Allehanda

Torget i Vasa, öken eller oas?

Jag hade idag ärende till torget i Vasa. Gick runt en stund och tittade. Tänkte på den artikel jag läste tidigare i veckan i Vasabladet. ”Visioner för tätare torg finns” hade artikeln som rubrik den 27 juni.

”Torget är dött”, sade en person i artikeln och visst har han rätt. Av den rätt livliga torghandeln förr i världen finns i dag bara småsmulor kvar. Speciellt vintertid.  Torget verkar ödsligt och övergivet. Till vardags rör sig personer likt skuggor i utkanten av torget förutom en och annan som vågar korsa torget. Går mellan över och nedre torget. Torget lutar.

Visst lever torget upp på marknader och vid större evenemang men största delen av av tiden är torget dystert och stort. Åtminstone jag blir lätt deprimerad av denna plats och skyndar vidare.

Jag tänker på det mantra som ständigt upprepas: vi måste ha arbetsplatser i staden att erbjuda unga människor för att de skall stanna. – Som om det räckte!

Österbotten har en av landets lägsta arbetslöshetsgrader och energiklustret lyfts ständigt till skyarna. Här finns teknik och innovationer, utbildningar och internationella kontakter. Ändå smyger unga, välutbildade människor iväg. Kan det vara torget och innerstaden som har en modfälld inverkan? Saknas det i stadsbilden som skapar spänning, nyfikenhet och frågor? Aha-rop och rynkande ögonbryn.

Vasaarkitekten Johan Bäckman har visioner om ett bättre fungerande torg och jag kan inte annat än hålla med. Han talar för ett tätare torg, ett mera flexibelt torg. T.ex. kan han tänka sig en byggnad vid torgets södra område, där stadsbussarna nu stannar till.

Visst, en utmärkt idé! Han formulerar sig på följande sätt: ”…en lokal som kunde fyllas med allt från biograf till kafé, till ett ställe där det går att vänta på bussen. Från byggnaden kunde en scen fällas ut så att den fungerar både inomhus och utomhus”. – Strålande, äntligen idéer för att göra något av torget.

Allt är inte fel med torget. T.ex. anser han att området kring Frihetsstatyn fungerar bra vilket jag också tycker. Där har man en början. Stadens styresmän och -kvinnor borde verkligen ta sig en funderare på vad som borde göras för att få liv i torget och skapa inspiration och trivsel hos både äldre och unga människor. Utlys en arkitekttävling där djärva förslag inte bara rutinmässigt kastas i skräpkorgen! Tänk nytt! Allt behöver inte vara fyrkantigt. Allt behöver inte vara betong och gatsten.

Ska jag säga som det är så tycker jag att Vasa är en tråkig stad trots att här finns tillgång till stränder, vatten och öar. Inte minst de arkitektoniska märkvärdigheterna saknas. Det är som om staden hålls låg och fyrkantig. Beror det på byråkratisk styrning eller byggherrarnas ointresse?

Det finns äldre byggnader som jag tycker om men av alla nybyggen finns det idag bara ett som är värt att nämna: Hotell Scandic vid Bangatan. Resten är mestadels enfärgat och fyrkantigt. Kanske inget nydanande internationellt men ändå något nytt i Vasa.

Det talas mycket om Wasa Station vid gamla busstationen. Allt som där skall rymmas och hur bra allt kommer att bli. Låt för allt i världen det inte bli ett arkitektoniskt fiasko med fyrkantiga lådor i trista färger! Tänk om vi där fick se ett kvarter som blir omtalat i hela landet, ja, varför inte utanför republikens gränser. Något nytt som exploderar på höjden.  – Jag menar inte Eiffeltornet men något annat blickfångande.

Det är inte bara arkitektur och bra stadsmiljö som lockar unga och kreativa människor. Inte minst det kulturella utbudet, nöjesutbudet och tillgång till givande rekreation har stor betydelse. Visst kostar det pengar och det krävs att man tänker utanför boxen, vågar utmana, tillåta nya människor och visioner komma till tals.

Alternativet är ett stort men ödsligt torg, TV-soffan en fredagskväll i november och längtan till södern.

Eller, har jag missat något nybygge i Vasa centrum som sticker ut och slår en som en våt handske i ansiktet?


Wasa station – stadens vision

Stort torg och mycket fri yta en fredag eftermiddag i slutet av juni

Så här kan det se ut en vinterdag i Vasa. Viljo Rewell i all ära men resten av torget borde vara mera spännande.

Jo, det finns det. Hartman-huset är ett av de mera snygga husen i Vasa, byggdes för mera än 100 år sedan.

Ett av de mera fula husen vid Vasa torg. Jag kan inte förstå att man en gång i tiden godkände byggandet av detta Citymarket-hus, granne med det vackra Hartman-huset. Rena Sovjet-stilen! Ett mera uttryckslöst hus får man leta efter. Möjligen är det brutalt?

I närheten av Citymarket-huset finns dock denna skönt, avslappnade figur.
Fly me to the moon!

Här kunde arkitekten Johan Bäckman tänka sig en mera inspirerande och funktionell byggnad.
Försöket med stolparna var långt ifrån tillräckligt.

Scandic Hotel i Vasa. Så långt det mest avancerade i Vasa.

 

 

 

 

17 kommentarer

 • annepauline

  Visst har torget i Vasa blivit en deprimerande plats. Vad hände? Ser man på din översta bild är torget en ren stenöken. Var är människorna? Sitter alla inne framför sin dator, Ipad eller Iphone? Jag tycker att Vasa är en fin liten stad men vad har hänt med folklivet? De senaste åren jag besökt Vasa får jag hela tiden en tanke i huvudet: Vasa är en död stad. Jag har svårt att tänka mig att Wasa station ska göra varken från eller till. Ett tomt ödsligt bygge kommer det förmodligen att bli, lika tomt som torget. Är det folket det är fel på? Ja, inte bara i Vasa utan överhuvudtaget. Här springer folk in i stolpar och krockar med varandra för att de går med sin Iphone framför ansiktet hela tiden så att de inte ser något annat runtom. Det är nog människorna det är fel på. Inte ens alkisarna flockas runt Frihetsstatyn i Vasa längre.

  • Per

   Ja, vad hände? Visst, städer, precis som människor, förändras och något nytt kommer istället men torget i Vasa består om än ganska ödsligt. Detta är troligtvis ett problem för hela innerstan när kommersen flyttar ut till de stora köpladorna i stadens utkanter. Då fordras det lite fantasi och påhittighet för att hålla torget levande. Tyvärr är inte nybyggnationen i Vasa speciellt spännande. Lite mer eller mindre en gäspning.
   Fast egentligen är det människorna som gör staden. Byggnader, gator och torg är bara ramverket, förutsättningen.
   Nymodigheter skapar ofta debatt och åsikter. Det finns de som tycker om det nya och de som avskyr det nya, men liv i luckan är det i alla fall. Inte ödsligt.

 • annepauline

  Nu är grejen den att folk handlar via näthandeln, allt från skor, kläder, bilreservdelar och sprit till alldeles vanlig vardagsmat. Här står affärerna i alla flashiga gallerior tomma på kunder. Inte ens Nordens största IKEA varuhus har speciellt trångt med kunder längre. Man kan ju bevars handla på nätet och få varorna hemkörda direkt till dörren. I det stora skrytbygget Mall of Scandinavia börjar affärerna slå igen. En lördag var jag in i en affär där. Den stackars expedit tjejen hade inte haft en enda betalande kund på hela dagen, klockan var väl då ungefär tre på eftermiddagen. Flera stora gallerior har fått slå igen helt och hållet. Haha, nu byggs inga nya i alla fall…Visst, allt förändras. Tänk om IT tekniken rasar ihop av en eller annan anledning. Då blir det synd om folket…inga pengar och inga affärer…Här finns bara en enda bank kvar ( Riksbanken ) som hanterar kontanter. Mängder av affärer tar inte längre emot kontanter, ja inga lunchrestauranger överhuvudtaget tar emot kontant betalning. Rånare har fått det svårt, inga banker att råna, men bevars, de satsar också på den digitala tekniken nu för tiden.

  • Per

   Haha, det blir kanske ett försäljningsargument i framtiden: Vi tar kontanter!

   Det som påverkar handeln i city är handelsområden i utkanten av städerna, naturligtvis internethandeln men också till viss del att vi borde konsumera mindre. Det sista är ett argument från miljörörelsen som anser att vi förbrukat jordens tillgångar. Jag tror det har inverkan för många unga människor, främst unga kvinnor, handlar second hand och det påverkar detaljhandeln inom t.ex. textilbranschen.

   Min poäng i inlägget är främst att arkitekturen i Vasa är tråkig och att det inte finns något nytänkande. Detta har inte minst drabbat torget. Det måste finnas någon lösning där de stora ytorna till vardags också används på ett vettigt sätt.

   Denna helg är det en mångkulturell festival på torget, AGOO festivalen. Eventuellt besöker jag den imorgon, få se hur många som kommer eller om det är spridda skurar på torget.

 • annepauline

  Ah, jag glömde skriva i föregående kommentar om en stor skylt som var uppsatt på en typ tobaksaffär inne i staden. På skylten stod textat med jättestora bokstäver: VI TAR KONTANTER!

 • Wesber

  Jo jag håller med , torget i Vasa är en sorgesam syn. Ingen plats man njuter på precis, Borlänge och Falun är mycket finare.

  • Per

   Jo, det finns finare och mera funktionella torg. Borlänge och Falun har jag inte besökt men jag tror dig.
   Johan Bäckman tar Hötorget i Stockholm som ett lyckat alternativ. Jag vet inte, länge sedan jag sist besökte Hötorget.

 • Erika

  Håller med, när jag såg den blev samma tanke hur kunde
  denna byggnation gå igenom, så gräsligt ful. Ser ut som ett
  hus efter ett krig men ändå står där i sin helhet. Hartman-huset
  är däremot ett vackert blickfång. På tal om människor som knappt
  syns till som det du och en till ventilerade, det finns en stad i södra Sverige
  där människor är som bortblåsta, det är när alla affärer stänger, vardag
  som lördag-söndag. Den staden och en ort inte så långt ifrån är nog något
  som Gud Fader helt glömde bort.

  • Per

   Ja, är den inte asful? Jag undrar vilken tanken är bakom? Om det finns någon.

   Få se vilken stad det kan vara? I södra Sverige? Malmö är den enda stad i södra Sverige som jag känner närmare till och den kan det inte vara för där finns områden som är ganska livliga även efter stängningsdags. Ja, förutom pang-pang-ställen då, haha, fast de räknas inte.
   Möllevången och Lilla torg har en hel del restauranger så där är det tätt på helgerna. Också Ribban, badstranden på 1,5 km nära centrum borde vara full med folk nu när det sol och sommar.
   Du får nog klämma fram vilken stad du menar eller ge någon ledtråd.

 • Erika

  Det är Ronneby. När affärerna stänger blåser varenda människa all
  världens väg. Det är som om någon tryckte på en knapp så är alla puts väck.
  Där skulle ja aldrig bosätta mig. Finns bättre städer att sätta ner sina bvopålar på,
  det var precis det jag gjorde, trots att jag bodde i Karlskrona, inte en stad Gud
  hade glömt. 🙂 Men många andra glömde han bort.

  • Per

   Ah, Ronneby! Ronneby brunn, tycker jag mig minnas. Annars är det en stad jag enbart passerat.
   Det är sällan man hör tala som Ronneby. Kan det vara för att alla går hem klockan fem?
   Eller för att där är så fridfullt att inget händer?
   Flyttat från Ronneby en gång i tiden?

 • Erika

  Är nog som du säger. Alla går hem var och en till sitt 🙂
  Ronneby brunn stämmer bra det. Nej, jag flyttade från
  Karlskrona, ett bra val jag aldrig ångrat.

  • Per

   Då har vi förklaringen till att du nämnde två städer en tidigare kommentar. Jag har släktingar som studerat i Karlskrona och de trivdes väldigt bra men olika är tycke och smak.

 • Erika

  Jag stormtvides i Karlskrona den dagen för mycket länge sedan när
  jag en gång flyttade hemifrån, efter det när det gått ett antal år vet jag
  inte vad som hände. Staden genomgick en drastisk förändringa av
  kolossalformat. Det byggdes och det byggdes, idag är det inte samma stad
  som jag en gång fick mitt första egna hem i. Såg på en blogg som enbart
  handla om denna stad, ett storvuxet hus har tagit form, fruktansvärt enormt
  tilltaget i utsvävningar, med den effekten att endast en har satt upp sig eller
  köpt sig en lgh i detta pampiga hus. Så kan det gå när byggnationer slår på
  stort. Som tur är finns gamla hus som bl.a. på Björkholmen bevarade
  som är så vackra, idylliska och charmiga. Någon hade väl förståndet
  i behåll trots allt. Dit jag en gång flyttade har det gått kalva i en hage,
  eftersom de benämndes ”Kalvhagen” idylliska namn förr. Sådant
  är numera utrotat, nu ska det var modernt och inne med andra namn.
  Huset jag bodde i är sedan länge grävskopans rov.
  Nu står där ett annat hus ganska så likt det som en gång stod där före det nya.

  • Per

   Alla städer förändras, precis som folk, ibland till det bättre, ibland till det sämre. Det är naturligtvis också skillnad på vad folk tycker och anser. Jag känner inte till Karlskrona så jag kan inte ha någon egen åsikt annat än att läget vid kusten är utmärkt men det är ju inte heller någon garanti för trivsel.
   Pampigt byggt betyder oftast också dyra lägenheter. Det finns en gräns för vad folk är beredd att betala.
   Själv bor jag alldeles bredvid Kalvhagen. Många år sedan någon kalv skuttat omkring där. Nu för tiden är det får som betar där och de är rätt kul att titta på även om de inte är speciellt sociala av sig. Men namnet finns kvar.

 • Nikolai

  Finns en ganska bra artikel som heter Det vasa som försvinner som jämnför gamla bilder med nya, man kan tydligt se att många av de ursprungliga traditionella husen har ersatts med gråa cementhus.
  En stor del av de gamla husen i staden verkar ha rivits ned runt 60-70 talet för att göra plats till köpcenter och bostad.

  Länk till sidan http://www2.sls.fi/olin/

  • Per

   Tack för länken! Här kan man verkligen se hur bebyggelsen ändrats i Vasa. På 60-70 talen hände det mycket och allt var kanske inte till det bättre. Så var det i många städer. Staden skulle förtätas.
   Jag känner till namnet Rafael Olin men träffade honom aldrig. Däremot kände jag hans bror Hans.
   I Vörå finns en motsvarighet till Rafael Olin, nämligen Erik Hägglund som bl.a. fotograferade byar och bondgårdar.
   https://sls.finna.fi/Collection/sls.%25C3%2596TA+135%252C+SLS+865

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »