Livet på landet,  Upplevelser

En lycklig stund

Många gånger jagar vi människor efter lyckan utan att veta att den finns här och nu. Lyckan finns inte i pengar, största huset, kändisskap eller sidenkostymen. Kanske det är så enkelt att lycka är frånvaro av olycka?

Som idag när torsdagsklubben firade en av medlemmarna som fyllde år. Vi samlades i hans ”sommarstuga” tillsammans med ett par andra vänner och avnjöt grillat med svensk nypotatis och tillbehör. Efteråt avrundade vi med en präktig smörgåstårta. Vi blev väl förplägade dock utan att vi föråt oss.

Jag menar, vad mera behövs för att uppnå det som kallas lycka. Några bybor som träffades. Vi samtalade, vi mindes, vi skrattade, dock utan att baktala eller förlöjliga andra icke närvarande. Vi konstaterade att alla är värda en egen bok om bara det väsentliga kommer fram. Denna sammankomst minns vi länge som en lycklig stund. Svårare än så behöver det inte vara.

Som slutkläm: Byggmax i Finland har beslutat att återinföra tvåspråkiga skyltar i sina butiker. Om det gäller hela Finland eller bara i Vasa må vara osagt men det visar ändå att det hjälper att höja rösten och protestera mot korkade beslut.

Utsikten kunde vi inte direkt klaga på. Som synes, vinden friskade på.

Dukningen i full gång, bara potatisen saknas. Kontrasten mellan tallrikarnas djupblåa färg och bestickens orange skaft tycker jag är fin.

Vau, titta vilken bamse-smörgåstårta. Så god, så vacker! Lillkungs Bageri i Oravais stod för bedriften.

Ett fång rosor sitter aldrig fel. Grattis Göran!

 

6 kommentarer

 • Wesber

  Vilka fina foton och vilken vacker smörgåstårta. Är det Laxöur som skymtar bakom lilla holmen där? Laxöur där våra kossor betade hela sommaren och vi hade en liten stuga som var ganska risig. Grunden till den står förresten kvar där men fähuset har jag inte kunnat lokalisera var det stod. En härlig tid som aldrig kommer tillbaka, tur att man har minnena kvar.

  • Per

   Alldeles uppe till höger finns Laxöur. Jo, jag minns att ni hade en stuga där även om jag aldrig såg den. Att ni också hade kor och fähus där var däremot mig okänt.
   Ja, minnena finns kvar men personligen har dag dåligt med minnet från den tiden. Bara vissa saker kommer jag ihåg.

 • Erika

  God mat så långt ögat kan nå. Härlig plats trots den
  svajande björken. Vackra rosor som förgyllde bordet.

  Inte finns lyckan i materiella ting, eller i att vara
  kändis, eller miljonbelopp på banken, eller vad de nu
  ligger och växer. Ett axplock bara, finns mer att skriva,
  om just det som vi alla vet.

  Lycka är de små tingen i livet, trädens sus, en fjäril på
  en sommaräng, en blå himmel eller små ulliga moln
  en sommardag. Eller det du skrev om. Alla ögonblick
  stora som små är lycka i livet, sådant som man minns
  en lång tid framöver, kanske människor som stannat kvar
  långt efter de gått.

  • Per

   Rena idyllen? Jo, det är det på fler än ett sätt. Inte minst samtalen och gemenskapen. Sådant man borde uppskatta mera. Ganska enkelt sist och slutligen. Eller som jag skrev: Lycka är frånvaro av olycka.

   Gott är att stanna till ibland och fundera på sådan saker, inte ta allt för givet.
   Fint skrivet: ”….kanske människor som stannat kvar långt efter de gått.”…

 • hasse

  Svensk nypotatis… Ifjol avgavs ett heligt löfte att aldrig mera köpa svensk nypotatis eftersom kvaliteten under flera år varit rent ut bedrövlig.
  Besökte Handilin häromdagen och föll trots de heliga löften ändå till föga och köpte litet potatis och hör och häpna: kvaliteten var helt bra ! Sill och äkta smör från Juustoportti krönte anrättningen, det enda som saknades var nog en skvätt Akvavit.

  • Per

   Då har du övat inför midsommar, bara akvaviten som saknades. Ja, hur var det med jordgubbarna?

   Svensk nypotatis kan vara bra eller mindre bra. Det beror lite på vilken tur man har. De har ju transporteras lång väg och hanterats ett flertal gånger. Bäst är ändå de som man odlat själv. Alla gånger!
   Kokt nypotatis i alla ära men jag för min del tycker att stekt nypotatis är något av det bästa som finns. Med gräslök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »