Allehanda

Gatukontoret lägger ned Lugna Gatan

Idag var det sista gången vi fick läsa Lugna Gatan i Vasabladet. Det är en spalt som återkommit varje söndag och som jag läst med nöje. Skribenten Bertel Nygård, även Gatukontoret, går i pension. Hans fyndiga små texter tog upp de mest skilda ämnen men ofta handlade det om språkhantering och då speciellt inom journalistik. Som bekant förekommer både en och fler grodor inom denna yrkeskår till glädje och förargelse för oss läsare.

Ett annat återkommande inslag var gamla prylar och maskiner som läsare hittat och inte vetat vad det var. De skickade in bilder på sina föremål och så fick andra läsare i bästa fall lösa gåtan. Han hade också goda kontakter ute på landbygden runt provinshuvudstaden och det gjorde att vi fick läsa en och annan historia med lokal prägel.

Speciellt i vinter har en herreman med namnet Erik Pollar figurerat i spalten med sina uppfinningar och märkliga maskiner för ett antal årtionden tillbaka i tiden. Bl.a. avhandlades hans konstruktion av en flygande farkost och en jetspark. En jetspark är en sparkstötting försedd med jetmotor. Det var lite av Åsa-Nisse över hans projekt och visioner vilket var ett tacksamt ämne i Lugna Gatan.

Jag kommer att sakna denna spalt men hoppas att något liknande kommer i framtiden. I forntiden, d.v.s. innan jag föddes, fanns i byn en annan skribent med en spalt som regelbundet återkom i samma tidning. Det var byns lärare Emil Kaustinen som på dialekt skrev byrallor i tidningen. Han lyssnade på vad som skvallrades och berättades i byn och ibland fanns någon av dessa historier med i hans spalt i lätt omskriven version. Minns jag inte helt fel undertecknade han sina skriverier med signaturen Mittjil.

En annan av textmakare i kåseriform på Vasabladets sidor var Torsten Lindgård som skrev under signatur Adam. Även han var en mästare i branschen.  Jag har i min bokhylla två böcker av sistnämnda herrar med urval av deras texter: Mittjils Byrallor och Adam kåserar. Som avkopplande läsning på semestern kommande sommar borde jag åter läsa dessa två böcker. Få se om Bertel Nygård kommer ut med någon liknande bok med valda godbitar från Lugna Gatan?

När jag letade böckerna hittade jag också flera pärmar med urklipp från 70-talet av liknande spalter med olika signaturer. En del urklipp verkar mössen ha haft ett gott öga till för de var naggade i kanterna av små, spetsiga muständer. En veritabel skatt som jag skall gå igenom när jag blir pensionär. Dit är det ännu några år så pärmarna får vänta men skriver jag blogg även då får jag säkert många uppslag till blogginlägg.

Mittjil och Adam
Mittjil och Adam finns i bokhyllan.

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag har läst både Lugna Gatan och Mittjil och roats kungligt. Jag har urklipp sparade på vissa kåserier som jag tyckt speciellt mycket om.

  • PJ

   Jag är glad att jag har ganska många urklipp sedan 70-talet som skall plockas bland. Borde kanske ta en titt redan ikväll?

 • kicki

  Jag har också gillat Bertels skriverier och många gånger har han lyckats framkalla goda skratt här hemma. Det har ju varit speciellt trevligt när han också har sina rötter i Vörå. Igenkänningsfaktorn har varit stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.