lisette Med Ett Glas Vin

  Jag måste bara välja Hälge, han har varit min favorit länge! Skulle jag träffa honom på vägkanten skulle jag ta ett foto med honom och be om autograf!

  Min månades lista hittas här https://www.lisette.fi/tema-man-made-fotoutmaning-oktober/

  Ha det gött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *