Allehanda

Halt!

Nyårsafton! Jag gör inget speciellt förutom att lyssna på musik och spana på nätet emellanåt. Tidigare på kvällen smällde min granne fåraherden några raketer som äldsta sonen köpt för sina sparpengar. Jag rullade dit med Brunte och fick några bilder i mörkret. Halt som attan på deras gårdstun som dessutom sluttar. Deras katt Lisa var inte det minsta bekymrad över de måttliga smällarna utan strök sig kärvänligt mot mitt byxben. Hon är annars en flitig besökare på mitt gårdstun men så fort hon får syn på mig försvinner hon fort som blixten. Som om hon är ute på något olovligt ärende. Ikväll var det annat.

Halt förresten överallt. Vägen genom byn är rena isgatan. Därtill spårig och ytterst ojämn. Man får hela tiden vara på sin vakt när man kör bil så att man inte slugas ut i periferin.

Halt! Dags för eftertanke. Ja, det tycker jag med tanke på det skitår som 2016 varit. Högerpopulismen har marscherat framåt med stormsteg, kriget i Syrien och Irak har skördat otaliga offer, Alan Kurdi har vi glömt och i USA har en företagsledare utan politisk erfarenhet men med mycket ”management by perkele” valts till president. Vad månne komma av detta? Kanske samma som när republikens statsminsiter Sipilä styr som om landet vore ett företag där hans ord är lag och allt annat kan avskedas på stubinen. Även grundlagen!

Det som bekymrar mig mest är att vänner och bekanta ofta gått i fällan att gilla på FB och annorstädes de horribla lögner och insinuationer som de främlingsfientliga sprider på nätet. Utan minsta tanke på varifrån dessa påståenden kommer och vilket syfte de har gillar de så fort något otrevligt målas upp och då naturligtvis ofta med invandrare eller flyktingar som misstänkta. En trend i samhället eller är det ren naivitet?

Musiken? Bland annat Garmarnas senaste album ”6”. Årets skivsläpp vill jag påstå. Varför inte lyssna på ”Väktaren” som finns på tuben.

2016-12-31-nyar-raketer-005

2016-12-31-nyar-raketer-011

Nyårsrakete på Öj-jäälon

[youtube=https://youtu.be/3HVjH-ojCck]

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du har helt rätt P.J. Halt slutade millenniets sextonde år, och halt börjar det sjuttonde. Här är det visserligen barmark, igen, efter hattifnattiga väderomslag, men det är metaforen som jag fastnat för. Det är halt i världen, och bisarra fordon kör med på tok för hög hastighet på den isgatan, ofta på kollisionskurs. Ett chicken race – kommer någon av kontrahenterna att bromsa? I så fall blir denne utsedd till fegisen, istället för den förståndige, och vem vill vara globalt utmålad som fegisen i en mediastyrd värld.

  Förr i tiden var f.ö. de flesta rädda för Storebror (i bemärkelsen staten), och än idag tjatas det om denne Storebror, men själv är jag betydligt mer rädd för den slemme Lillebror – medborgare som vi själva, som genom utvidgade elektroniska möjligheter kan sabotera en broders eller en systers liv, enskilda medborgare som kan snoka, ljuga och förtala med hjälp av ett generöst samhälles öppenhet, bröder och systrar som kan skapa en virvelstorm av en ren lögn. När virveln väl börjat röra sig, med hjälp av de mekanismer som benämns virala, kan den snart nå orkanstyrka. När bluffen ibland avslöjas uteblir såväl dementier som ursäkter.

  De skadade får plåstra om sig själva, medan viralhuliganerna startar ett nytt knäckande projekt. Mer sällan startas kärleksprojekt.

  Nu förespråkar jag inte ett slutnare samhälle, tvärtom, jag efterlyser bara ren anständighet, och de som är obekanta med det ordet kan slå upp det. Google finns ju, i mycket ett privatägt spionprogram det också. Många, åtminstone här i riket, beklagar ofta det gamla samhällets förlorade heder, men vad gäller lögnspridandet och hatet, varför då inte titta i backspegeln. ”Svallerbytta bing bång, går i alla gårdar, slickar alla skålar, …” har under hela min uppväxt varit en nidramsa, nu tycks skvallerbyttans slemma beteende ha upphöjts till norm.

  Ja du 2017, vad ska du nu hitta på lille vän?

  Oj, min ”skånska” dotter ringde ett sent samtal, så nu har lång tid återigen förflutit efter mitt avslut.

  God fortsättning käre bloggägare.

  • PJ

   Ja, du Erik, året började inte bra. Jag tänker på attacken i Istanbul. Och samma lär väl det nya året fortsätta med.

   Dock finns det ljuspunkter. T.ex. #jagärhär taggen på Facebook är till för att gå in på sådana FB-ställen där hatpratet och fördomarna är utbrett och där dämpa stämning till en mera sansad nivå. Nästan 50.000 har anslutit sig på kort tid.

   Här i Finland kommer polisstyrelsen nästa vecka att lämna in ett ärende till domstol för att förbjuda nynazisterna (NMR) i landet. De lär väl inte försvinna men de har inget på gatorna att göra just för att folk inte skall bli vana att se dem.

   Själv skickade jag igår in förslag på kurs i Medborgarinstitutet (kvällskurser) som skolar folk i källkritik och att hantera statistik. Jag tror det skulle behövas för det finns en enorm mängd info på nätet och det är inte alltid lätt att veta vad som är sant och vad som är lögn.

   Jag vill påstå att det redan idag pågår ett krig på nätet som är vida mera lömskt än ett regelrätt krig därför att folk inte är medvetna om vart de styrs. Vi kan se att samhällsklimatet har blivit bra mycket hårdare och att det också påverkat politiker över nästan hela fältet av partier. Måtte 2017 bli ett upplysningens år!

 • lma7

  Får önska dig ett ’glatt’ år 2017 på ’halt’ underlag i vårt 100-åriga fosterland! Vad som helst kan hända när som helst, verkar det som..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »