Livet på landet

Jag slet en stund som en oxe, innan jag gick hem

Något jag igår fick erfara var att inte hålla på med skogsarbete när det är +26 C ute och vindstilla. Svetten lackade efter en kort stund och värmen steg i hjälmen. Eftersom det absolut inte var ett måste så gick jag hem. Detta var på eftermiddagen; på förmiddagen då jag annars brukar gå till skogs hade jag annat ärende för mig.

Som tur är lovas lite kyligare väder nästa vecka så då kan jag avsluta min mission i skogen, röjningen, för denna gång.

Jag älskar att titta på filmer och videos om hur det var förr i världen, hur allmogen levde, alla original som fanns, de som trälat och slitit men ändå var förnöjda, allt de råkat ut för. En sådan video finns på tuben som heter ”Ivar på Långmaren”. Han var en strävsam bonde från Sörmland som använde oxar i jordbruket när andra köpte nymodigheten traktorn. Filmen gjordes 1989.

En lustig sak i filmen var namnet på hans båda oxar, Per och Johan. Jag skrattade högt när jag hörde namnen för det är just det jag heter som dubbelnamn. Haha… De såg ut att må bra där de knogade på framför plogen. Som tur är slipper jag sådant även om det var lite kämpigt en stund i skogen igår innan jag steg ur skaklarna och gick hem.

Reportern frågad Ivar hur gamla oxarna var och hur länge till han skulle ha dem. Oxarna var sju år gamla och han trodde att de kunde gå en 5-6 år till. Haha, jag hoppas att jag har mera tid kvar här på jorden än 5-6 år.  – Videon nedtill startar strax innan Oxarnas namn och ålder kommer på tal.

Igår var det förresten dags för säsongens första gräsklippning. Olja byttes, luftfiltret putsades, knivarna granskades och så ryckte jag igång gräsklipparen. Bara en liten knyck så puttrade klipparen tacksamt igång. Samma är det med min röjsåg, ovanligt lättstartad. Sådana småmaskiner kan ibland trilskas och fordra extra uppmärksamhet och envishet. Ibland kan de till och med locka fram riktigt fula ord och ilska hos operatören.

I lurarna under gräsklippningen hördes World Music Radio (WMR) från Köpenhamn med härlig partymusik och mycket rytm. Non stop utan snack, endast kortvarigt avbrott ibland för stationens jinglar på många språk.  En station som varmt kan rekommenderas via appen Radio Garden i telefonen.

Brukar du lyssna på något i hörlurarna medan du gör mindre intressant och tråkigt jobb? Som vad då?


Radio Garden – Finns också som app till telefonen. Navigation bland stationerna sker via kartan.

World Music Radio – Köpenhamn

 

Ack ja, en härlig tid har anlänt, kanske den bästa? Svalorna har också anlänt och redan hunnit lägga en lortfläck på Bettan.
Vad skymtar där nere till vänster? Kan det bara en ….

…jo visst, en harv det är helt visst. Den har övervintrat, dags att göra  något åt projektet.

Här skulle jag ta en bild av en stor och fin fjäril och så flög den iväg sekunden innan. Snopet för jag hade spanat på den en god stund in från stugan och då satt den lugnt och stilla kvar på blomman. Nåja, blomman är också vacker.

4 kommentarer

 • Erika

  Den videon har jag sett för rätt länge sedan, är som du där, gillar
  att ser det som var förr. Ivar är en godmodig man, med glimten
  i ögat. Tänkte ser den igen för sådant man man aldrig få nog av.

  Fjärilar är inte lätta att fotografera. Förra sommaren fick jag fina
  närbilder på fjärilar i olikafärger ochå snällt kvar på varje blomma osv.

  Du skulle gått ut med en gång, eller så fick den fjäril du såg innifrån
  fönstret nog av att du aldrig gick ut. 🙂

  Är det i det huset du huserar? Gula blomman är fin. Den harven har
  sett sina bästa dagar, kanske du kan få liv i den igen. Till sist, känn dig
  hedrad av att har samma namn som Ivars oxar. 🙂

  • Per

   Ja, det finns en hel del guldkorn på Tuben om man letar lite. Själv har jag också köpt någon på DVD, t.ex. Hästmannen.

   Det är nog så, man skall inte tveka när det gäller att fotografera, bara på direkten. Dessa ögonblick, som är så korta, kommer kanske aldrig igen och de kan vara bara någon sekund. Ljuset, fjärilen eller gatufoto.

   Jo, det är i det huset jag bor, en gammal bondstuga från slutet av 1800-talet skulle jag tro. Gamla släktgården.
   Harven har fått sig en ansiktslyftning ikväll. Slutresultatet lär komma på bloggen småningom.

 • annepauline

  Det lär nog bli + 26 grader här idag också. Jag kan tänka mig det blev svettigt värre att jobba i skogen i den värmen, vindstilla som det är inne i skogen. Hm, vad har du nu tänkt dig med harven? Den ser ut att ha varit blå från början. Hittar du exakt den färgen kan du måla den. Annars ska harven bevaras som den är…haha…sen var det ju det här med blomsterarrangemang, blå klematis kanske…

  • Per

   Vi har fått både svalare väder och svalor. Till och med dimma som blåste in från havet på förmiddagen. Råkall.
   Harven har synts till tidigare i denna blogg och då vill jag minnas att du skrev att harven skall absolut inte målas, den skall ha original färg, vilken är grön. Nåja, nu är den mera rostbrun. Så blir det!
   Vi får se vad som händer och vilken/vilka blommor som finner nåd inför mina ögon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »